Adaptabilitatea și creativitatea, noile tendințe în muncă
În data de 15 iulie, la orele 11.00, a avut loc o nouă ediție BCR Expert Hub în care s-au analizat „Noua dinamică și tendințele pe piața muncii din România”, luând în considerare contextul pandemic și digitalizarea accelerată, dar și competențele necesare dezvoltării profesionale și avantajele investițiilor în reconversia profesională.
Printre temele discutate s-au numărat tranziția de la modul de lucru tradițional la sistemul hibrid, reformarea spațiilor de lucru și așteptările angajaților și angajatorilor.
Moderatorul Nicoleta Deliu Pașol, director de comunicare BCR, i-a avut ca invitați pe Andreea Voinea, Director Executiv Resurse Umane BCR, Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG, Dorin Pena, director Romania&CIS Countries Cisco, Adrian Baron, VP ABSL & EMEA ITSM Lead Stefanini, Andrei Crețu, antreprenor, cofondator Pluria, Alice Donea, psihoterapeut clinica Oana Nicolau și Raluca Dumitra, marketing manager eJobs Romania.
Pentru cine nu a reușit să participe la eveniment, mai jos găsiți prezentate succint cele mai importante idei:
- Perioada aceasta a reprezentat cel mai important exercițiu de adaptare pentru toate industriile, iar flexibilitatea a devenit extrem de importantă pentru angajații din toate domeniile.
- BCR lucrează în mare parte în sistem de teleworking din martie 2020, iar anul acesta compania a lansat programul Smart Work, prin care revizuiește întregul ecosistem de lucru pentru a oferi mai multă flexibilitate angajaților și construiește programe care adresează noul context de muncă pe baza a 4 piloni strategici:
Leadership și cultură
Colaborare și productivitate
Tehnologie și procese
Mediul de lucru și Wellbeing
- Schimbările incluse în programul Smart Work au avut ca punct de pornire dorințele și preferințele angajaților, precum și cele mai bune practici din companiile din România, din străinătate și din Grupul Erste.
- 90% dintre angajații BCR au spus că vor să aibă mai multă flexibilitate în modul de lucru. Angajații BCR își doresc să lucreze în medie 45% de acasă.
- Începând din luna iunie, angajații BCR din rețea au început să lucreze în sistem hibrid, iar colegii din centrală vor începe din luna septembrie. Colegii din rețea (atât segmentul de retail, cât și cel corporate) au posibilitatea de a lucra de acasă 1 zi pe săptămână sau 1 zi la două săptămâni, în funcție de domeniul în care activează. Soluția hibridă propusă deBCR pentru angajații din sediul central presupune posibilitatea de a lucra de acasă minim 1 zi și maxim 3 zile pe săptămână în funcție de specificul activității.
- Compania plănuiește, de asemenea, în cadrul programului Smart Work, să implementeze schimbări ale politicii de lucru și de călătorie, să crească investițiile în programe de wellbeing și organizează cursuri de pregătire pentru manageri, pentru o mai bună organizare a echipelor la distanță.
- Accelerarea digitalizării, care a venit odată cu pandemia, a crescut importanța joburilor cu valoare adăugată mai mare, care necesită competențe superioare, dar și cererea pentru angajați care sunt capabili să gestioneze situații complicate.
- A crescut, de asemenea, importanța locurilor de muncă din IT și data science. Piața de muncă a devenit una globală, numeroase companii alegând să angajeze oameni complet remote. Este un avantaj pentru România, care se dovedește ofertantă în acest sector de muncă.
- Dacă în 2020 s-a înregistrat o dinamică redusă în schimbarea locului de muncă, aceasta este în prezent în continuă creștere.
- Pentru angajați crește importanța vieții personale. Sănătatea nu mai este văzuta ca un bun dat și a urcat în ierarhia priorităților. De asemenea, angajații își doresc flexibilitate, echilibru intre viața personala si orele petrecute la birou.
- Cu cât ne îndreptăm mai mult spre tehnologie, angajații doresc flexibilitate și în ceea ce privește mediul de lucru și timpul. Birourile se transformă în spații de colaborare, iar angajații vor să fie evaluați pe baza performanței lor, nu a timpului pe care îl petrec la birou. În același timp, cei care își schimbă locul de muncă vor stabilitatea din partea angajatorului, criteriu care a devenit la fel de important ca veniturile și beneficiile.
- Contextul pandemic a făcut ca sentimentul de siguranță sa lipsească în această perioadă. Am putut observa trecerea de la anxietatea de a lucra de acasă la perceperea ei ca pe o normalitate. Pe de altă parte, pandemia ne-a făcut să ne dăm seama cât de adaptabili și creativi suntem.