5 lucruri simple care transformă interviul de angajare dintr-un calvar într-o experiență plăcută
Interviul de angajare e un calvar? Există câteva lucruri simple care îl pot transforma într-o experiență plăcută.
Brigette Hyacinth este autoarea cărții ”The Future of Leadership: Rise of Automation, Robotics and Artificial Intelligence”. Într-o postare pe LinkedIn, ea a formulat cinci recomandări pentru ca interviul de angajare să devină o experiență plăcută pentru toți cei implicați.
Lista nu îi vizează doar pe recrutori, care cad uneori în capcana lipsei de timp și de candidați, ci și pe liderii de business, care adesea au pretenții nerealiste, precum și pe candidați, care adesea tratează un răspuns negativ ca pe o dovadă că nu sunt destul de buni.
1.Nu există candidatul perfect
Perfecțiunea nu există. Nimeni nu e perfect. Cu toate astea, profilul candidatului conține atât de multe cerințe încât recrutorul se ia cu mâinile de cap când vede pretențiile managerului care își caută un nou om pentru echipa sa. O prietenă de-ale mele care lucrează în Resurse Umane are o vorbă: ”Vrem și pe mama, și pe tata, și pe bunica… și cățelul, și pisica. Și pe bani puțini!”
Ei bine, este cazul ca toată lumea să revină cu picioarele pe pământ, în special liderul de echipă.
Trebuie să fii realist și conectat la realitățile din piața muncii. Doar așa vei realiza ce contează cu adevărat pentru echipa ta și de ce calități și experiență este cu adevărat nevoie pentru jobul respectiv. Și nu îl vei mai pune pe omul de HR să caute cai verzi pe pereți.
Când ești în fața unei decizii dificile, poți folosi următoarea metodă: fă două liste – una cu ce e musai și una cu ce ți-ar plăcea să fie. Așa poți vedea mai clar ce anume intră în prima categorie și ce anume în cealaltă. Iar la final, încearcă să le combini într-un mod mai echitabil.
Uite o idee: fă această comparație împreună cu recrutorul.
Comunicarea e cheia. Vorbește cu colegul tău de la HR, ascultă-l, încercă să vezi și punctul lui de vedere. Colaborați. Dacă lucrați împreună, șansele ca să eficientizați procesul de recrutare sunt mai mari.
Citește și:
Liderul adevărat după întrebări se cunoaște
Un lider e la fel de bun ca întrebările pe care le adresează
2.Feedback, feedback, feedback!
Candidații își doresc un feedback de la recrutor după interviul de angajare. Așteptarea e mai apăsătoare decât un răspuns negativ. Starea de expectativă poate genera frustrări. În plus, dăunează imaginii companiei. ”Feedback-ul este micul dejun al campionilor”, după cum spune Ken Blanchard, unul dintre cei mai cunoscuți experți în leadership.
Prin urmare, fă-ți timp să dai feedback candidaților, măcar printr-un email, de preferință personalizat.
Iar în cazul unui răspuns negativ, stima de sine a candidatului nu trebuie să se diminueze. Există multe motive pentru care poți fi respins: compania nu și-a dat seama de lucrurile pe care le ai de oferit și de valoarea ta, ai cerut prea mulți bani, a considerat că nu te potrivești în echipă, a avut pretenții prea mari și nu e interesată de dezvoltarea potențialului, mai ai de învățat câte ceva etc.
Ideea este că dacă nu te potrivești undeva, nu înseamnă că nu te vei potrivi niciunde! Eventual, îți poți face o analiză SWOT a propriei persoane pentru a vedea care sunt punctele tale tari, zonele care necesită îmbunătățiri, oportunitățile de dezvoltare și lucrurile care te împiedică să obții jobul dorit.
Citește și:
Brené Brown: Lecții despre feedback din documentarul ”The Call to Courage” de pe Netflix
Cum să dai un feedback constructiv și ce trebuie să eviți atunci când îți evaluezi angajații
Greșeala capitală pe care o fac mulți manageri atunci când dau feedback angajaților
3.Importanța așa-numitelor ”transferrable skills”
Sunt acele abilități pe care candidatul ar trebui să le scoată în evidență, iar recrutorul să le testeze: lucrul în echipă, spiritul de inițiativă, organizare și managementul timpului, ascultare activă, bună comunicare și, mai nou, gradul de digitalizare. Lista completă se găsește aici.
4.Seniorii pot fi o comoară pentru compania ta
Au curs râuri de cerneală în Revista CARIERE despre rolul pe care candidații de peste 40 de ani îl pot juca în noua realitate a pieței muncii, precum și despre cum pot fi rezolvate provocările aduse de angajarea seniorilor. Ceea ce trebuie să ținem minte este să nu îi eliminăm din start pe cei de peste o anumită vârstă.
Citește și:
Silvia Bucur: „Seniorii vor deveni o resursă de formare la locul de muncă pentru mulți tineri” (IV)
Seniorii, comoara ascunsă a României?
Richard Branson: Voi angajați seniori?
5.Respectă!
Recrutorii ar trebui să trateze candidații cu respect. Și viceversa. Laura Dragomir, consultant de comunicare în business, ne sfătuiește să ne amintim mereu următoarea regulă de aur: tratează-i pe alții așa cum ai dori să fii tratat; acest lucru încorporează bunăvoința, cooperarea și reciprocitatea de interese.