Oana Țoiu, singurul antreprenor român invitat la Davos, guest writer în Revista CARIERE
Sunt tare mândră că Oana Țoiu, singurul antreprenor român invitat anul acesta la Reuniunea de la Davos, pentru a prezenta ca vorbitor inovațiile românești, este și guest writer în ediția de ianuarie 2019 pentru Revista CARIERE. Vă ofer un crâmpei din minunata ei intervenție legată de inovatori sociali și veți înțelege de ce e un vorbitor atât de bun. Merită să citiți continuarea în revistă, vă asigur.
Acum România este locul ideal să fii agent al schimbării
„Fraza de mai sus poate ridica sprâncene, așa că mă explic. Dacă știi să faci pantofi locul ideal este unde cei mai mulți oameni au nevoie de pantofi și unde, în același timp, există resursele cu care să faci asta: piele, ciocan, ață, o formă de răsplată pentru munca ta. Cu cea mai mare creștere economică, procentual, din UE, dar și cea mai mare rată de sărăcie relativă, de mame minore, de abandon școlar și de analfabetism funcțional, acasă e un asemenea loc. Pe de o parte are nevoie uriașă de „schimbătorii de lume”, pe de alta, ar avea resurse pentru a rezolva problemele astea, dacă resursele ar fi în mâinile potrivite, investite în soluțiile corecte.
Cred că cea mai mare minciună pe care am ajuns să o internalizăm este că nu avem cu ce și că de unde nu e nici Dumnezeu nu cere, d-apăi cetățeanul. Asta ne-a făcut să tolerăm mult prea ușor lipsa de medicamente în spitale, lipsa de cizme de cauciuc ca un copil să ajungă prin noroi doi kilometri la școală, lipsa serviciilor publice de calitate. România nu este o țară săracă, este o țară cu mulți oameni săraci și insuficiențe nenecesare. PIB/cap de locuitor în București Ilfov este mai mare ca media europeană și mai mare decât, de exemplu, în Budapesta sau în Madrid, numărul de funcționari și angajați ai Primăriei e de patru ori mai mare ca în Berlin, dar autobuzele nu au aer condiționat. Lucrurile astea se schimbă. Ideea că nu se poate e „ciobită” zilnic de câțiva oameni nerezonabili care s-au apucat, de capul lor, să le repare.” Continuarea o puteți citi în ediția de ianuarie 2109, aflată pe piață.
Reuniunea anuală a Forumul Economic Mondial are loc zilele acestea (22-25 ianuarie) la Davos, în Elveția, reunind peste 50 de șefi de stat, oameni de afaceri și activiști pentru a explora tema acestui an: „Globalizarea 4.0: Conceperea unei noi arhitecturi mondiale în epoca celei de a patra revoluții industriale”, dintre care mai multe sesiuni de lucru sunt dedicate viitorului Europei care a primit și premiul pentru economie circulară reprezentat de Jyrki Katainen, vicepreședintele Comisiei Europene pentru locuri de muncă, creștere, investiții și competitivitate.
Invitația vine în urma unei selecții interne între cei 6,000 de Global Shapers din peste 100 de țări și a nominalizării ca unul dintre cei 6 tineri cu impact în lume. „Oana Țoiu a avut o carieră remarcabilă, inclusiv în consultanță și o numire în funcția de secretar de stat în Guvernului României. Oana a căutat să mobilizeze o întreagă generație dornică să rezolve problemele societății prin intermediul antreprenoriatului social”, publica World Economic Forum aici înainte de conferință, la anunțul delegaților.
Oana a participat ca vorbitor oficial la sesiunea „O perspectiva asupra inovării” alături de Vivek Maru, un activist recunoscut de Jimmy Carter pentru munca lui de a dezvolta asistenți legali în comunitate care să ajute cetățenii să își obțină drepturile și Kyle Zimmer, care asigură milioane de cărți anual pentru școli. În intervenția din sesiunea oficială, Oana a prezentat soluții din România, precum sistemul de feedback bazat pe SMS din spitale, implementat în 2016 de Ministerul Sănătății, școala de antreprenoriat Future Makers și mobilizarea cetățenilor români pentru a combate corupția.
Alături de intervenția ca vorbitor, Oana Țoiu a avut și o întâlnire bilaterală pentru a discuta posibilitatea ca alte companii românești să se alăture ca membrii în rețeaua World Economic Forum, deoarece România nu are nici un membru din mediul de afaceri românesc, iar perspectiva noastră este cu atât mai important să fie reprezentată în perioada în care deținem Președinția Consiliului Uniunii Europene. În urma întâlnirii, au stabilit ca o delegație a mediului de afaceri românesc va fi invitată în luna mai la Geneva, susține comunicatul de presă al Global Shapers.