Paradoxurile leadershipului feminin. Elena Munteanu: Versatilitatea sau leadershipul paradoxal – o perspectivă nelegată de gen (IV)
Atunci când vine vorba de leadershipul feminin, așteptările par a fi contradictorii. Vrem ca o femeie aflată într-o poziție de conducere să fie cordială și blândă și, în același timp, competentă și dură. Însă oare nu cumva acestea se bat cap în cap? În plus, contradicțiile de acest tip nu prea există în cazul bărbaților.
PARADOXURILE LEADERSHIPULUI FEMININ
Un studiu realizat de Harvard Business Review în SUA* arată că există patru mari paradoxuri când vine vorba de femeile-lideri și așteptările oamenilor:
✓ 1. Exigentă, dar grijulie;
✓ 2. Autoritară, dar implicată;
✓ 3. Să își susțină punctele de vedere, dar să se pună la dispoziția celorlalți;
✓ 4. Să mențină distanța, dar să îți fie ușor să vorbești cu ea.
Cum pot fi gestionate aceste paradoxuri? Oare nu ar fi cazul să scăpăm de prejudecăți și să îi apreciem, să îi promovăm și să îi susținem pe cei care au o gândire și o simțire sănătoasă,
indiferent de diferențele legate de gen (dar și de rasă, religie, etnie, orientare sexuală etc.)? Oare nu e cazul să conteze mai mult ce face și ce știe un om? Am invitat patru specialiști să ne răspundă la toate aceste întrebări.
Următoarea invitată din această serie este Elena Munteanu, Consultant Ascendis.
Atunci când vorbim despre leadership feminin, despre provocările și așteptările suplimentare cărora femeile aflate într-un rol de conducere trebuie să le facă față, ne confruntăm cu unele realități sociale și psihologice de necontestat, demonstrate prin statistici și cercetări științifice. Dar există și unele perspective în care diferența de standarde este fundamentată mai degrabă artificial, sau care se axează pe aspecte interpretabile.
În acest context se situează și discuția legată de existența unor standarde duble pentru femeile aflate în roluri de conducere. Ea este susținută de studii care arată că așteptările tradiționale ale societății de la fiecare sex interferează și în zona profesională. Astfel, pentru liderii bărbați este suficient un singur set de abilități (care țin de rolul tradițional masculin și se definește prin competență și fermitate), pe când pentru femeile lider așteptarea este de a gestiona două tipuri de registre (atât competență și fermitate, cât și căldură și blândețe, caracteristici care țin de rolul tradițional feminin).
Așadar, este oare versatilitatea solicitată mai mult de la femeile lider?
Perspectiva pe care o susținem este aceea că posibilitatea de a apela la o paletă mai variată de comportamente și abordări este utilă oricărui conducător, indiferent de sex. În mediul de business actual, caracterizat de schimbare continuă, în care volatilitatea, incertitudinea, complexitatea și ambiguitatea au origini politice, economice, sociale, tehnologice, în care echipele sunt compuse din reprezentanți ai unor generații diferite, cu valori și stiluri de lucru variate, este nevoie de strategii de acțiune paradoxale și versatile. Paradoxale în sensul că par opuse sau contradictorii, dar de fapt sunt complementare și funcționează în mod sinergic, se susțin reciproc. Folosim acest concept, de evaluare și dezvoltare a unor competențe paradoxale, de peste 10 ani în lucrul cu actualii și viitorii lideri.
De exemplu, atunci când vorbim de abilitatea de comunicare, pentru a gestiona eficient o varietate de situații, un lider are nevoie să poată aborda atât un stil franc, direct, deschis, cât și un stil diplomat, marcat de tact și adaptarea mesajelor la context. Oricare dintre cele două abordări funcționează doar într-un număr limitat de situații, luate separat fiecare dintre ele are dezavantaje, doar când o persoană poate combina cele două tendințe comportamentale, ele se completează reciproc și își soluționează minusurile.
În afară de franchețe și diplomație, leadershipul solicită multe alte abordări și tendințe comportamentale care la prima vedere sunt paradoxale, dar de fapt se completează reciproc și susțin gestionarea unor realități complexe:
- a fi sigur pe propriile opinii, dar și deschis la altele, diferite,
- a asuma riscuri și a analiza capcanele aferente,
- a insista pe respectarea unor reguli, exprimând în același timp căldură și înțelegere;
- a asuma autoritatea decizională, dar și a se consulta cu alții și a-i implica.
Dr. Dan Harrison definește 12 astfel de perechi de trăsături paradoxale, a căror cunoaștere și dezvoltare conferă avantaje fiecărei persoane care dorește să gestioneze realități complexe și diverse. Din acest punct de vedere, atât femeile, cât și bărbații, au de câștigat de pe urma dezvoltării unui stil de leadership versatil sau paradoxal.
Astfel, la întrebarea dacă există diferențe de percepție și de interpretare a unor comportamente de conducere, femeile fiind mai puternic sancționate pentru dezechilibre agresive sau pasive, răspunsul este da. Excesul de duritate sau de sensibilitate sunt mai puternic interpretate și comentate atunci când apar la conducători de sex feminin. Mentalul colectiv tolerează mai puțin lipsa de adecvare la femei. Putem însă schimba perspectiva și considera adaptabilitatea și versatilitatea ca un atu pentru leadershipul feminin, care aduce capacitatea de a percepe mai fin specificul situațiilor și a le răspunde potrivit.
Însă la întrebarea dacă există standarde diferite pentru leadershipul masculin și cel feminin aș răspunde că nu. Mai degrabă recomandăm fiecărui lider actual sau viitor să ia în calcul perspectivele paradoxale de conducere și să își dezvolte versatilitatea în abordare.
Primul pas reprezintă reconsiderarea la nivel conceptual, de credințe. Stilul dinamic și cel suportiv, impunerea de reguli și blândețea nu se resping reciproc; noi, adulții, putem să ne dezvoltăm tendințe comportamentale noi care să răspundă mai specific diversității de situații pe care le întâlnim.
Al doilea pas implică o auto-evaluare a nivelului actual de adaptabilitate la situații diferite. Care sunt strategiile de conducere abordate predominant în prezent? Mai mult impunere sau mai mult oferire suport, mai multă atenție la nevoile proprii sau la ale celorlalți etc.? Care sunt abordările care au nevoie să fie crescute sau dezvoltate pentru a putea face față realității contrastante?
Al treilea pas constă în elaborarea unui plan de acțiune concret pentru echilibrarea paletei de abordări folosite în prezent și extinderea practicilor de leadership, pentru a putea utiliza versatil strategii complementare ca fermitatea și compasiunea, franchețea și diplomația, analiza logică și intuiția.
Pașii sunt recomandați indiferent de gen și nivelul de leadership.
SERIA ”PARADOXURILE LEADERSHIPULUI FEMININ”:
Romana Baia: Cum gestionăm situația într-o manieră constructivă (I)
Viorel Panaite: Dimensiunea feminină în acord cu cea masculină (II)
Diana Maria Voicu: Paradox sau evoluție? (III)
Elena Munteanu: Versatilitatea sau leadershipul paradoxal – O perspectivă nelegată de gen (IV)
Articol preluat din Revista CARIERE, nr. 255/martie 2019. Pentru detalii legate de abonare, click AICI!