Ai nevoie de zilieri pentru a-ți desfășura activitatea? Iată ce modificări legale au fost aduse de curând
Ca și noțiune, zilierul este persoana fizică ce are capacitate de muncă şi care desfăşoară activităţi necalificate cu caracter ocazional, pentru un beneficiar, contra unei remuneraţii.
Durata activităţii ocazionale prestată de zilier este de minimum o zi, corespunzător cu 8 ore de muncă, iar durata zilnică nu poate depăși 12 ore. Zilierul minor care are capacitatea de muncă va putea lucra 6 ore pe zi, dar nu mai mult de 30 de ore pe săptămână.
Notă: zilierul minor nu va efectua activitate în timpul nopţii.
Ca și regulă generală, niciun zilier nu poate presta activităţi pentru acelaşi beneficiar pe o perioadă mai lungă de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.
Potrivit consultantului fiscal Adrian Bența, Legea nr. 86/2018 aduce ca și noutate faptul că de la această regulă există și excepții, respectiv pentru zilierii care prestează activități în următoarele domenii:
- creșterea animalelor în sistem extensiv prin pășunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor;
- activități sezoniere în cadrul grădinilor botanice din subordinea universităților acreditate;
- activități sezoniere în domeniul viticol.
În toate aceste situații menționate în mod expres de lege, perioada nu poate depăși 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.
Reamintim că beneficiarul activităților sezoniere nu poate utiliza zilieri pentru desfăşurarea unor activităţi în beneficiul unui terţ.
Potrivit statisticilor oficiale, numărul zilierilor înregistraţi în mod legal în România era de 778.000 în anul 2015.
Anul trecut, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a transmis că zilierii refuză munca pe baza unui contract şi preferă munca ”la negru”, pentru a nu pierde ajutoarele sociale date de stat.