8 cuvinte pe care nu trebuie să le rostiţi la un interviu de angajare
Am facut o listă cu acele cuvinte care nu ar trebui să se regăsească în vocabularul vostru la următorul interviu de angajare. Chiar dacă sunt nişte cuvinte uzuale, ele cântăresc foarte mult atunci când sunteţi în faţa recrutorului pentru viitorul job.
Da/Nu
În primul rând, chiar dacă vi se adresează o întrebare simplă, nu e recomandat să oferiţi un răspuns scurt de tipul „Da" sau „Nu". Totuși, dacă răspunsul este „Nu", încercați să aduceți argumente. De exemplu, în cazul în care sunteți întrebați dacă știți un anume program pentru calculator, iar răspunsul vostru este Nu, puteți spune: „Nu am avut ocazia să învăț, dar sunt interesat să o fac." Acest răspuns este mai agreat decât un simplu „Nu".
Șovăiţi
Un proverb vechi spune că dacă nu aveţi nimic de spus, vă opriţi puțin și începeţi să vă gândiţi să formulaţi unul. Gândindu-vă prea mult la un răspuns şi scoțând tot felul de sunete veţi părea nepregătiţi în fața recrutorilor.
Mă rog, super!…
Nu folosiți jargoane la un interviu. Veți dori să pozați într-o persoană profesională și politicoasă, așa că nu-i determinați pe recrutori să caute dicționarul urban pentru a vă înțelege.
Sigur, grozav, într-un fel, aşa şi-aşa…
Acest gen de cuvinte este specific mediilor informale. Trebuie să prezentaţi în fața recrutorilor cea mai bună variantă a voastră și nu versiunea neglijentă.
Noi
Acest cuvânt pare inofensiv la prima vedere, însă dacă îl folosiți în exces atunci când vorbiți despre activitățile de serviciu și realizări, recrutorul se va întreba dacă voi sau echipa voastră a fost responsabilă pentru realizări. Așadar, folosiţi cât mai des Eu.
Dedicat, motivat, cu spirit de echipă
În ciuda faptului că aceste cuvinte sunt foarte folosite în majoritatea CV-urilor și interviurilor față în față, este mai recomandat să demonstrați decât să susțineți în scris. Dacă vreți să convingeți recrutorul de nivelul vostru de motivație și determinare, oferiți un exemplu din experiențele profesionale anterioare. Exemplele vă vor face mult mai credibili.
Perfecţionist
A devenit un clişeu ca răspunsul la întrebarea „Care este cea mai mare calitate a ta?” să fie de fiecare dată “Sunt un perfecţionist.” Un recrutor pregătit va citi printre rânduri aşa că fiţi atenţi şi gândiţi-vă la un răspuns elaborat bazat pe calităţile voastre.
Ură
Sperăm că nu aţi folosit vreodată la interviurile de angajare cuvantul “ură” în toate formele lui pentru că pur şi simplu ar fi nepotrivit şi neprofesional. De asemenea, ar fi necorespunzător să vorbiţi despre cât de mult vă urâţi actualul job sau v-aţi urât joburile anterioare.
Acestea sunt doar câteva dintre cuvintele pe care trebuie să le evităm la un interviu de angajare. Evident că lista mai poate fi completată. De aceea vă invităm să adaugaţi şi alte cuvinte sau expresii pe care le consideraţi de evitat în faţa recrutorilor.