8 paşi către o schimbare de succes a carierei
În contextul actual al epidemiei de COVID-19, piaţa muncii a avut de suferit, aşa cum era de aşteptat. Organizaţia Internaţională a Muncii, agenţie a Organizaţiei Naţiunilor Unite avertiza asupra efectelor devastatoare ale pandemiei de COVID-19 în domeniul forţei de muncă, la nivel global, estimând că 1,25 miliarde de muncitori sunt extrem de vulnerabili în contextul de faţă. Este vorba, mai precis, de cei care lucrează în hoteluri, în restaurante, în magazine şi în fabrici, sectoare care au înregistrat scăderi semnificative ale cifrei de afaceri. În acest context, nu sunt puţini cei care îşi doresc să transforme criza într-o oportunitate şi se gândesc la o schimbare a carierei.
Dincolo de criza sanitară actuală, oamenii încearcă să îşi schimbe cariera din mai multe motive. Este posibil ca obiectivele sau valorile personale privind cariera să sufere schimbări, angajaţii îşi pot descoperi noi pasiuni sau interese pe care doresc să le integreze în activitatea lor profesională, uneori este vorba de dorinţa de a câştiga mai mulţi bani sau de un orar mai flexibil.
Orice persoană care, dintr-un motiv sau altul, este în situaţia de a lua în considerare o schimbare a carierei trebuie să aibă în vedere că situaţia trebuie analizată cu atenţie, pentru a face o mişcare oportună care, pe termen lung, să fie cât mai satisfăcătoare. În acest sens, iată opt paşi de urmat, pentru a face o alegere cât mai bună.
1. Evaluarea satisfacţiei la actualul loc de muncă
Înainte de a face o schimbare, este important să faci o evaluare atentă a satisfacţiei la actualul loc de muncă. În acest sens, poţi ţine un jurnal care să înregistreze, chiar şi în câteva cuvinte, reacţiile zilnice în raport cu actualul job. Etapa următoare constă în găsirea unor teme recurente, atât pozitive cât şi negative. Astfel, îţi va fi mai uşor să identifici ceea ce îţi place şi ceea ce îţi displace la actualul loc de muncă sau să clarifici aspecte legate de ceea ce te nemulţumeşte: cultura organizaţională, programul, colegii etc.. Având această evaluare, poţi implementa unele modificări în activitatea curentă, care te vor ajuta atunci când va veni momentul să faci o schimbare majoră.
2. Examinarea valorilor, a abilităţilor şi a calităților personale
Examinează cu cât mai multă detaşare rolurile jucate de tine în diferite proiecte de succes, în activităţile de voluntariat, dar şi în sarcinile îndeplinite la alte locuri de muncă dinaintea celui din prezent, pentru a identifica valorile şi calităţile personale, dar și abilitățile care te scot în evidenţă. Stabileşte dacă valorile și abilitățile tale de bază se regăsesc în funcţiile de la actualul loc de muncă şi gândeşte-te în ce domenii ar fi cel mai bine puse în practică.
3. Cariere alternative
Odată ce ai stabilit care sunt calităţile care te-ar putea în valoare la locul de muncă, începe să explorezi ideea unei cariere în alte domenii. Discuţiile cu prietenii şi cu familia pot fi de mare ajutor într-o astfel de situaţie, dar, dacă simţi că ajungi într-un impas, nu ar fi rău să consulţi un specialist în domeniul resurselor umane.
4. Informează-te cât mai mult
După ce ai identificat domeniul sau domeniile în care ţi-ar plăcea să activezi, informează-te cât mai mult despre ele. Fie că este vorba despre documentare online sau discuţii cu oamenii care lucrează deja în aceste sectoare, important este să afli cât mai multe detalii. O soluţie în astfel de situaţii este să faci o căutare pe LinkedIn. Sunt şanse să găseşti pe cineva cunoscut care activează deja în domeniul care te interesează şi îţi poate da informaţii din interior.
5. Fă un test de carieră
Înainte de a lua o decizie definitivă de a-ţi părăsi actualul loc de muncă în favoarea unui job într-un domeniu complet nou, încearcă să găseşti o asociaţie, o fundaţie sau un ONG unde ai putea să practici noua meserie, pentru a vedea cât de mult îţi place sau cât de uşor ţi-ar fi să te acomodezi. De exemplu, dacă noul domeniu în care vrei să lucrezi este cel al relaţiilor publice, oferă-te să faci parte din echipa de PR a unui ONG. Este cel mai simplu mod de a vedea cum te descurci şi de a intra în contact cu domeniul ales.
6. Mergi la cât mai multe interviuri
Odată ce ai stabilit care îţi doreşti să fie următorul tău job, vine momentul să te confrunţi cu cererile de pe piaţă. Pregăteşte-te temeinic, fă-ţi un CV convingător şi participă la cât mai multe interviuri. În acest moment, este de aşteptat să ai parte de un interviu online, ceea ce poate fi avantajos, dat fiind că, din confortul casei tale, te poţi simţi mai stăpân pe situaţie. Oricare ar fi varianta de interviu, gândește-te la această etapă ca fiind o bună oportunitate de a învăţa lucruri noi despre așteptările angajatorilor de la cineva care ocupă poziţia vizată de tine. Dobândind aceste cunoştinţe, te poţi adapta mai bine la cerinţele de pe piaţă.
7. Învaţă ceva nou
Dacă, în urma interviurilor, constanţi că pentru poziţia pe care ţi-o doreşti sunt necesare abilităţi sau cunoştinţe pe care nu le ai, investeşte într-un curs pe subiectele respective. Indiferent de vârsta pe care o ai, nu este niciodată prea târziu să înveţi ceva nou. Dacă domeniul te pasionează cu adevărat, nu îţi va fi greu să asimilezi cunoştinţe noi.
8. Ia în considerare o slujbă diferită, dar în acelaşi sector
În cele din urmă, dacă intrarea într-un sector nou nu este ceea ce te avantajează cel mai mult în acest moment, poţi lua în considerare o slujbă nouă în aceeaşi zonă. Chiar dacă funcţia pe care o ai în vedere necesită competenţe diferite sau chiar unele noi, cunoaşterea domeniului se poate dovedi foarte utilă. În plus, este posibil să ai deja un cerc de cunoştinţe în acest sector, care te pot îndruma.
Aşadar, în pofida climatului instabil de pe piaţa muncii, urmând paşii de mai sus, evaluând cu grijă calităţile şi pasiunile pe care le ai, păstrându-ţi curiozitatea şi dorinţa de a învăţa lucruri noi, dar şi flexibilitatea, poţi ajunge să îţi schimbi cu succes cariera.
Sursă foto: Unsplash.com