Analistul comportamental, o nouă profesie introdusă în Codul Meseriilor
În Codul meseriilor a fost introdusă, zilele acestea , o nouă profesie: analist comportamental. Demersul a fost inițiat în toamna anului 2019 de către Institutul ABA România, Autism Voice și Help Autism.
Analistul comportamental este persoana care analizează și evaluează comportamentul observabil individual sau de grup și realizează planul de intervenție pentru modificarea acestuia, precum și a factorilor de mediu care îl influențează, cu scopul optimizării calității vieții indivizilor sau a rezultatelor ce derivă sau care sunt asociate comportamentelor acestora. Analistul comportamental realizează planurile de intervenție pe baza principiilor analizei comportamentale aplicate și experimentale.
Domenii de aplicabilitate
– tulburări de spectru autist și alte tulburări de dezvoltare (ADHD, întârzieri în dezvoltare, tulburări în dezvoltarea limbajului, tulburare de comportament opoziționist etc.);
– reabilitarea comportamentală pentru persoanele cu traumatism cerebral;
– copii și adolescenți aflați în situații de risc din punct de vedere comportamental sau în medii vulnerabile;
– medii educaționale (școli, grădinițe, centre de recuperare);
– analiza comportamentală în cadrul organizațiilor.
Următorul pas în definitivarea diligențelor este reglementarea profesiei de analist comportamental în Parlamentul României și crearea de standarde adecvate pentru practicarea profesiei.
Codul Ocupațiilor va fi actualizat în 2021
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a precizat, recent, că își propune să actualizeze Codul Ocupațiilor din România (COR), întrucât acesta conține foarte multe ocupații care nu mai există, în timp ce unele ocupații de actualitate nu sunt incluse. Au fost identificate aproximativ 100 de meserii noi care vin să răspundă evoluţiilor. Potrivit Ministrului Muncii, 189 de ocupații din COR nu se mai practică astăzi. Iar alte 1.787 existente în Clasificarea europeană a aptitudinilor, competențelor, calificărilor și ocupațiilor (ESCO) nu se regăsesc în Codul Ocupațiilor din România.
„Angajatorii au confirmat faptul că, în formula de acum, Codul ocupațiilor este cu mult depășit de realitatea din piață. În locul celor vechi urmează să fie introduse în COR ocupații de actualitate, precum arhitect de interior, auditor de securitate cibernetică sau analist comportamental, meseria pe care încercăm să o introducem în COR din 2019. Analistul comportamental este profesionistul care furnizează servicii conexe actului medical constând în realizarea planurilor de intervenție pe baza principiilor analizei comportamentale. Analistul comportamental este acum ocupație introdusă în COR. După 20 de ani de practică în analiza comportamentală în România, avem în sfârșit recunoscută ocupația”, a declarat Anca Dumitrescu, Președinte Autism Voice.
Specialiștii Institutului ABA România lucrează deja la dezvoltarea standardelor astfel încât analistul comportamental să devină o profesie, cu propriile standarde și criterii de acreditare, mai ales acum când ocupația este deja în COR, ceea ce va reglementa foarte multe aspecte deficitare în domeniul serviciilor pentru copiii cu autism în special.
Până acum nu au existat criterii clare pentru cei care practică terapia ABA, lucru care a dus în multe situații la o slabă calitate a serviciilor oferite. O altă problemă este că până în prezent oricine acumula experiență practică putea să ofere servicii ABA, fară a parcurge un program de formare și a atinge criterii impuse în dezvoltarea profesională. Până în prezent toți cei care practică ABA respectând criterii minime în formarea profesională, au făcut-o sub egida profesiei de psiholog, lucru care este eficient până la un punct, dar era nevoie de o reglementare clară.
Mai multe informatii găsiți aici.