Evoluție, revoluție și înapoi
Tendințele din industria financiară se îndreaptă către inovație determinată în mod semnificativ de tehnologii și colaborare, sau integrarea în ecosistemul Fintech și către o transformare digitală continuă și un rol avansat al AI și al roboticii.
Anul 2023 va reprezenta o transformare tehnologică, cu principalele tendințe legate de migrarea în cloud, utilizarea DevOps și strategiile multicanal. Băncile trebuie să se concentreze pe dezvoltarea de produse orientate spre client, către o nouă experiență client care este condusă de analiza datelor, bazată pe date și cross-channel. Va trebui să se uite mai mult la finanțarea încorporată, la bancă exact ca un serviciu, la modernizarea aplicațiilor de bază și la o mai bună gestionare a cheltuielilor IT și a serviciilor conexe.
Pentru a rezuma prioritățile organizațiilor de servicii financiare, pentru că nu mai vorbim despre bănci, asiguratori, ci despre o nouă generație de companii de servicii financiare, va fi îmbunătățirea experienței digitale a clienților, dezvoltarea capacităților de analiză a datelor și reducerea a costurilor operaționale.
Fiecare dintre aceste priorități poate fi abordată direct prin soluții FinTech, fie că vorbim de AI, blockchain, robotică, date mari etc., pentru a asigura servicii mai centrate pe client, pentru a dezvolta cele mai bune practici organizaționale și pentru a obține cele mai bune rezultate prin inovare. tehnologii.
Dar o tendință esențială, dincolo de tehnologia propriu-zisă, este dezvoltarea de noi competențe, atât tehnice, cât și la nivelul specialiștilor în domeniul bancar, economiștilor, pentru proiectarea produselor de afaceri și a noilor modele organizaționale, mai ales că lumea metaversului se apropie în următorul deceniu.
În data de 20 septembrie 2023 am avut o nouă sesiune a evenimentului CIO Talks. Am început sesiunea cu domnul Călin Rangu, Vicepreședinte CIO Council care a vorbit despre Evoluție, revoluție și înapoi. Într-o lume în care schimbarea este numitorul comun, apar continuu noi concepte și tendințe. Câte dintre ele sunt semințele revoluțiilor, câte sunt evoluții într-o lume financiar-bancară care este practic un adept și nu un promotor. În acest caz, de unde au venit revoluțiile tehnologice? La aceste întrebări am aflat răspunsul în direct.
Trăim într-o lume în care se manifestă multe incertitudini. Suntem într-o continuă schimbare. Băncile, sistemul financiar este lovit din multe părți de la nivel politic până la percepția nevoilor clienților. Inflația este omniprezentă. Tehnologia în sine, această tehnologie inovativă Fintech are de fapt un rol deflaționist pentru că, dacă te lupți cu aceste incertitudini poți găsi noi oportunități de venituri sau soluții care să combată influențele negative ale inflației. De fapt tehnologia ajută foarte mult domeniile financiare. În același timp, lucrurile evoluează și trebuie ținut pasul pentru că nu mai există neapărat fructe care sunt ușor de apucat în domeniul transformării digitale.
Multe companii se axează acum pe AI, deși erau sceptici la început. Era considerat un bluff (o înșelăciune). Companiile caută tot timpul excepționalul și, conform unui articol citat de Călin Rangu, uneori trebuie să spui o mică minciună pentru că dacă vorbești numai în adevăruri, devii plictisitor. Drept urmare, în campaniile de marketing, lucrurile se prezintă mult mai pompos decât sunt de fapt.
Pentru a afla răspunsul la toate întrebările de mai sus, vă invităm să urmăriți intervenția lui Călin Rangu aici.
Pentru a urmări întreg evenimentul, accesați pagina oficială.