Cum se schimbă clima, așa ni se schimbă viața. Leadership și angajament
Verile devin din ce în ce mai fierbinți, la propriu și la figurat. Se schimbă clima și pare că devine din ce în ce mai dificil să-ți iei o vacanță vara, mergând într-o zonă în care să nu-ți pui viața în pericol din cauza incendiilor sau să nu fii trimis la plimbare de către localnicii care suferă de secetă și de supraaglomerarea adusă de turiști, la care nu mai văd beneficiile economice, ci doar deranjul și consumul resurselor locale.
Vom descoperi, cel mai probabil, mai degrabă stațiunile de munte și țările nordice, în măsura în care costul transportului aerian va rămâne în limite cât de cât decente, în așa fel încât oamenii să-și permită vacanțele peste hotare în continuare. Ținând cont de toate acestea, cred că tradiția oamenilor de a-și lua vacanțe peste vară, așa cum eram obișnuiți, se va dilua. Cei care au copii și depind de vacanțele acestora vor căuta în continuare soluții, însă cei care nu mai depind de vacanțele celor mici încep să regândească serios felul în care își distribuie timpul de concediu pe parcursul anului pentru a se bucura de mai multă răcoare sau de o mai bună distribuire a efortului lor.
Pentru organizații, acest lucru poate fi o oportunitate de a regândi abordarea proiectelor pe întreg parcursul anului și de a distribui utilizarea resurselor într-un fel mai uniform, reducând vârfurile de sarcină. Este nevoie de ceva mai multă planificare și, desigur, de discuții deschise și oneste cu scopul de a veni în întâmpinarea obiectivelor, preferințelor și nevoilor tuturor.
Vacanța fiecăruia este un drept și nu văd niciun motiv pentru care cineva s-ar simți vinovat că își ia vacanță. Poate felul în care ar trebui să ne uităm la colaborarea într-o echipă și la distribuția acestor zile de concediu este subiectul cu adevărat important în organizații, pentru a evita perioadele în care o resursă devine restrictivă și oamenii pot deveni stresați că își iau concediu.
Dar nu toată lumea își ia vacanță vara. Pentru aceia care au activitate, putem totuși să ne gândim la câteva idei de revitalizare chiar și în spațiul de lucru.
Revitalizare și reziliență
Vara ne schimbă felul în care privim viața, e mai multă lumină și mentalul nostru tinde să fie mai pozitiv. De aceea, a te bucura de soare, a petrece mai mult timp afară sunt activități care te încarcă de energie. Deși extrem de toridă vara aceasta, totuși, la primele ore ale dimineții până pe la ora 10.00 este încă posibil să fie suficientă răcoare pentru a putea face ședința operațională, dacă suntem la birou, sau chiar online, de pe terasă. Puțin aer curat și lumina blândă a dimineții fac mult bine.
Chiar dacă nu îți iei vacanța lungă, care ar putea părea un lux, măcar 5 zile, la care să adaugi și cele două weekenduri, sunt bune. Aceste zile sunt esențiale pentru sănătatea ta mintală. Ideea de a lua o pauză de la rutina zilnică pentru a te deconecta de stresul la locul de muncă este vitală. Cheia este să schimbați mediul și să rupeți monotonia, să vă deconectați digital – să rezistați nevoii de a verifica e-mailurile de la serviciu sau de a interacționa cu conținut digital stresant.
Activitatea fizică încarcă bateriile. Dacă în timpul anului mai sari peste programul de înot sau mers la sală, vara este, probabil, momentul cel mai bun de a relua acest obicei. Sportul ne invită și la a ne hidrata mai serios și renunțăm mai ușor la stimulentele de tip cafea sau ceai pe care le folosim în timpul perioadelor de vârf din timpul anului.
Vara găsesc că este anotimpul cel mai bun de reflecție asupra planurilor proprii de viață sau de carieră, pentru că reflecția este într-un moment în care ritmul e ceva mai lejer. Va putea fi mai profundă și mai echilibrată, nefiind sub presiunea încărcării și a neliniștilor, care sunt mai dese în alte anotimpuri, mai ales toamna și iarna. E momentul potrivit să începi practicarea unor exerciții zilnice de recunoștință, făcându-ți lista celor trei lucruri pentru care ziua ta a fost bună și pentru care ești recunoscător. Sau poate e momentul potrivit să începi să-ți scrii reflecțiile într-un jurnal, care îți va fi sigur de folos în perioadele încărcate, dacă vei alege să te reconectezi la aceste pagini și să-ți aduci aminte cine ești și ce îți propui să faci cu viața ta.
