70% dintre români sunt dispuși să o ia de la zero în carieră
Doi din trei români (66,8%) sunt dispuși să apeleze la reconversie profesională pentru a-și perfecționa aptitudinile, astfel încât să facă față provocărilor aduse pe piața muncii, potrivit unui studiu realizat de BestJobs și Boston Consulting Group. Studiul s-a derulat în 197 de țări, printre care și România.
Potrivit cercetării, 33,2% dintre români nu sunt dispuși să se instruiască pentru un nou job și ar face acest lucru doar dacă ar întâmpina probleme serioase pe piața muncii.
Denumit „Decoding Global Trends in Upskilling and Reskilling” studiul evaluează modul în care angajații din întreaga lume percep schimbările aduse pe piața muncii de două tendințe majore: avansul tehnologic – automatizare, inteligență artificială, robotică – și globalizare. De asemenea, studiul a evaluat dorința angajaților de a se adapta acestor modificări, învățând abilități noi pentru profesia lor curentă (upskilling) sau dobândind, prin training, abilități pentru o profesie diferită (reskilling).
61% dintre angajați se simt amenințați de avansul tehnologic
Una dintre concluziile studiului este că, la nivel global, angajații sunt conștienți de avansul tehnologic și de automatizare. Astfel, 61% dintre aceștia consideră că piața muncii va fi afectată într-o mare măsură de aceste trenduri. În România, cei mai mulți respondenți care cred că jobul lor va fi afectat de schimbările tehnologice lucrează în domenii precum digital & analiză și automatizare (59%), IT și tehnologie (52%), finanțe și audit (45,6%). La polul opus, cel mai puțin îngrijorați din acest punct de vedere sunt cei care lucrează în vânzări (31%), juridic (24%) și asistență socială (23%).
67% dintre angajați se arată deschiși la ideea de reconversie profesională
În România, 66,8% dintre respondenți se arată dispuși să apeleze la reconversie profesională, iar cei mai deschiși la o astfel de idee sunt angajații cu vârste cuprinse între 31 și 50 de ani și al căror nivel de educație este doar liceul (70%).
Cea mai mare deschidere pentru reconversie profesională o au angajații din domenii precum vânzări (78,3%), media și informații (78%), achiziții și logistică (74,4%). La polul opus, se află cei din IT (54%), știință și cercetare (53,9%) și juridic (53,6%).
Românii preferă să învețe singuri pentru a se dezvolta profesional
Diferențele dintre țări sunt majore când vine vorba de timpul petrecut cu pregătirea pentru reconversie. Dacă în China peste 80% dintre respondenți dedică până la câteva luni pe an pentru dezvoltarea lor profesională, în Germania doar 38% dintre respondenți sunt dispuși să aloce atât timp.
În România, 71% dintre respondenți au menționat că alocă săptămâni sau chiar câteva luni pe an pentru astfel de activități, cei mai mulți dintre aceștia venind din domenii precum știință și cercetare, IT și sănătate.
Totodată, aproximativ 70% dintre români preferă să învețe singuri (self-learning), ori se bazează pe trainingul la job (66,8%) pentru a dobândi noi aptitudini profesionale. De asemenea, 24% dintre aceștia utilizează aplicațiile mobile (24%) și cursurile online (20%).
Studiul a fost realizat pe un eșantion de 366.000 de oameni din 197 țări din întreaga lume. La sondaj au răspuns 19.099 de români, din care 37% cu vârsta cuprinsă între 21 și 30 de ani, 34% cu vârsta cuprinsă între 31 și 40 de ani și circa 19%, cu vârsta între 41 și 50 de ani.