Wargha Enayati – Un CEO in slujba oamenilor
„Cei mai buni oameni sunt aceia care isi castiga traiul prin meseria pentru care au chemare si care cheltuiesc ceea ce castiga pentru ei si pentru neamul lor, din dragoste pentru Dumnezeu.“ Bahá'u'lláh, „Cuvinte tainice“.
Bunicul sau de origine persana era un negustor cunoscut in Teheran, unde vindea lana si matase adusa din China, pe care le exporta apoi in toata Europa. Tatal sau, medic de profesie, a avut o influenta mare asupra formarii tanarului Wargha. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, Enayatollah Enayati fusese printre primii care se stabileau intr-o Germanie aflata sub daramaturi, manat de doua teluri: sa-si faca studiile si sa raspandeasca invatatura Bahá'í-lor.
Tatal sau si-a inceput studiile la Freiburg, dar a terminat Facultatea de Medicina si si-a luat specializarea la Frankfurt. Unchiul sau se stabilise si el in Belgia. Pentru ca in familie domnea spiritul antreprenorial, amandoi fratii au ajuns, in final, sa construiasca un imperiu al covoarelor persane. FOTI Frankfurter Orient Teppich Import cu sediul la Frankfurt este si astazi unul dintre liderii pietei de covoare orientale din Europa.
Intr-un anumit fel, isi aminteste Wargha, istoria se repeta. Wargha insusi a lasat in urma Germania in 1983 si a venit sa studieze in Romania incurajat de faptul ca Regina Maria a fost primul cap incoronat care a imbratisat mesajul lui Bahá'u'lláh, intemeietorului credintei Bahá'í. Ca student al Facultatii de Medicina, mai intai la Suceava, apoi la Cluj, isi imagina ca va sta aici cel mult un an si ca imediat ce o sa se incheie perioada schimbului de experienta, se va intoarce in Germania. Au trecut 27 de ani si el e tot aici.
Mitra
Mitra Tai s-a nascut in Iran. Tatal sau a fost chirurg in Africa. Timp de opt ani, a locuit cu familia in Congo, dupa care s-au mutat in Franta. Mitra a studiat fizica la Paris. Pe Wargha l-a intalnit pentru prima oara in Franta la cursurile unei scoli de iarna, in 1987. La vremea aceea, nu stia nimic despre Romania, asa incat atunci cand a aflat ca vine de-acolo, Mitra l-a gasit foarte interesant. S-au revazut abia prin 1992, dupa ce tara noastra si-a deschis granitele, iar Mitra a venit intr-o vizita incoace, insotita de o prietena. Dupa inca doi ani s-au casatorit. Imi marturiseste ca nu e o comuniune intamplatoare, ci una in care impartasesc amandoi acelasi crez. Momentele grele prin care au trecut impreuna au fost mai ales acelea in care sotul ei s-a luptat pentru viata vreunui pacient. De altfel, ii lasa impresia ca businessul e partea usoara a lucrurilor si ca ceea ce conteaza mai mult pentru el este prestatia sa de medic. Cu riscul de a suna pompos, Mitra spune ca sotul ei se simte bine mai cu seama atunci cand reuseste sa le fie de folos oamenilor. „Daca vede un batran pe strada carand ceva greu, e in stare sa se repeada sa-i ia greutatea din mana, ca sa o duca el… De aceea, sunt mandra de el.”
„Einheit in Der Vielfalt”/Unitate in diversitate
Inteligenta unui geniu sau a unui businessman chiar de talia lui J. D. Rockefeller nu il impresioneaza in mod deosebit pe Enayati. Nu e nimic de invidiat la cineva care a reusit sa faca foarte multi bani in aceasta viata, intrucat nu-i va putea lua cu el dincolo. Inteligent este mai cu seama cel care stie sa faca o sinteza a informatiilor de care dispune si sa-si formeze o viziune de ansamblu asupra lucrurilor. De la acestea nu poate insa sa lipseasca inteligenta spirituala.
Wargha nu priveste omul doar ca pe o prezenta fizica. Nu rezuma totul la creierul sau, strabatut de sinapse, care leaga intre ei neuronii si pe care, daca il deconectezi, gata! omul inceteaza sa mai existe. Enayati pretuieste enorm dimensiunea spirituala a fiintei. „Ma gandeam: muncesc zi si noapte, castig bani si faima. Ce ramane dupa mine? Toata zbaterea cotidiana e o pacaleala daca viziunea mea nu cuprinde si o alta dimensiune decat cea strict materiala. De aceea, n-am nici un respect pentru oamenii de afaceri care se dau mari, carora le lipseste inteligenta spirituala si care gandesc limitat.”
