5 paşi care te ajută să-ţi construieşti o carieră care să se alinieze cu pasiunile tale
1. Pune-ţi întrebările potrivite
Ce te entuziasmează ? Care-i scopul? La ce ești bun? Acest tip de autoreflecție este esențială atunci când vrei o carieră care să se îmbine cu pasiunile tale. Normal, ar trebui să fii în măsură să identifici activitățile sau principiile care te stimulează mental și te inspiră. Demarcarea lucrurilor specifice care te definesc îţi va permite să căuţi locuri de muncă, care să pună în evidenţă aceste calități importante pentru tine. Mai mult decât atât, în timp ce cu siguranță te vei simți motivat, succesul va fi amplificat dacă te axezi pe locuri de muncă care se potrivesc cu abilităţile tale. «Joacă-te» cu punctele tale forte! Ai putea să descoperi noi aspecte la locul de muncă de care poţi fi pasionat. De aceea, este necesar să identifici punctele tale forte şi să evaluezi ce job ar putea să te ajute să le pui în evidenţă.
2. Ia notiţe despre micile detalii
Indiferent dacă eşti la primul job sau vrei să faci o schimbare în carieră chiar şi în cele mai mici detalii ai putea să descoperi lucruri cu care să rezonezi. Dacă de exemplu, te bucură asumarea unui rol de conducere în echipă, poate fi primul indiciu că în viitor ai putea să conduci propria afacere.
3. Învață de la colegii tăi cu experienţă
Mentorii sunt o resursă bună, care te pot ajuta să contopeşti pasiunile cu munca ta. Caută-l pe cel cu care simţi că ai ceva în comun pentru a începe conversația cu cineva al cărui sfat l-ai aprecia. Nu contează ce profesie are, un mentor poate fi de ajutor pentru «călătoria ta» în carieră dacă împărtășiţi pasiuni similare. Ai putea de asemenea să fii la rândul tău mentor pentru alţi colegi. E o oportunitate care te ajută să afli mai multe despre ceea ce te interesează cu adevărat şi ce abilităţi ai. S-ar putea să te bucure faptul că poţi ajuta un coleg, chiar şi cu un simplu sfat, te-ar putea face să te gândeşti mai atent la felul în care pasiunile tale s-ar putea încadra în alte domenii. Toate acestea pot fi descoperite prin simple discuţii cu un coleg.
4. Învață din fiecare oportunitate
În carieră nu vei găsi neapărat ceea ce cauţi de la început. Nu întotdeauna sarcinile unui anumit loc de muncă pot deschide porţile unei pasiuni dar felul în care reacţionezi în mediul de lucru îţi pot dezvălui următorii pași în carieră.
De exemplu, JOY CHEN, preşedinte şi CEO al unei companii specializate în produse de îngrijire facială (H2O+ Beauty ) povesteşte pentru entrepreneur.com cum a fost mutată de la departamentul de marketing în mod neașteptat la echipa de vânzări. A fost descurajată la început, crezând că firul unei cariere în marketing era tăiat din faşă în mod inexplicabil dar, ceea ce inițial a fost o dezamăgire serioasă s-a transformat într-un pas important în cariera sa. În timpul mandatului în echipa de vânzări, a câștigat o experiență valoroasă, care a ajutat-o să îşi crească atât abilităţile cât şi să înţeleagă mai bine cum funcţionează afacerea. Faptul că a decis să profite de această experiență, a ajutat-o să devină un manager mai bun. Chiar dacă anumite schimbări de carieră nu par că te-ar conduce spre profesia ideală te pot ajuta să înveți lucruri noi despre tine și să-ţi construieşti abilitățile care te vor orienta în direcția cea bună.
5. Acceptă «călătoria»
Găsirea unei cariere care să se potrivească cu pasiunile tale nu este ceva ce atingi imediat și nu există o reţetă de început sau de sfârșit de carieră. De fapt, cei mai mulți oameni consideră cariera o «călătorie» pe tot parcursul vieții. Pe drum, vei învăţa noi moduri de a-ţi îngloba pasiunile în ceea ce faci, atât de la colegi și prieteni cât și de la tine, testându-ţi calităţile într-o varietate de poziții. Mai mult decât atât să fii întotdeauna deschis unei noi oportunităţi pentru că nu ştii niciodată cât de departe poţi ajunge.