Revitalizarea este o alegere ca, de altfel, tot ce facem cu viața noastră așa că îmbrățișează vara ca pe un sezon de reînnoire. Natura are culori și viață, e vibrantă, deși e atât de fierbinte mai nou, dar permiteți-vă să îndepărtați rămășițele epuizării și să abordați viața cu vigoare și optimism. Acest lucru poate fi făcut în pași mici, cum ar fi să îți redecorezi spațiul de lucru sau schimbări mai mari, cum ar fi căutarea de noi oportunități de carieră sau redefinirea relațiilor personale.
Abordarea proactivă și cu sens
Dacă ne întoarcem în organizații… La ce se pot gândi managerii în mod proactiv în legătură cu energia oamenilor peste vară și pregătirea acestora pentru toamnă?… Iată câteva idei.
- Discută deschis cu echipa în funcție de ritmul prevăzut al proiectelor și al încărcării generale, felul în care perioada de vară poate fi utilizată mai bine pentru recuperarea anumitor lucrări, pentru aducerea la zi a unor elemente de îmbunătățire continuă, pentru mici proiecte comune de simplificare a activității sau de reorganizare a unor procese în așa fel încât, în momentul în care luna septembrie vine cu încărcarea obișnuită, echipa să fie pregătită și să aibă sentimentul că va putea lucra ceva mai ușor.
- Acordă atenție în primul rând persoanelor cu risc de burnout care, dacă din varii motive nu își iau concediu peste vară, ar trebui să poată să beneficieze de câteva weekenduri mai lungi sau vacanțe mai scurte la intervale mai mici de timp, deoarece, se știe, toamna este un sezon foarte încărcat și sunt foarte multe înghesuite în perspectiva finalului de an și a unei luni decembrie, de obicei foarte scurte.
- Accelerează obiceiul întâlnirilor pentru socializare la birou. Aș bloca în calendarul echipei jumătăți de zi, după-amiaza, spre final de săptămână, în care echipa să petreacă timp împreună fără subiecte legate de muncă. Să se poată reconecta unii la ceilalți într-o atmosferă mai relaxată, care să le crească reziliența. Pot fi și scurte ieșiri la câte o terasă unde statul împreună în natură să facă bine atât colegilor cât și spiritului de echipă.
- Lansează initiațive de întâlniri scurte pentru colectare de idei de tip ”consiliere și consultanță colegială” – în acest fel oamenii își pot oferi sfaturi și sprijin reciproc și pot învăța unii despre provocările celorlalți în perioadele în care nivelul de stres nu este atât de ridicat. Acest obicei poate fi un declanșator al empatiei și întărește spiritul de echipă.
- Facilitează accesul la servicii de consiliere psihologică care pot deveni mai atractive pe timp de vară când nu este toată lumea în preajmă și când programul clinicilor sau al consilierilor poate fi mai lejer.
- Creează oportunități de învățare experiențială în sesiuni scurte, aducând invitați din mediul extern care sunt dispuși să vorbească despre anumite teme de interes, inclusiv despre cele cu caracter personal cum ar fi parenting, teme legate de diferite interese de viață, calătorii, hobbyuri sau alte subiecte.
- Deși se lucrează încă mult de acasă, copiii fiind în vacanță, puteți organiza totuși ziua părinților cu copiii la serviciu. Birourile sunt ceva mai libere și copiii peste o anumită vârstă pot avea ocazia să înțeleagă mai bine cu ce se ocupă părinții lor și ce se întâmplă într-un birou. Plus că va fi colorat, gălăgios și amuzant, deci sigur o zi de socializare.
- Organizează împreună cu echipa scurte proiecte de voluntariat, prezentări pentru elevi mai mari la școlile de vară sau în tabere despre ce înseamnă munca, profesii actuale și de viitor, cum să te pregătești pentru viitor și ce înseamnă viața reală într-o companie, voluntariat la asociațiile care se ocupă de copiii fără posibilități și care au nevoie de a-i îndruma cineva la teme peste vară sau să le inspire diverse hobbyuri și activități productive. În funcție de preocupările colegilor, poți avea surpriza ca oamenii să dorească să se implice în diverse cauze despre care nici nu știai că îi preocupă.
Rostul celor de mai sus este să aducă oamenii împreună într-un ritm mai relaxat, să socializeze făcând lucruri bune atât pentru munca lor din toamnă și pentru echipă, cât și pentru alți oameni. Este cunoscut faptul că sentimentul utilității oferă împlinire sufletească și încarcă bateriile. De asemenea, conectarea interumană crește capacitatea noastră de a face față perioadelor grele și întărește sentimentul de apartenență.
Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 291
Pentru abonare, click aici