Wargha declara ca fiecare ar trebui sa contribuie la crearea unei lumi lipsite de prejudecati de rasa, de clasa, de nationalitate sau de religie, in care egalitatea dintre femei si barbati este respectata, religia si stiinta merg mana in mana, iar ambele sunt puse in slujba unitatii dintre oameni.
Centrul Medical Unirea a fost fondat de medicul Wargha Enayati si sotia sa, Mitra Tai. Fondul de investitii Advent International a preluat in luna februarie 80% din actiunile CMU de la Enayati si de la fondul de investitii 3i. Presa financiara speculeaza ca valoarea tranzactiei s-a ridicat la peste 40 milioane de euro. Wargha Enayati si-a pastrat 20% din actiunile CMU.
Sub semnul miracolului
Toate intalnirile si toate intamplarile din viata sa stau sub semnul miracolului. Cand a venit prima oara in Romania, o tara in care, de la an la an, totul de ducea in jos, ar fi fost de neimaginat sa-si doreasca sa ramana. Daramite sa-si gaseasca un serviciu si sa intemeieze aici o familie. Daca altii ar fi cantarit in balanta castigul financiar, Wargha spune ca pentru el a contat faptul ca aici a putut ajuta. Sau macar a incercat sa ajute. Aceasta este menirea sa: sa contribuie la bunul mers al omenirii, oricat de emfatic ar suna acest lucru. „Sa avem o inima curata si radioasa“, imi spune, „e tot ce ar trebui sa ne preocupe“. „E greu, pentru ca in noi se da zilnic o batalie“, ma lamureste, „intre latura noastra animalica si cea divina“. Invitat fiind la Cluj, ca speaker la un eveniment al comunitatii de HR, Enayati a sugerat managerilor sa se aseze in slujba semenilor, conducand cu dragoste fata de angajatii lor, indiferent de performantele acestora. N-a reusit sa-i convinga. Unii il suspecteaza ca insira margele de sticla, fara legatura cu realitatea cruda in care ne aflam. Insa argumentul sau forte este ca, intr-o lume dominata de criza economica, rezultatele sale financiare arata mai bine decat ale altora. Si ele vin ca un efect colateral al daruirii sale depline.
„E unul dintre putinii oameni pentru care a fi indiferent nu este o optiune. Si sunt convins ca de aici deriva succesul sau ca om de afaceri, dar mai ales ca om“ – Dan Suciu, realizator TV, The Money Channel.
Enayati vine des in contact cu oameni care prin faptele lor ii demonstreaza ca in aceasta lume dominata de pragmatism, poti sa fii capitalist fara sa te comporti ca un canibal. Un cunoscut de-al sau, arhitect, om de afaceri din Italia, ii marturisea ca desi businessul sau nu merge deloc in perioada crizei, nu are dureri de cap. „Wargha, aceasta este doar o parte din viata noastra. Sunt alte parti mult mai importante.“ Genul acesta de intalniri il ajuta sa vada lucrurile dintr-un alt unghi si il reasaza pe fagasul corect. Imi spune ca astfel de oameni, cum au fost si profesorii sai, sotia sa, doctorul Raed Arafat si multi altii care si-au pus amprenta asupra sa, ii completeaza profilul si au facut din el omul care este astazi.
Cetatean al lumii
Limba in care gandeste este germana, pentru ca s-a nascut si a crescut in Germania, dar cunoaste cultura persana si are multe obiceiuri persane. Diplomatia este unul dintre ele. Are un temperament coleric pe care a invatat sa-l controleze. Ii seamana bunicului din partea tatalui. Mama lui se vedea adeseori nevoita sa il puna la punct cand era copil: „Uita-te la bunicul tau, pierde chiar si atunci cand are dreptate, tocmai pentru ca felul sau de a se exprima e asa de agresiv…” Si acum, la maturitate, cand are nevoie de un sfatuitor, altul decat sotia sa se indreapta spre parinti. De exemplu, pentru tranzactia pe care a facut-o, se framantase luni de zile in cautarea celui mai potrivit investitor. Cei care voiau sa intre in actionariatul CMU exercitau o presiune extraordinara asupra sa. Desi stie sa ia decizii, in cazul acesta, pur si simplu nu se putea hotari. A fost nevoit sa-l sune pe tatal sau si sa ia decizia impreuna.
