Obligație majoră pentru firme: Companiile trebuie să își actualizeze codurile CAEN. Care e termenul

De la 1 ianuarie 2025, toate firmele din România, indiferent că vorbim de SRL-uri, PFA-uri, întreprinderi individuale (II) sau familiale (IF), trebuie să își actualizeze codurile CAEN conform noii revizuiri a Nomenclatorului activităților economice NACE (rev. 3). Aceasta modificare vine ca urmare a unui regulament european care impune alinierea legislației naționale la standardele internaționale.
Ordinul 377 din 17 aprilie 2024 emis de Institutul Național de Statistică (INS) reglementează actualizarea Clasificării activităților din economia națională – CAEN, iar modificările vor fi aplicate treptat. Acestea se regăsesc în Anexa Ordinului INS 377/2024, iar noile coduri devin obligatorii pentru toate înregistrările la Registrul Comerțului efectuate de firme din 1 ianuarie 2025.
Procedura de actualizare a codurilor CAEN
Firmele deja înregistrate vor trebui să își actualizeze codurile CAEN într-unul din următoarele moduri:
- La inițiativa firmei, pentru a-și actualiza obiectul de activitate;
- Cu ocazia înregistrării altor mențiuni în Registrul Comerțului, cum ar fi modificări ale actului constitutiv sau ale structurii de management.
Pentru firmele care nu vor modifica obiectul de activitate, dar doresc actualizarea codului CAEN, va fi necesar să completeze formularul tipizat „Cerere de înregistrare în registrul comerțului” la punctul 8, dedicat acestui proces. Nu va mai fi nevoie să depună alte documente suplimentare, precum actul constitutiv actualizat sau hotărârea adunării generale.
Actualizarea pentru PFA, II și IF
În cazul în care actualizarea se referă exclusiv la codul CAEN, PFA-urile, întreprinderile individuale și familiale vor completa formularul „Cerere de înregistrare în registrul comerțului”, iar la punctul VII vor bifa caseta „actualizare obiect de activitate conform CAEN Rev.3”.
Certificatul de înregistrare actualizat
Odată cu actualizarea codului CAEN, toate firmele vor primi un nou certificat de înregistrare care va reflecta modificările efectuate. Acesta va fi însoțit de informațiile actualizate din Registrul Comerțului referitoare la entitatea respectivă.
Este important de menționat că certificatele de înregistrare emise înainte de 1 ianuarie 2025 vor rămâne valabile până la momentul actualizării obiectului de activitate, conform noii reglementări.
Până când trebuie făcute aceste modificări
Între timp, s-a dat și o Hotărâre de Guvern care specifică foarte clar cât timp au la dispoziție firmele pentru a face aceste modificări.
„Hotărârea de Guvern a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 257 din 25 martie 2025. Conform acesteia, termenul maxim legal pentru efectuarea modificărilor este de 18 luni, calculate de la data publicării. Fiecare acționează cum consideră, însă în momentul în care ajungi la Registrul Comerțului pentru a face o modificare, ți se solicită deja această schimbare. Majoritatea firmelor au făcut acest pas din proprie inițiativă”, afirmă Adrian Bența, consultant fiscal, pentru Revista CARIERE.
CITEȘTE ȘI: Poveste de brand: De la ce vine numele companiei Adidas
Foto: ID 53996467 | Accountant © Karel Noppe | Dreamstime.com