Oglinda de întrebări a liderului
Știi să te privești în oglindă pentru a te vedea, nu pentru a te ascunde de tine?
Cunoașterea și conștiința de sine sunt foarte bune instrumente de leadership și self-leadership – pentru că așa poți trăi și munci în acord cu tine și îți poți folosi optim toate resursele. Pentru a reuși atât în carieră, cât și în viață, ai nevoie de următoarele:
Să știi cine ești.
Să-ți cunoști valorile, credințele, temerile și speranțele. Să știi ce abilități ai. Să știi în ce excelezi și care sunt slăbiciunile tale – inclusiv ca să știi ce poți face tu și ce e mai bine să-i lași pe alții să facă. E important să știi cine ești pentru că funcționează bine numai ce este în acord cu sine. Și numai ce este în acord cu sine poate fi în acord și cu toate celelalte.
Să îți înțelegi emoțiile și să te preocupi de igiena ta emoțională.
Emoțiile sunt componente foarte relevante ale realității tale interioare. Îți arată cine ești și îți transmit indicii foarte clare cu privire la raportul dintre tine și realitatea externă. E important să înțelegi și să accepți ce simți. Emoțiile pozitive (bucurie, empatie, speranță, compasiune, generozitate, afecțiune, capacitatea de a ierta) îți vor crește eficiența și buna funcționare. Sănătatea emoțională este o importantă sursă de reziliență. Ai grijă să faci diferența dintre rezistență și reziliență: pentru a rezista faci lucruri care îți consumă resursele, în timp ce pentru a fi rezilient faci lucruri care îți refac resursele (fizice, emoționale, spirituale).
Să știi să gândești.
Numai așa vei putea gestiona optim complexitatea lumii și ritmul rapid de evoluție și de schimbare aferent. Dacă rămâi la suprafața lucrurilor nu vei ajunge departe. E nevoie să vezi lucrurile în profunzime, să faci conexiuni între ele, să fii creativ și să privești în perspectivă. Pentru asta, trebuie să ai o curiozitate neînfrânată și să înveți continuu. E important să ai o gândire flexibilă, care să se descurce bine în condiții de nesiguranță, ambiguitate, noutate. Și trebuie să ai o bună gândire paradoxală, pentru a putea privi situațiile din mai multe unghiuri de vedere și a putea gestiona concepte opuse.
Să ai legături autentice și sănătoase cu ceilalți oameni.
Suntem născuți pentru conexiune umană, care are un foarte important rol reglator și de (auto)cunoaștere în viața noastră. Pentru a avea legături adevărate cu ceilalți e nevoie să fii autentic, integru, să știi să asculți, să creezi un spațiu de siguranță pentru cunoaștere și parteneriat.
Gianpeiro Petriglieri punctează că pentru a fi un bun lider trebuie să fii conectat tine însuți, să știi să te conectezi la ceilalți și să realizezi conexiunea tuturor cu obiectivele comune. În acest sens, Gianpiero spune că e util să dezvolți și să practici câteva obiceiuri care să te aducă în cea mai bună formă pentru a fi tu însuți și care să te deschidă și către ceilalți. Dacă nu știi care sunt aceste obiceiuri și activități, în cazul tău, atunci întreabă-i pe cei care te iubesc. Ei vor ști să-ți spună: „Ești tu însuți, fericit și sensibil și la mine atunci când schiezi, când citești, după o plimbare pe malul lacului, când mergem la film, după ce te-ai odihnit bine etc”.
Să îți cunoști și să îți asumi vocația.
Să știi pentru ce activitate ești dotat. Ca să afli, urmează-ți bucuria. Invariabil, vei ajunge la ceea ce este în acord cu valorile și abilitățile tale, te face să te simți bine, îți împlinește potențialul, te energizează și te hrănește necondiționat.
Să ai o identitate spirituală asumată.
Să lucrezi pentru un scop mai înalt, pentru binele celorlați este una dintre cele mai de seamă și nelimitate resurse de energie – fizică, emoțională, spirituală. E important să ai o mentalitate globală, pentru a înțelege și a respecta cultura, credințele și valorile celorlalți. Și este important să ai un spirit generos – să fii bun, să deschis la inimă, să-ți împarți cu ceilalți resursele (materiale, emoționale, de cunoaștere). Fii bun pentru a crea o lume mai bună.
PENTRU A TE CUNOAȘTE, PRIVEȘTE-TE ÎN ÎNTREBĂRI
Cu ceva ani în urmă, întrebată fiind „Oare când va veni fericirea și pe strada mea?”, am răspuns, spontan: „Dar tu ești pe strada ta?”. A fost prima dată când mi s-a conturat clar în minte faptul că pentru a găsi răspunsul trebuie să cauți întrebarea. Liderul adevărat după întrebări se cunoaște.
Astfel, un bun instrument de calibrare pentru toate cele de mai sus este „Oglinda de întrebări” în care John O’Donohue ne propune să ne privim la final de zi:
„Ce vise am făurit noaptea trecută? Pe ce mi-au întârziat ochii astăzi?
La ce am fost orb? Când am suferit, fără ca cineva să observe?
Ce am învățat astăzi?
Ce am citit?
Ce gânduri noi m-au vizitat astăzi?
Ce am observat că este diferit la cei apropiați mie?
Pe cine am neglijat?
Când m-am neglijat pe mine?
Din ce am început astăzi, ce ar putea să dureze?
Cum mi-au fost conversațiile astăzi?
Ce am făcut astăzi pentru cei săraci și pentru cei excluși?
Mi-am adus aminte astăzi de cei ce nu mai sunt?
Unde m-aș fi putut expune la riscul a ceea ce este diferit?
Când mi-am îngăduit să primesc iubire?
Cu cine m-am simțit cel mai eu însumi, astăzi?
Ce mi-a ajuns la suflet astăzi? Ce urmă a lăsat?
Cine m-a văzut astăzi?
Cine m-a vizitat, din trecut și din viitor?
Ce am evitat astăzi?
Din câte văd – de ce mi-a fost dată ziua de astăzi?”
MIRROR OF QUESTIONS
John O’Donohue, To Bless the Space Between Us
„What dreams did I create last night? Where did my eyes linger today?
Where was I blind? Where was I hurt without anyone noticing?
What did I learn today?
What did I read?
What new thoughts visited me?
What differences did I notice in those closest to me?
Whom did I neglect?
Where did I neglect myself?
What did I begin today that might endure?
How were my conversations?
What did I do today for the poor and the excluded?
Did I remember the dead today?
Where could I have exposed myself to the risk of something different?
Where did I allow myself to receive love?
With whom today did I feel most myself?
What reached me today? How deep did it imprint?
Who saw me today?
What visitations had I from the past and from the future?
What did I avoid today?
From the evidence—why was I given this day?”
John O’Donohue a fost un poet, scriitor, preot și filosof irlandez. Printre cărțile sale se numără: „Anam Cara”, „Divine Beauty: The Invisible Embrace”, „Benedictus: A Book of Blessings”, „Eternal Echoes: Exploring Our Hunger to Belong”, „To Bless the Space Between Us”.
În ultima parte a vieții sale, John O’Donohue a devenit un speaker important pe tema creativității în mediul de lucru. Acesta a oferit consultanță executivilor din sectorul corporatist pentru a infuza suflet și frumusețe în leadership și în imaginația lor, în raport cu oamenii cu care lucrează.
Traducere și adaptare: Felicia Luca
Foto: John O’Donohue.com