(P) 4 trenduri ale Pieței forței de muncă din România în 2019
Anul 2019 se anunță mai optimist în ceea ce privește piața forței de muncă. Salariile se vor majora, beneficiile oferite de angajatori presupun mai multă flexibilitate a orelor de lucru, iar abilitățile necesare candidaților se schimbă.
315 companii de top din România au participat la Raportul Hipo.ro – Piața forței de Muncă, studiu care își propune să informeze candidatii despre schimbările din piață.
Iată 4 trenduri ale pieței descoperite în Raport:
Vânzările NU mai reprezintă domeniul cu cele mai multe job-uri disponibile
După ce doi ani domeniul IT Software nu s-a mai aflat pe prima poziție în topul industriilor în care companiile vor face angajari, în 2019 acesta a urcat din nou pe primul loc.
Alte domenii în care se vor face multe angajări sunt Vânzări, Customer Support – Client Service și Contabilitate-Finanțe.
La polul opus, domeniile Juridic, Achiziții sau IT Hardware sunt printre cele mai rar mentionațe de angajatori în ceea ce privește pozițiile nou deschise în 2019, lucru ce va face competiția mai ridicată pentru candidații care își doresc o carieră în aceste domenii.
Flexibilitatea candidaților – un must pentru angajatori în 2019
Un candidat poate indeplini cu succes toate cerințele tehnice, însă dacă nu deține abilități soft-skills care să îl ajute să se remarce în randul celorlalți acestea pot fi în zadar. Atitudinea, modul în care gândește și ușurința cu care se adaptează la noi situații pot face diferența dintr-un simplu candidat și un angajat.
Abilitățile de comunicare care au ocupat prima poziție în ultimii 3 ani au fost devansate de capacitatea unui candidat de a fi flexibil și de a se adapta oricărei situații întâmpinate.
Capacitatea de învățare continuă se află pentru prima oară în top și ocupă a cincea poziție în rândul preferințelor recruiterilor.
Descoperă în Raport și alte abilități soft skills urmărite de angajatori
Experiența profesională – principalul criteriu de recrutare a candidaților
Indiferent dacă sunt juniori sau specialiști cu experiență, companiile vor acorda o mai mare importanță experienței profesionale anterioare din CV-urile candidaților.
Pentru seniori alte criterii care vor conta la angajare sunt abilitățile specifice necesare pentru job-ul ales, pasiunea pentru domeniul în care activează și compatibilitatea între așteptările salariale și oferta companiei.
Internship-urile sau stagiile de practică, specializarea de la facultate/masterul urmat sau activitățile extracurriculare sunt alte elemente pe care angajatorii le urmăresc în CV-urile juniorilor.
Schimbări ale beneficiilor oferite de companii
Ca în fiecare an, principalele criterii oferite de companii sunt tichetele de masă și asigurările medicale private.
Se pot observa schimbări ale beneficiilor în ceea ce privește programul de lucru. Criteriul “Program de lucru flexibil” s-a clasat în TOP 3 beneficii. Criteriul Work from home s-a clasat pe cea de-a cincea poziție, fiind urmat de Zile libere suplimentare.
Așadar, crește interesul pentru echlibrul dintre viața personală și cea profesională și posibilitatea angajaților de a lucra remote.
Candidații trebuie să se informeze constant despre schimbările apărute în piață pentru a avea așteptările asupra jobului dorit bine ancorate în piață. Raportul Hipo – Piața forței de Muncă în 2019 poate fi primul pas către reușita unui candidat.