Apare o nouă meserie în România: Expert în domeniul egalității de șanse în instituţii publice
"Aș dori să subliniez un exemplu al unei măsuri specifice cu un impact pozitiv în domeniul egalității de gen la nivel național în România, respectiv a unei profesii inovatoare: expertul în egalitate de șanse. Această nouă profesie a fost creată și pusă în aplicare pentru a integra perspectiva de gen și pentru a include module specifice pentru egalitatea de gen și violență domestică.
Misiunea lor este să promoveze și să aplice principiile egalității de șanse între femei și bărbați în toate activitățile lor și să sprijine măsurile active pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, pentru a deveni ambasadori ai egalității de șanse în societate.
Până în 2020, 70% din 1.680 de instituții publice naționale și locale din România vor avea experți sau tehnicieni în domeniul egalității de șanse. Pentru atingerea acestor obiective ambițioase, România va organiza cursuri de formare pentru experți și tehnicieni în domeniul egalității de șanse în întreaga țară", a spus Lia Olguța Vasilescu, citată de Agerpres.
Potrivit acesteia, rolul specialiștilor bine instruiți în domeniul egalității de șanse între femei și bărbați este esențial pentru implementarea cu succes a strategiilor specifice și a planurilor naționale de acțiune în domeniul egalității de gen.
"Consider că dezvoltarea unei culturi antreprenoriale feminine depinde de schimbarea rolurilor sociale ale femeilor, dar și de construirea unei încrederi de sine a femeilor. Această schimbare se face atât prin accesul la educație al femeilor în special în sectoarele de învățământ specifice dezvoltării unei afaceri (economie, management etc.), dar și prin autodepășirea unor temeri nejustificate care sunt legate de stereotipurile de gen promovate în familie și în societate", a precizat Lia Olguța Vasilescu.
Femeile, între rapoarte şi realitate
După cum reiese din studiul Comisiei Europene, „Diferența de remunerare dintre bărbați și femei”, din 2015, femeile de pe Batrânul Continent sunt plătite, în medie, cu 16% mai puțin decât bărbații pentru aceeași muncă; în România procentul este de 8%.
Femeile lucrează însă, în continuare, în număr mai mare în sectoarele mai prost plătite și mai puțin în posturile decizionale.
Mai mult, la angajare, tinerele se confruntă cu mai multe dificultăți decât cei de sex masculin. În plus, ele sunt mai susceptibile decât bărbații să ocupe posturi cu normă parțială sau să își întrerupă cariera pentru a se ocupa de copii sau de un părinte bolnav. Această inegalitate are efecte și asupra pensiilor femeilor, care sunt, în medie, cu 39% mai mici decât ale bărbaților.
„Vedem permanent inițiative de încurajare a ratei de ocupare a femeilor, doar că, în general, acestea se adresează categoriilor defavorizate sau celor care nu lucrează permanent ori chiar o fac la negru”, explică Oana Botolan Datki, SEE Managing Partner Consulteam.
În România, statisticile arată procente de ocupare mai mică pentru femei față de bărbați, dar, în comparație cu valorile medii din Europa, stăm destul de bine. Pe deasupra, trebuie să ținem cont că orice statistică exclude munca la negru.
Din 2002, există și o lege privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare: femeile din România au dreptul la același tratament ca bărbații la locul de muncă. „Însă sunt și situații în care acestea se lovesc de prejudecăți nedepășite încă”, remarcă Veronica Stoica, Recruitment Manager APT Group.