10 greseli pe care recrutorii trebuie sa le evite
Si recrutorii, asemeni altor profesionisti, sunt oameni si sunt supusi greselilor. Mai jos gasiti cele mai groaznice greseli pe care le poate face un recrutor.
1. Detaliile conteaza
Potrivit lui Peter O'Donnell, Business Development la Sonovate, atunci cand trimit mail-uri sau mesaje catre candidati, recrutorii trebuie sa aiba grija sa scrie corect gramatical si sa nu manance litere. In ochii candidatului, astfel de greseli ar stirbi din credibilitatea companiei in cadrul careia vrea sa se angajeze.
2. Candidatii de pe lista scurta se aleg cu grija
Recrutorii care citesc cu atentie CV-urile candidatilor, care cerceteaza cu atentie fiecare detaliu al vietii lor, ajung sa-i cunoasca pe acei candidati extrem de bine. Cand aleg o persoana pentru lista scurta, trebuie sa stie foarte clar motivele pentru care o fac.
3. O greseala nu inseamna ca vine sfarsitul lumii
Evident ca este de datoria recrutorilor sa verifice CV-urile si scrisorile de recomandare ale candidatilor, dar asta nu inseamna ca trebuie sa exagereze si sa caute nod in papura.
4. Candidatul de azi, clientul de maine
Fiecare candidat, pentru orice post vacant, are dreptul la o experienta placuta in timpul interviului de angajare. Se poate intampla ca unul dintre candidatii de azi sa devina clientul de maine.
5. Hainele conteaza
Prima datorie a unui recrutor este sa impresioneze. La o prima vedere cu un candidat, cum poate impresiona altfel decat prin tinuta? Asadar, o imagine neingrijita nu este acceptata la acest nivel.
6. Candidatul perfect nu exista
Potrivit unui articol publicat pe LinkedIn, recrutorii gresesc atunci cand cauta persoana perfecta pentru un anumit job. De multe ori, candidatii care nu intrunesc toate cerintele unui job se dovedesc a fi cea mai buna alegere.
7. Fisa postului nu este litera de lege
Atributiile unui angajat nu sunt mereu specificate clar in fisa postului, motiv pentru care recrutorii trebuie sa vorbeasca cu managerii de proiecte si sa afle care este profilul angajatului pe care il cauta.
8. Experienta in campul muncii poate crea confuzii
Nu sunt rare situatiile cand oamenii care au multi ani de experienta nu mai sunt la fel de incantati de ceea ce le poate oferi un job nou, dar in acelasi domeniu. Tinerii, pe de alta parte, au ceva ce bate experienta: entuziasm!
9. Interviul de angajare nu este atat de important
E destul de des intalnita situatia in care candidatii pentru un job vin nepregatiti la interviu, nu stiu mai nimic despre companie si recrutorul trebuie sa le dea acele informatii pe care ei n-au avut niciun interes sa le caute. Asadar, interviul de angajare nu este atat de valoros. Potrivit unui studiu recent, citat de humanresources.about.com, dupa un interviu de angajare, sansele ca un recrutor sa aleaga intre doi candidati care se bat pentru acelasi loc de munca cresc cu doar 2%.
10. Trebuie sa cunoasca fiecare candidat inainte de interviul de angajare
Este bine ca fiecare interviu de angajare sa fie pregatit de dinainte. Indiferent de numarul de recrutori care vor intervieva candidatul, este foarte important sa-i fi citit CV-ul si sa fi pregatit intrebarile cu mare atentie.