5 semne că este timpul pentru un nou job
LinkedIn raportează faptul că din cei 313 milioane de membri, 25% îşi caută activ un nou job, în timp ce 60% sunt consideraţi a fi “căutători pasivi”. În sensul că, deşi nu urmăresc să se angajeze, vor lua în serios noi oportunităţi de carieră. Mai mult, în ultimele două decade, numărul freelancer-ilor şi al celor care lucrează exclusiv în proiecte a crescut simţitor. Acest lucru este la fel, inclusiv în ţările cu rate mici de şomaj. Acest lucru se întâmplă pe de o parte datorită senzaţiei de “glamour” pe care o atrage după sine ideea de antreprenoriat, iar pe de altă parte din cauza omniprezenţei managementului incompetent, ceea ce face ca perspectiva de a lucra pentru tine însuţi să sune excelent.
În acelaşi timp însă, oamenii se tem natural de schimbare, chiar şi atunci când sunt nefericiţi în situaţia curentă. Într-adevăr, studiile meta-analitice arată faptul că oamenii tind să rămână în actualul loc de muncă, chiar dacă nu se mai simt atraşi de conţinutul job-ului, valorile lor nu sunt în acord cu cultura organizaţională, iar nivelul lor de engagement este scăzut.
Iar cum schimbarea job-ului are de cele mai multe ori o cauză emoţională şi mai puţin raţională, cei mai mulţi oameni sfârşesc prin a rămâne dezamăgiţi. Se pare deci că până la urmă, predictibilitatea este reconfortantă, pentru că ne face sa ne simţim în siguranţă, chiar dacă nu ne face fericiţi. Aşa cum spunea Søren Kierkegaard, “Anxietatea este ameţeala libertăţtii.”
Pe de altă parte, incapacitatea de a lua o decizie este în sine provocatoare de anxietate, pentru că face ca incertitudinea asupra viitorului să crească. Mai mult decât atât, cei mai mulţi oameni (inclusiv cei din generaţia Y), valorizează stabilitatea job-ului. OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) arată prin studiile sale că siguranţa job-ului reprezintă o componentă cheie a calităţii vieţii, iar studiile academice arată că insecuritatea este o cauză majoră a stresului psihologic.
Toate acestea explică greutatea de a-ţi părăsi job-ul actual, idiferent de cât de monoton, plictisitor şi lipsit de satisfacţie ar fi acesta. Pentru a te ajuta să descoperi dacă este timpul pentru o schimbare în carieră, iată mai jos cinci semne (bazate pe cercetări psihologice) care îţi arată că a venit vremea pentru a lua în calcul alte oportunităţi:
- Nu (mai) înveţi nimic nou. Toate studiile arată că noţiunea de a fi fericit (în intervalul de vârstă adult-bătrân) se bazează, printre altele, şi pe un job care îţi stimulează mintea în a învăţa tot timpul ceva nou. Acest lucru este cu atât mai important cu cât şi ca profil de personalitate eşti definit ca fiind curios, creativ, dornic de învăţare.
- Nu (mai) ai performanţă. Senzaţia că eşti pe pilot automat, că îţi poţi face job-ul chiar şi în somn – în cele mai multe cazuri nu sunt semne ale experienţei, ci ale faptului că nu livrezi performanţa maximă. Mai devreme sau mai târziu, aceste lucruri se vor reflecta în CV-ul tau şi în gradul tău de angajabilitate. Job-urile care te fac să cauţi performanţa în afara zonei tale de confort sunt de fapt cele care contribuie cel mai mult la atractivitatea ta în calitate de candidat.
- Te simţi subapreciat. Chiar şi atunci când eşti mulţumit de salariu şi perspectivele de evoluţie în cadrul companiei, dacă nu te simţi valorizat (mai ales de managerul direct), gradul de fericire scade dramatic. Mai mult decât atât, s-a demonstrat că persoanele care se simt neapreciate sunt mai des implicate în activităţi neetice (corupţie, sabotaj) sau au comportamente contraproductive (conflicte, absenteism). Dacă funcţia unei astfel de persoane presupune şi coordonarea de oameni, miza şi riscurile sunt şi mai mari, pentru că pot duce la distrugerea întregului departament/companii.
- Eşti aici numai pentru bani. Aici lucrurile stau simplu: engagement-ul este de trei ori mai dependent de recompensele intrinseci (plăcere, cunoaştere, învăţare, distracţie etc) decât de cele extrinseci (bani, bonusuri etc)
- Îţi urăsti şeful. Deja zicala “oamenii aleg companiile pentru X motive şi le părăsesc din cauza unuia singur: şeful direct” este virală. 75% dintre adulţii activi profesional declară că cea mai stresantă parte a job-ului este relaţia cu managerul direct. Până când organizaţiile îşi vor îmbunăţaţi metodele de selecţie şi dezvoltare a liderilor, angajaţii nu pot decât să îşi scadă aşteptările cu privire la relaţia cu managementul sau să continue să caute şefi excepţionali.
Bineînţeles că acestea nu sunt singurele semne care pot apărea, sunt cu siguranţă o sumedenie de alte motive pentru care cineva ar trebui să ia în considerare schimbarea unui job: presiunea economică, restructurări, relocări etc. Dar acestea reprezintă motive care ţin mai degrabă de context, decât de factorii psihologici (care apar mai puţin voluntar).
Până la urmă, răspunsul corect depinde de consecinţele sale şi de cât suntem de mulţumiţi de rezultat, şi ambele sunt chestiuni greu de prezis. Aşa cum spunea şi Abraham Lincoln, “cea mai bună cale de a prezice viitorul este să îl crăam”; deci, singurul mod de a decide dacă o schimbare de carieră este bună sau rea, este să o facem.
AUTOR: Dr. Tomas Chamorro-Premuzic, CEO al Hogan Assessments
Articol adaptat de HART Consulting www.hart.ro, distribuitorul oficial al Hogan Assessments in Romania şi Republica Moldova