63% dintre români cred că vor fi nevoiți să lucreze și după vârsta de pensionare
Noțiunea de „pensionare”, în sens tradițional, va deveni în curând perimată, conform sondajului ING internațional, pe tema economiilor.
63% dintre români anticipează că vor fi nevoiți să își câștige existența și după vârsta de pensionare, cea mai mare pondere din Europa comparativ cu media de 54%. Aproximativ o treime dintre respondenți a afirmat că nu știu când vor ieși la pensie (29%) și încă 11% consideră că vor continua să lucreze pentru tot restul vieții.
Dincolo de plăcerea de a rămâne „în circuit”, ceea ce ne face să credem că vom munci și după vârsta de pensionare este lipsa banilor. Proverbul „ Omul harnic, muncitor de pâine nu duce dor” pare să capete o nouă semnificație.
42% dintre respondenții studiului declară că nu au economii mai mari de trei salarii, fondul de rezervă minim recomandat fiind echivalent cu trei-șase salarii. România se situează pe locul doi (58%), după Turcia (60%), în ceea ce privește lipsa economiilor pe o perioadă mai mare de trei luni. La polul opus se află Luxemburg, doar 25% dintre persoane declarând că nu au bani economisiți.
Aproximativ 69% dintre români susțin că nu reușesc să economisească din cauza veniturilor prea mici și în același procent, declară că nu le ajung banii până la data următorului salariu.
Companiile trebuie să se adapteze la realitate
Economia României va fi afectată din ce în ce mai puternic de îmbătrânirea rapidă a populației și migrația tinerilor iar companiile inteligente încep să realizeze că trebuie să păstreze angajații cu experiență în organizațiile lor, ținând cont de faptul că multe industrii se confruntă cu o lipsă tot mai mare de competențe. Această tranziție va forța, firmele să-și regândească locurile de muncă. De exemplu, multe posturi care sunt în prezent full-time, vor deveni part-time.
„Angajatorii trebuie să redescopere această comoară ascunsă, a angajaților seniori. Legea interzice oricărui angajator să refuze un candidat din cauza vârstei sale, iar dacă a existat un «sentiment» general în rândul profesioniștilor din domeniul resurselor umane potrivit căruia candidații tineri sunt mai dornici să muncească din greu, să accepte ore suplimentare și să învețe mai repede lucruri noi, această cultură trebuie să se schimbe și, în multe locuri, se schimbă deja. Piața locurilor de muncă este în plină expansiune, iar angajatorii descoperă că tinerii candidații sunt mai mobili decât forța de muncă mai în vârstă. Mobilitatea crescută a tinerilor aduce după sine nevoia unor „stâlpi” – a unor candidați mai în vârstă, seniori, cu abilități deosebite de a comunica cu generația millenials și de juca un rol de mentor. Dar multe altele trebuie să se schimbe pentru a avea o atitudine adecvată față de forța de muncă mai în vârstă. Mai întâi, așa cum am menționat la început, trebuie să vedem comoara ascunsă – oamenii cu experiență de lucru, nu neapărat experiența exactă de care ai nevoie – sunt pregătiți să învețe și știu cum să învețe, pentru că au schimbat mai multe locuri de muncă și poate mai mult de o specialitate. Deci, fiți gata să vă schimbați cultura corporativă într-una care este incluzivă și deschisă către mai mult de o generație”, declara Florin Godean, Country Manager Adecco România într-un articol pentru revista CARIERE.
Angajatorii trebuie să găsească formule în care să folosească cât mai bine cunoștințele unui senior și să se adapteze modului de lucru și stilului său de viață. De altfel, acolo unde se dorește, se găsesc soluții. Ecaterina Ionescu, lucrează și la 84 de ani, fiind redactor la Editura Academiei. Are un program part-time și spune că nu folosește emailul. „Eu îmbin redactarea cu corectura. Nu folosesc mailul. Corectez pe pagini tipărite (n.r. printate). Acum suntem doi corectori la revistă. Merg la serviciu două zile pe săptămână iar programul este de la 10 la 17, uneori stau și mai târziu, dar îmi face plăcere. Unde lucrez relațiile sunt frumoase, oamenii sunt receptivi la sugestiile noastre. Nu știu să lucrez la computer, dar nu am nevoie de computer să lucrez”, a povestit într-un interviu pentru revista CARIERE.
sursa foto: unsplash