Manuela Guțe: „Inovația este un driver al avantajului competitiv”
Peisajul economic global este plin de schimbări, abilitatea de a naviga cu succes prin aceste turbulențe devine crucială pentru lideri. Cu o vastă experiență în domeniul resurselor umane și operațiunilor în cadrul companiei Ipsos, Manuela Guțe, HR Vice‑President pentru România și Operations Europa, oferă perspectiva sa asupra provocărilor și strategiilor necesare în acest context dinamic.
Manuela Guțe a dezvăluit strategiile cheie pe care le adoptă în Ipsos pentru a gestiona aceste schimbări, fără a compromite valorile și esența companiei. În timp ce inovația este recunoscută ca un motor al creșterii și diferențierii în piață, Manuela subliniază că este esențial să se păstreze și să se promoveze cultura și identitatea organizațională în fața acestor transformări.
De asemenea, Manuela Guțe oferă o perspectivă asupra trăsăturilor și competențelor necesare unui lider eficient într-un mediu de schimbare rapidă. În cadrul Ipsos, se investește în dezvoltarea personală a liderilor pentru a le întări aceste competențe și pentru a asigura succesul organizației pe termen lung.
Cum percepeți evoluția mediului de afaceri în ultimii ani și care sunt principalele provocări cu care liderii se confruntă în contextul schimbărilor rapide?
Ultimii ani au adus provocări importante și noi pentru mediul de afaceri, ele fiind inevitabile. Acestea sunt conduse de factori diverși cum ar fi dezvoltarea tehnologică, globalizarea, schimbarea comportamentului consumatorilor, pandemia de Covid, work from home și programul hibrid, criza de personal, declinul unor industrii și reducerea operațiunilor unor angajatori medii și mari, modificări fiscale și, nu în ultimul rând, – inteligența artificială.
Momentan AI (inteligența artificială) transformă felul în care operează multe organizații. În acest sens, liderii trebuie să fie la curent cu toate noile tehnologii și să le utilizeze astfel încât să câștige avantaj competitiv. Globalizarea, un alt driver semnificativ al schimbărilor din mediul de afaceri, a deschis piețe noi și a crescut gradul de competitivitate – în acest sens strategiile companiilor și evident, ale liderilor trebuie adaptate noilor provocări de ordin cultural, economic și legislativ.
Ascensiunea social media și a platformelor digitale a încurajat consumatorii oferindu-le opțiuni multiple dar și posibilitatea de a-și face vocea/opinia cunoscută sau auzită. Consumatorii actuali au nevoie de produse de calitate superioară, servicii la standarde înalte și practici corecte de business.
În calitate de CEO, cum vă adaptați la schimbările din piață fără a vă compromite valorile și esența companiei?
Pentru a gestiona schimbările din piață consider că liderii au nevoie să fie adaptabili, aceasta constituind o valoare cheie, necesară fiecărui business. Ei trebuie să promoveze și să practice, în organizații, o cultură orientată spre dezvoltare, încurajând echipele să își actualizeze competențele și să fie la curent cu cele mai noi tendințe din mediul de business. De asemenea, este important să creeze legături puternice, bazate pe încredere, cu toți colaboratorii, fie că vorbim despre clienți, angajați sau furnizori. Acest lucru îi va ajuta să răspundă eficient cerințelor dar și așteptărilor acestora.
Un alt aspect pe care îl consider important este abordarea proactivă a managementului riscului. Schimbările din piață generează provocări și riscuri. Prin anticiparea acestora și pregătirea unor planuri de acțiune sau prevenție, liderii pot minimiza impactul și în același timp, pot beneficia de unele oportunități ce decurg din aceste schimbări. În concluzie, schimbările aduc mereu provocări pentru liderii din organizații. Dacă ei înțeleg aceste schimbări și sunt adaptabili, flexibili, investesc în tehnologie și inovație, își construiesc relații durabile și gestionează proactiv riscurile, pot parcurge fără probleme perioadele dificile și de asemenea, pot asigura succesul și creșterea operațiunilor pe care le conduc.
Care sunt strategiile cheie pe care le adoptați pentru a menține identitatea și cultura organizațională în perioade de transformare și schimbare?
În această perioadă, care este caracterizată de multiple dezvoltări tehnologice, modificări ale condițiilor și a mediului de business dar și a practicilor dezvoltate de organizații, păstrarea unei culturi și identități organizaționale sunt provocări semnificative pentru lideri. Cultura organizațională și identitatea unei companii reprezintă aspectele ce stau la baza construirii valorilor, credințelor și comportamentelor dorite într-o organizație. Împreună formează nucleul unei culturi ce încurajează inovația și performanța.