Caldura sufleteasca, manifestata in relatie cu ceilalti, care la europeni lipseste, este o alta trasatura care tradeaza originea sa persana. Prin contrast, nu poate sa nu remarce ca romanii, un popor cald si spiritual, isi pierd pe zi ce trece aceasta calitate.
La scoala, in Germania, nu era nici printre primii, nici printre ultimii. De la germani a invatat sa nu se supraaprecieze. Profesorii sai erau obiectivi, iar evaluarile – corecte. Desi la vremea respectiva ii era greu sa accepte ca nu e cel mai bun, mai tarziu, atitudinea profesorilor i s-a parut justificata. Asa a invatat el sa fie obiectiv si sincer.
Ma asigura ca atunci cand vorbesti cu un neamt, poti sa fii sigur ca iti spune exact ce gandeste. Si chiar daca ar fi sa ascunda ceva, acest lucru ar fi foarte vizibil. Si desi nu e smecher si nu e hot – cum spunem noi, la figurat, atunci cand vrem sa complimentam pe cineva –, neamtul face foarte bine ceea ce face si, pe termen lung, are mai mult succes decat noi, care cautam „scurtaturi”. Dupa douazeci si sase de ani traiti in Romania, Enayati e atat de roman incat atunci cand ajunge in Germania unii ii atrag atentia ca are obiceiuri romanesti. Mai ales cand e vorba despre stilul de sofat.
Consiliul Concurentei a autorizat preluarea CMU de catre EuroHealth si familia Enayati. Cu acest prilej se preia indirect controlul asupra Avamedica, Sunrise Medical Clinic, Centrul Medical Motilor, Centrul de Investigatii Medicale si Stem-Health Unirea.
„Ich und Die Anderen”
Premiza de la care pleaca pentru a se face ascultat e ca, mai intai, trebuie sa ii asculte el pe ceilalti, indiferent de nivelul ierarhic pe care se afla acestia. Asa ca asculta pe fiecare, chiar cu riscul de a fi considerat naiv. Rolul liderului este de a sintetiza parerile celorlalti si de a discerne, pe cat posibil impreuna cu acestia, lucrurile esentiale. Stie ca oamenii au obiceiul de a asculta doar pe cei care au functie si de a-si lingusi seful. Dar Wargha e convins ca la CMU nu e inconjurat de lingusitori. Are oameni care tin la parerea lor si chiar si-o sustin cu vehementa. Cand ei fac asta, el unul, n-are nimic impotriva.
De regula, surpriza care ii asteapta pe managerii straini veniti in Romania e ca romanului trebuie sa ii spui de zece ori un lucru si apoi sa controlezi, ca sa te asiguri ca l-a facut. Asta e ceva extrem de neobisnuit pentru un strain. Dar cel mai greu este sa-i convingi pe romani sa aiba incredere in ei insisi. „Romanul e complexat. Pe omul simplu il complexeaza cei care au facut bani in ultimii douazeci de ani. Pe cel bogat il stanjeneste relatia cu parintii lui, ramasi in urma, din punct de vedere material. Romanul nu stie sa fie pe picior de egalitate cu cineva. Fie e umil si se ploconeste: sa traiti, seful!, fie daca e sef, «da» in ceilalti.”
Or, Wargha spune ca in relatiile de orice fel, in familie, la locul de munca sau in afaceri, oamenii ar trebui sa-si exprime parerea si apoi sa se detaseze de ea. Orice contra-argument am avea la o propunere venita din partea cuiva ar trebui sa vizeze propunerea, nu omul insusi. E convins ca singurul leac pentru complexul de inferioritate al oamenilor este sa le arati dragostea ta neconditionata.
Wargha e constient si de potentialul enorm de inteligenta si capabilitate din jurul sau. Iar exemplul propriu pe care il ofera angajatilor sai zi de zi a inceput sa dea roade. Altadata, daca la finalul unei sedinte, le-ar fi zis medicilor sai ca-i iubeste, acestia l-ar fi privit cu suspiciune si ar fi adoptat o postura defensiva: „Ia mai lasa-ne!”… Astazi, daca spune acelasi lucru, nu mai e privit cu neincredere. Oamenii simt ca lucreaza intr-o companie cu totul aparte decat celelalte.
