6 Trucuri la îndemână pentru a-ţi găsi un job mai bun
1. Pleacă de la vechiul job în relaţii bune sau mai pe româneşte “lasă loc de bună ziua”
Înainte de toate atunci când vrei să îţi schimbi jobul este bine să laşi loc de „bună ziua”. Nu se ştie niciodată când s-ar putea întâlni drumurile tale cu cele ale vechilor colegi sau şefi şi vei avea nevoie să apelezi pentru o informaţie sau o favoare. Ruperea relaţiilor în condiţii tensionate nu este deloc în interesul tău. Dacă eşti atât de supărat pe compania pe care vrei să o părăseşti, atunci e mai bine să te calmezi şi să citeşti câteva sfaturi despre cum să îţi dai demisia elegant.
Oricum, înainte de a-ţi anunţa demisia şi a depune hârtia propriu-zisă este bine să te sfătuieşti cu unul sau doi colegi de care eşti mai apropiat. Spune-le despre planul tău şi vezi reacţia lor.
Întotdeauna contează câteva opinii din afară, pentru a te asigura că nu vei face o greşeală şi nu vei regreta.
2. Ştii să dai răspunsuri excelente la întrebări frecvente care apar la un interviu
Care este cea mai mare slăbiciune a ta sau ce dificultăţi consideri că ai putea întâmpina la noul job?
Sunt întrebari pe care, managerul de HR le poate adresa frecvent. Există o mulţime de opinii despre cum să răspunzi la aceste întrebări. Una dintre strategii ar fi să spui ceva la care nu te pricepi dar totuşi nu e atât de important pentru jobul pentru care doreşti să aplici. Şi atunci dai dovadă că eşti sincer şi în acelaşi timp nu te va afecta.
Cel mai bine este să te gândeşti înainte la câteva răspunsuri punându+te în pielea companiei.
De ce ar vrea cineva să ştie care este cea mai mare slăbiciunea a ta?
Gândeşte-te şi pregăteşte-te pentru această întrebare!
3. Învaţă să citeşti limbajul trupului pentru a avea mai mult succes la interviu
Să ştii să citeşti limbajul trupului poate fi de folos în multe situaţii. În primul rând pentru că vrei să ai indicii asupra mesajelor nonverbale pe care le primeşti şi pe care vrei să le transmiţi, la rândul tău. Este foarte important să fii plăcut şi fermecător de la primul contact cu HR-ul, pentru că, ştii foarte bine, prima impresie contează. Cel mai important lucru este să eviţi semnalele care ar putea transmite nesiguranţă sau nervozitate, cum ar fi, nu duce prea des mâna la nas sau la diferite părţi ale feţei, sau nu mişca din picior, nu strânge din ochi sau orice alte ticuri. Desigur nici o atitudine prea rigidă nu ajută. Normal, tu vrei să arăţi ca un profesionist, care te simţi confortabil şi stăpân pe tine, la interviu. Dacă poţi face asta, e perfect.
4. Îmbracă-te bine sau "prima impresie contează"
A fi bine îmbrăcat la un interviu nu înseamnă neapărat să îţi pui cele mai scorţoase haine pe tine.
În funcţie de companie, s-ar putea să fie de preferat să te prezinţi aşa cum te îmbraci de obicei la serviciu. De regulă sunt preferate ţinutele business casual. Scopul tău este de fapt de a arăta că eşti o persoană prezentabilă, care se îngrijeşte. Pentru asistenţă suplimentară, puteţi intra pe dressguide.com.
5. Găseşte un job mai bun prin prisma reputaţiei companiei decât a postului /poziţiei
A găsi un job mai bun înseamnă în primul rând unul care să-ţi aducă satisfacţie, să-ţi placă ceea ce faci, dar e foarte importantă şi atmosfera de lucru. Asta înseamnă că ar trebui să cauţi joburi în companii care au reputaţie bună, în ce priveşte modul în care îşi tratează angajaţii. Cu siguranţă nu putem să lucrăm toţi la Google, companie cu reputaţie binecunoscută pentru modul în care îşi tratează angajaţii dar ar fi bine să te informezi puţin înainte să aplici. Cel mai bine e să cauţi persoane care să te poată informa din interior (prietenul unui prieten, vărul, un fost coleg de şcoală, etc., care lucrează acolo). În cazul în care nu reuşeşti să afli prea multe pe această cale, internetul, forumurile sunt pline de informaţii despre companii. (glassdoor.com poate fi şi el o sursă de informaţie)
6. Învaţă cum să faci ca CV-ul tău să fie atractiv
Chiar dacă trendul este ca tot mai multe companii să sară peste informaţiile din cv şi să facă angajări după ceea ce ştii să faci cu adevărat, CV –urile sunt încă solicitate de majoritatea companiilor.
Nu vei reinventa tu roata, dar un pic de creativitate, te poate ajuta să ieşi în evidenţă.
Instrumentele online pot fi de mare ajutor, atunci când vine vorba de a crea ceva mai puţin obişnuit. Visualize.me te poate ajuta să ai o infografie atractivă. Utilizează instrumentul care ţi se potriveşte cel mai bine şi asigură-te că CV-ul tău iese în evidenţă. De multe ori, doar alegerea corectă a unui font şi a unei culori poate fi suficient.
Când îţi scrii cv-ul încearcă să eviţi clişeele în exprimare. Asta înseamnă să eviţi termeni frecvent utilizaţi ca, "motivat, inovator, dinamic, orientat", sau expresii de genul "excelente abilităţi de comunicare".
Când ai terminat de scris cv-ul asigură-te că e ceea ce trebuie pe rezscore.com.