În Ipsos este dezvoltat și rulează deja un program ce prezintă acele modele de comportamente pe care dorim să le promovăm în organizație, toate aliniate cu valorile companiei. Este un program derulat la nivel global, asigurând astfel o coerență a modelului de business pe care ni-l dorim implementat în toate țările în care Grupul Ipsos operează. Este important ca liderii să conducă echipele folosind exemplul propriu (lead by example) – în acest sens, vrem să ne asigurăm că oferim modele valoroase de leadership ce încurajează comunicarea, feedbackul, transparența, dezvoltarea și inovația. Aceste aspecte dorim să fie vizibile în comportamente, decizii, practici – astfel încât să inspire colegii din echipele conduse de liderii noștri. În momentele dificile acțiunile liderilor vorbesc, nu ceea ce declară/promit. Acest cerc de încredere se construiește în timp, implicând, valorizând și dezvoltând angajații dar și prin oferirea unor modele sustenabile de leadership.
Pe de altă parte, cultura organizațională se modifică, evoluează, în funcție de condițiile externe, aspectele sociale dar și cerințele de business. Această evoluție ar trebui să fie graduală și aliniată valorilor companiei.
Cum gestionați echilibrul între inovație și păstrarea valorilor fundamentale ale companiei într‑un mediu de afaceri în continuă evoluție?
Este într-adevăr o provocare să promovăm inovația și în același timp să ne raportăm constant la valorile companiei. Acest echilibru este crucial pentru asigurarea succesului unei companii, pe termen lung – însă, la Ipsos una dintre valori este chiar Inovația. Astfel, o companie fondată în urmă cu aproape 50 de ani a crescut în mod constant, s-a dezvoltat și momentan este unul din primii trei jucători ai industriei de market research, la nivel Global. Inovația este un driver al avantajului competitiv, catalizând creșterea, profitabilitatea și diferențierea în piață. Pe de altă parte valorile companiei reprezintă un reper moral – acestea modelează cultura organizațională, modul în care se iau deciziile, modul în care operează businessul, precum și identitatea sa ca brand. Pe parcursul anilor, pe măsură ce compania a evoluat, a reușit să balanseze aceste 2 aspecte importante, proces ce a asigurat succesul. Cum s-a întâmplat acest lucru: printr-o viziune clară, aliniată tuturor valorilor companiei ce subliniază modul în care inovația poate fi abordată: dialogul deschis, recompensarea creativității și a colegilor ce erau orientați spre găsirea de soluții precum și integrarea ideii de inovație în procesele de lucru, a modului în care se iau decizii, precum și a modalității în care integrăm dezvoltarea angajaților și susținerea performanței.
În opinia dvs., care sunt principalele trăsături și competențe ale unui lider eficient într‑un context de schimbare rapidă, și cum vă asigurați că le integrați în propria abordare de conducere la Ipsos?
Într-un mediu de lucru în permanentă schimbare, rolul unui lider devine din ce în ce mai complex și mai solicitant. Adaptarea la schimbări, fie că vorbim de tehnologie, dinamica pieței, evoluția forței de muncă etc, necesită anumite calități care să îl ajute să navigheze printre aceste schimbări, astfel încât să obțină performanța organizațiilor.
Unul dintre principalele atribute este adaptabilitatea/flexibilitatea și deschiderea spre nou – capacitatea de a-și adapta strategiile și abordările la situații și cerințe diferite. „Dealing with ambiguity and uncertainty” devine un standard și arată capacitatea unui lider de a ieși din zona de confort și de a explora aspecte și posibilități noi. La Ipsos, prin strategiile de business încurajăm gândirea creativă, oferim și programe de dezvoltare în acest sens și recompensăm performanța colegilor ce demonstrează abordări „out of the box”.
Viziunea este un alt aspect crucial pentru un lider modern – capacitatea de a înțelege un context general, de a anticipa posibile schimbări și de a-și adapta strategiile la noul context. Din fericire, în acest moment există foarte multe statistici (unele dezvoltate chiar de către compania Ipsos) prin care aspecte de business sunt analizate la nivel macro și extrase concluziile relevante.
Reziliența, un alt aspect important, ne învață cum să calibram acțiunile noastre, cum învățăm din greșeli, dar și din reușite astfel încât să ne consolidăm abilitățile de leadership.
Nu în ultimul rând, amintesc aici empatia – ea este cea care ne ajută să gestionăm stresul, conflictele, să asigurăm coeziunea echipei și să gestionăm rezistența la schimbare. La Ipsos avem programe de dezvoltare adresate echipelor, ce abordează empatia, reziliența, comunicarea asertivă și comportamentele sustenabile de leadership. Toate acestea sunt livrate în urma unei evaluări de performanță dar și comportamentale, prin instrumente specifice, astfel încât fiecare lider să beneficieze de un pachet customizat de programe care să îi ofere completarea setului de competențe dar și posibilitatea de a dezvolta, la rândul sau, viitorii lideri ai companiei.