De neimaginat
Dupa absolvirea facultatii, Wargha avea cateva apartamente inchiriate din care ar fi putut sa traiasca linistit fara sa miste un deget. Pe de alta parte, facand un calcul simplu, din consultatiile proprii n-ar fi facut niciodata destui bani ca sa poata sa cumpere aparatura medicala de sute de mii de euro si spatii in care sa dezvolte afacerea. Erau de neimaginat actualele dimensiuni ale businessului. Dar o anumita viziune se pare ca a existat. Inspirat de modelul unui cabinet medical care deservea angajatii Shell prin 1994, i-a venit ideea sa vanda servicii medicale pe baza de abonament. Abonamentele au prins. Si considera ca pe acest gest de pionierat se intemeiaza succesul sau. Sa nu va inchipuiti ca i-a mers totul ca pe roate de la inceput. A parcurs un drum greu pana cand a ajuns sa fie luat in serios de investitorii din piata si pana cand a adunat resursele financiare necesare sa dezvolte afacerea. Piedici a intampinat de tot felul si mai ales din partea competitorilor care au venit cu multi bani din strainatate, vrand sa acapareze total piata. A fost nevoit sa le tina piept si acestora si celor care ii faceau concurenta neloiala si incercau sa-i discrediteze businessul.
Centrul Medical Unirea a inregistrat o crestere a veniturilor de 37% in primele 3 luni ale anului, atingand valoarea de 4,713 milioane de euro, fata de perioada similara a anului trecut, cand a inregistrat venituri de 3,424 milioane de euro.
Cand a izbucnit scandalul in legatura cu decesul unui copil, in timpul unei investigatii facute intr-una dintre clinicile sale, Wargha era plecat in Germania. La intoarcere, a fost nevoit sa sape dupa adevar in noianul de informatii contradictorii care curgea peste el. Desi o ancheta oficiala e inca in curs, Wargha ia apararea medicilor sai si spune ca parintii au ascuns adevarul despre gravitatea bolii si ca interventia respectiva le fusese refuzata in Austria. Din pacate, trecusera numai doi ani dupa ce se stinsesera ecourile unui alt caz care a zguduit opinia publica, in care o angajata E&Y a murit la scurt timp dupa ce fusese vazuta de un medic din CMU. Desi numele lui Enayati n-a fost implicat in nici un fel, ambele cazuri i-au adus doctorului multe nopti nedormite.
Familie-credinta-afaceri
A pornit la drum cu asteptari mici si a dovedit ca poti reusi prin consecventa… Pana in urma cu doi ani, profitul pe care il facea era egal cu al unui tanar de 25 de ani care cumpara un teren de 10.000 m2 si il vindea in anul urmator, la pret dublu. „Castiga din asta cat castigam noi, 500 de persoane, lucrand zi si noapte, cu toate riscurile aferente. Afacerile se faceau in Romania ca la Casino, dar eu nu m-am lasat sedus. Am de gand sa investesc in continuare in CMU, ca sa creasca sanatos. Daca investesti, nu se poate sa nu ai rezultate.“
In schimb, daca nu investesti, nu vei vedea rezultate. Nici in familie, nici in copii, nici in relatia cu partenerul de viata. Ce investeste? Timp. „Ne amagim cand spunem ca mai intai se fac banii, dupa care ne putem ocupa si de familie si de latura noastra spirituala…“ De aceea, Wargha face un efort serios sa mentina un echilibru intre cele trei parti importante din viata sa: familie, credinta si afaceri. Dimineata alearga, dupa care porneste copiii la scoala. Spune ca daca parintii sunt uniti, atunci si copiii se dezvolta armonios. Se lauda cu relatia buna pe care o are cu fiul sau in varsta de 14 ani si spune ca aceasta se datoreaza in primul rand faptului ca Anis crede in Dumnezeu. Din acest motiv, ii este usor sa accepte autoritatea parintilor, fara sa considere ca isi pierde din identitate. Wargha isi petrece restul zilei la munca, iar seara se straduieste sa ajunga la intrunirile Bahá'í. La centrul comunitar de pe Bd. Magheru il veti gasi si voi, uneori, asa cum l-am gasit eu, impartind mici daruri copiilor prezenti.
Wargha Enayati
Nascut la 3 februarie, 1964
Casatorit, trei copii
Cetatenie: germana, iraniana, romana
Educatie
- 1983 – 1990, Facultatea de Medicina Generala, Regensburg, Germania si Cluj, Romania;
- 1991 – 1994, Specializare Cardiologie, spitalul Fundeni, Bucuresti, Romania.
Experienta profesionala
- 1995 – prezent, General Manager la Centrul Medical Unirea;
- 1996 – prezent, Medicul Ambasadei Germaniei la Bucuresti;
- 1997 – prezent, Medicul birourilor Lufthansa la Bucuresti.