2009, un an greu pentru producatorii de electrocasnice
Pentru compania Franke Romania, 2009 a fost anul in care au invatat in primul rand sa eficientizeze la maximum costurile operationale. “Vorbim despre un an in care cumparatorii au aratat o mai mare prudenta in a-si cheltui resursele financiare si in care a trebuit sa gasim solutii pentru iesirea din criza, in paralel cu mentinerea unor echilibre din punct de vedere al costurilor” spune Florin Porojan, director general la Franke Romania. El sustine ca 2010 a inceput intr-un mod optimist, insa o ajustare a costurilor salariale va fi facuta in functie de evolutiile ulterioare ale vanzarilor.
In cazul companiei Arctic lucrurile au avut chiar o evolutie pozitiva. Drept urmare, nu au fost facute disponibilizari, salariile au crescut in medie cu 15 procente si au pastrat integral pachetul de beneficii. „In situatii dificile cum este cea actuala, si in general in situatii de criza, rolul liderilor este deosebit de important, mai ales in ceea ce priveste mentinerea motivatiei angajatilor si detensionarea atmosferei la locul de munca. Este foarte important ca liderii sa reuseasca sa ii motiveze pe angajati pentru ca, intr-un astfel de context incert, foarte multi sunt tematori in privinta sigurantei locului de munca, iar aceasta conduce implicit la o tensiune psihologica crescuta si la scaderea randamentului de munca”, spune Raluca Avramescu, Manager HR la Arctic.
Una dintre lectiile-cheie ale anului 2009, din punctul de vedere al Ralucai Avramescu, a fost aceea ca pentru a lua decizii de business corecte este foarte important sa fii conectat la realitatile pietei si sa fii permanent atent la schimbarile mult mai frecvente si imprevizibile. „Am urmarit sa eficientizam operatiunile de productie astfel incat sa obtinem aceeasi calitate cu resurse mai putine, iar aceasta decizie a avut ecou bineinteles la nivelul angajatilor din fabrica Arctic. A trebuit astfel sa motivam oamenii sa produca aceleasi produse de calitate, dar cu o mai multa atentie pentru resursele folosite, si vorbim aici atat de materii prime folosite cat si de timpul investit”.