Abilitățile de care avem nevoie pentru a răzbi pe piața muncii a viitorului
Pe parcursul ultimului an, am întrebat antreprenori, specialiști în coaching, traineri și directori de HR din România care sunt abilitățile de care avem nevoie pentru a răzbi pe piața muncii a viitorului.
Pentru că trăim într-o epocă marcată de schimbări profunde și rapide, dar și de tehnologii noi și perturbatoare, soft skill-urile sunt mai importante ca oricând. În plus, o mare parte din tinerii din ziua de azi vor avea meserii care nu s-au inventat încă.
Prin urmare, am identificat patru abilități cruciale care ne vor ajuta să ne descurcăm pe piața muncii a viitorului.
1.Învățarea continuă
Dan Berteanu, Managing Partner, Equatorial, explică pentru Revista CARIERE, că ”în afară de învățare continuă și experimentare, nu prea mai avem multe opțiuni sustenabile de diferențiere”. Ideea este că așa obținem the right kind of power. Adică puterea care te face eficace, mai mult decât eficient. Cu alte cuvinte, faci ce trebuie, în loc să faci cum trebuie. Îți nuanțează gândirea, păstrându-ți capacitatea de a fi uimit, lucru care ne produce fericire. „Important este să înțelegem cum putem încuraja acest comportament în şcoli – la elevi, dar mai ales la profesori – și în companii – la colaboratori, dar mai ales la lideri”.
La rândul său, Madi Rădulescu, Managing Partner, MMM Consulting, ne sugerează și câteva practici simple, general valabile, pentru învățare continuă. Acestea sunt:
- Întreabă atunci când nu înțelegi ceva;
- Cere feedback sau un sfat de la cei mai experimentați ca tine;
- Observă ce fac cei mai experimentați ca tine și încearcă să preiei bune practici;
- Fii curios, citește, caută pe internet;
- Înțelege-ți punctele tari, la ce ești bun, ce știi să faci bine și vezi unde ai putea face un salt;
- Stabilește-ți obiective de învățare legate de viața ta personală, de stilul tău de viață, sport, cultură generală;
- Pune-ți în aplicare propriile lecții;
- Încearcă să faci lucrurile altfel.
„Poate fi atât de simplu. Astăzi, învățarea continuă este mai degrabă o mentalitate. O mentalitate de creștere, de a rămâne agil, de a te adapta unor situații care evoluează foarte rapid și pe care, poate, nu le înțelegi”, punctează Madi Rădulescu.
Citește mai multe aici: Învățarea continuă are beneficii nemărginite pe toate planurile
2.Gândirea critică
Ilinca Stroe, Senior Trainer şi Content Writer la International House Bucureşti, amintește că gândirea critică este acea aptitudine intelectuală care asigură un proces disciplinat de analizare, sintetizare şi evaluare a informaţiei dobândite prin observaţie, experienţă, reflecţie sau comunicare, în vederea formulării de convingeri şi a stabilirii unui curs de acţiune.
De fapt, mai degrabă decât o abilitate în sine, gândirea critică este o abordare. Când gândim critic, abordăm un subiect într-un anumit fel:
• clarificăm scopul pentru care analizăm subiectul respectiv („Ce încerc să obţin?”)
• formulăm întrebările potrivite pentru analizarea subiectului („La ce întrebări trebuie să răspund pentru a rezolva chestiunea aceasta?”)
• identificăm presupunerile existente cu privire la subiect şi examinăm dacă sunt justificate („Ce dovezi sprijină această afirmaţie?”)
• ne definim punctul de vedere sau perspectiva asupra subiectului („Din ce perspectivă abordez eu subiectul?”)
• identificăm şi alte puncte de vedere asupra subiectului („Există şi alte perspective de luat în considerare?”)
• ne bazăm raţionamentul pe date, informaţii şi dovezi („Ce experienţă sau informaţie sprijină această afirmaţie?”)
• identificăm şi înlăturăm ideile preconcepute şi simplele presupuneri („Ce tratez ca şi cum ar fi de la sine înţeles?”)
• explicităm cu claritate conceptele şi punctele cheie ale raţionamentului („Pot explica această idee?”)
• schiţăm implicaţiile şi consecinţele pozitive şi negative ale raţionamentului („Dacă acceptăm această concluzie, care sunt consecinţele?”)
Prin gândire critică reușim să luăm decizii mai bune sau să găsim soluții multiple la rezolvarea unei probleme.
Citește mai multe aici: Gândirea critică la locul de muncă
3.Reziliența
Marius Ciurariu, HR Director la Provident, indica reziliența drept cea mai importantă abilitate pe care trebuie să ne-o dezvoltăm pentru a reuși să răzbim pe piața muncii a viitorului. De ce? ”Pentru că jobul pe care îl faci azi se va schimba în următorii ani şi trebuie să te poţi adapta din mers, să înveţi lucruri noi, să înveţi să integrezi tehnologia în ceea ce faci”, explică acesta pentru Revista CARIERE.
Rezlilienţa (a fi rezilient) înseamnă:
– capacitatea de a face față cu succes unor schimbări continue și majore;
– capacitatea de a-ți păstra sănătatea și energia când te afli sub presiune constantă;
– capacitatea de a-ți reveni rapid după eșecuri;
– capacitatea de a depăși adversitățile;
– capacitatea de a găși un nou mod de a munci și de a trăi când cel vechi nu mai este posibil;
– capacitatea de a face toate acestea fără a acționa într-o manieră distructivă sau disfuncțională.
Sheryl Sandberg, COO la Facebook, care a ținut un curs despre reziliență, spune că nu e ceva cu care te naşti, ci ceva ce poţi dezvolta. E mai degrabă o abilitate pe care o poţi învăţa decât o trăsătură de personalitate.
Citește mai multe aici: Sheryl Sandberg, COO la Facebook, ţine un curs online gratuit despre rezilienţă: Este o abilitate ce poate fi învăţată!
4.Încrederea în forțele proprii
Antreprenorul Cristian Anghel pune pe primul loc încrederea în sine în topul abilităților necesare: ”Este factorul decisiv în viitorul oricărui om, fie angajat, fie antreprenor. Dacă tu nu crezi în puterile tale, nimeni altcineva nu ar avea niciun motiv să o facă”.
Citește mai multe aici: A ieșit învingător din Arena Leilor și de 11 ani își grădinărește propria afacere: „Dacă vrei să vezi curcubeul, îndură mai întâi ploaia!”
De asemenea, este nevoie și de perseverență și răbdare: ”Nu poți evolua fără ele, iar acestea trebuie să fie în tandem. Foarte mulți tineri se grăbesc să ajungă în vârful scării fără să pășească pe treptele intermediare. Este greșit. Există cazuri fericite când chiar ajung sus, dintr-un singur salt. Problema poate apărea atunci când se dezechilibrează și cade. Căci nu va cădea pe treapta imediat inferioară, ci pe cea mai de jos. Întrebarea este: de la ce înălțime iți permiți să cazi?”
Tu ce abilități ai mai trece pe această listă?