Paradoxurile leadershipului feminin. Viorel Panaite: Dimensiunea feminină în acord cu cea masculină (II)
Atunci când vine vorba de leadershipul feminin, așteptările par a fi contradictorii. Vrem ca o femeie aflată într-o poziție de conducere să fie cordială și blândă și, în același timp, competentă și dură. Însă oare nu cumva acestea se bat cap în cap? În plus, contradicțiile de acest tip nu prea există în cazul bărbaților.
PARADOXURILE LEADERSHIPULUI FEMININ
Un studiu realizat de Harvard Business Review în SUA* arată că există patru mari paradoxuri când vine vorba de femeile-lideri și așteptările oamenilor:
✓ 1. Exigentă, dar grijulie;
✓ 2. Autoritară, dar implicată;
✓ 3. Să își susțină punctele de vedere, dar să se pună la dispoziția celorlalți;
✓ 4. Să mențină distanța, dar să îți fie ușor să vorbești cu ea.
Cum pot fi gestionate aceste paradoxuri? Oare nu ar fi cazul să scăpăm de prejudecăți și să îi apreciem, să îi promovăm și să îi susținem pe cei care au o gândire și o simțire sănătoasă,
indiferent de diferențele legate de gen (dar și de rasă, religie, etnie, orientare sexuală etc.)? Oare nu e cazul să conteze mai mult ce face și ce știe un om? Am invitat patru specialiști să ne răspundă la toate aceste întrebări.
Următorul invitat din această serie este Viorel Panaite, Managing Partner, Human Invest.
DIMENSIUNEA FEMININĂ ÎN ACORD CU CEA MASCULINĂ
Paradoxurile definesc viața noastră de zi cu zi. Ne învață și ne ajută să nu uităm că pentru a evolua trebuie să împletim universuri care ar părea la prima vedere că nu pot coabita unul cu celălalt. Paradoxurile ne învață să gândim inclusiv, ne învață că universurile nu se exclud oricât de diferite ar fi, ci sunt complementare, ne învață să gândim în termeni de „și / și“, nu în termeni de „sau/sau“.
Cred că liderii de care avem acum nevoie mai mult ca oricând – în societate, în politică, în companiile private, în administrația publică, atât femei, cât și bărbați – sunt cei care știu și pot să împletească onest interese contrare și să unească lumi pe care mulți le-ar vedea ireconciliabile. Profit și sustenabilitate, interes de grup și interes de țară, emoție și logică, realitate și viziune, patronat și angajat, vânzări și profit, ideologii politice care se bat cap încap, sunt doar câteva arii în contradicție și în care liderii buni, femei și bărbați, știu să găsească soluții.
Un lider, femeie sau bărbat, construiește echilibru și prosperitate atunci când își pune în valoare atât dimensiunea feminină, cât și pe cea masculină. Autorul studiului ne invită de fapt să descoperim cât de valoroasă este dimensiunea feminină a oamenilor și cât de mult ne ajută ea în procesele de leadership dintr-o organizație.
Femeile și bărbații care au succes în roluri de conducere își exprimă bine atât dimensiunea feminină, cât și pe cea masculină. Astfel, concluzia cercetării respective a fost că femeile care sunt lideri buni știu cum să fie în același timp și exigente și încurajatoare; și autoritare, și participative; și orientate pe propriile interese, și în slujba celorlalți; și distante, și accesibile.
Un „adevăr popular“ spune că femeile au creierul drept mai dezvoltat decât al bărbaților. Asta înseamnă un potențial mare de a gândi holistic și creativ, și poate un potențial mai mare de a opera bine cu paradoxurile din viața de zi cu zi, de a construi dialog acolo unde sunt contradicții. Din conversațiile pe care le am cu femei în roluri de conducere – de echipe, departamente, organizații – unele își cunosc acest potențial și își fructifică cu curaj rolul în societate, iar „spațiul pe care îl cultivă“ înflorește pur și simplu.
Alte femei se uită cu îndoială la puterea neconvențională pe care simt că o au, se uită cu nesiguranță la așteptările pe care societatea le are de la ele, și astfel aleg în final să conducă în stil convențional – „comandă și control“, adică doar din dimensiunea lor masculină, înjumătățindu-și singure resursele și potențialul.
SERIA ”PARADOXURILE LEADERSHIPULUI FEMININ”:
Romana Baia: Cum gestionăm situația într-o manieră constructivă (I)
Viorel Panaite: Dimensiunea feminină în acord cu cea masculină (II)
Diana Maria Voicu: Paradox sau evoluție? (III)
Elena Munteanu: Versatilitatea sau leadershipul paradoxal – O perspectivă nelegată de gen (IV)
Articol preluat din Revista CARIERE, nr. 255/martie 2019. Pentru detalii legate de abonare, click AICI!