4 scenarii despre cum va fi viața la muncă în 2030: Ţie care ţi se potriveşte cel mai bine?
Deocamdată, un răspuns cert la aceste întrebări nu există. Motivul?
Pe de o parte, poveşti de succes de genul Uber şi WeWork sugerează că economia colaborativă are un potenţial uriaş şi supune la test ideea de a fi angajat permanent la o singură companie. Se vorbeşte mult în spaţiul public despre self-employment, freelancing, colaborări şi antreprenoriat încât am putea avea senzaţia că acesta e viitorul.
Însă, pe de altă parte, corporaţiile cumpără tot mai multe startup-uri (sunt multe exemple, printre care se numără Facebook, SoftBank şi Walmart), aşa că nu punem întrebarea: oare se va ajunge în momentul în care câţiva giganţi vor angaja o mare parte a planetei?
Să prezici viitorul înseamnă să îţi asumi un grad mare de incertitudine, dar cei de la firma de consultanţă PwC, în parteneriat cu experţii de la Universitatea Oxford, au încercat să identifice câteva posibilităţi legate de modul în care ar putea arăta munca în viitor.
În principal, ei s-au axat pe fragmentare versus integrare (oare companiile mare vor domina piaţa muncii a viitorului sau cele mici vor coexista cu acestea?) si pe colectivism versus individualism (oare mentalitatea "eu sunt pe pirmul loc" va fi cea dominantă sau simţul civic va fi mai dezvoltat?).
Cele două axe au creat patru scenarii posibile, pe care cei de la PwC le-au atribuit culorile roşu, galben, verde şi albastru.
Lumea Roşie: Individualism + Fragmentare
În acest scenariu, aşa-numita "gig economy" e dusă la extrem. Adică "organizaţiile şi indivizii se vor da peste cap să ofere consumatorilor ceea ce vor", iar "legile nu vor putea ţine pasul cu inovaţia", potrivit raportului. Adică vor fi mai mulţi antreprenori, invenţii bizare, program flexibil de lucru şi o legislaţie precară.
Celebritatea căreia i s-ar potrivit acest scenariu: Mark Zuckerberg
Lumea Galbenă: Colectivism + Fragmentare
Acest scenariu se aseamănă cu cel precedent, cu mențiunea că moralitatea va prima.
Mediul de business va fi alimentat în principal de antreprenoriat și inovație, însă profitul nu va fi pe primul loc. Corectitudinea și apartenența la o comunitate vor fi mai importante ca banii. În acest scenariu, umanintatea va fi prețuită enorm.
Celebritatea căreia i s-ar potrivi acest scenariu: Jim Carrey
Lumea Verde: Colectivism + Integrare
Grație gradului ridicat de integrare, ”lumea verde” va fi dominată de giganți cu prezență extinsă pe glob, iar antreprenoriatul va fi mai degrabă excepția. Totuși, simțul de răspundere socială va juca un rol crucial în mediul de business.
Oamenii vor rămâne forța dominantă pe piața muncii, astfel că e posibil să se răscoale împotriva unei automatizări excesive. De asemenea, grija față de mediu se va simți pregnant.
Celebritatea căreia i s-ar potrivi acest scenariu: Jamie Dimon
Lumea Albastră: Individualism + Integrare
În acest scenariu, lumea va fi dominată de corporații, dar spre deosebire de lumea verde profitul și creșterea economică vor fi în linia întâi. Mai mult, va fi o competiție între două mari puteri: SUA și restul lumii.
În plus, piața muncii va fi atât de competitivă încât medicamentele care exacerbează anumite atribute legate de muncă (concentrarea, coordonarea etc.) vor deveni ceva obișnuit.
Celebritatea căreia i s-ar potrivi acest scenariu: Jack Ma