Avem aproape cea mai ieftină mână de lucru din UE – Chiar şi aşa, deficitul de talente e uriaş
Cele mai mici costuri orare pentru mâna de lucru din Uniunea Europeană s-au înregistrat în 2016 în Bulgaria – 4,4 euro, respectiv România – 5,5 euro, transmite Agerpres.
La polul opus se află Danemarca – 42 de euro, în timp ce media în UE a fost de 25,4 euro, iar în zona euro de 29,8 euro, arată datele publicate joi de Eurostat.
Asta înseamnă că mâna de lucru este de 5 ori mai ieftină în ţara noastră decât media europeană şi de aproape 9 ori faţă de Danemarca, ţara unde se află cel mai bine plătiţi angajaţi la oră.
Evoluția costului forței de muncă în România a fost inegală, în ultimii ani, de la 1,9 euro în 2014, la 4,2 euro în 2008 și la 4,1 euro în 2012, apoi 4,6 euro în 2014, 4,9 euro în 2015 și 5,5 euro în 2016. În toată această perioadă, Bulgaria și România au fost țările cu cea mai ieftină mână de lucru din UE.
Pe sectoare de activitate, în Uniunea Europeană costul orar al forței de muncă este de 26,6 euro în industrie, de 25,8 euro în servicii și de 23,3 euro în construcții. În cazul României, costul orar al forței de muncă este de 5,1 euro în industrie, de 6,0 euro în servicii și de 4,3 euro în construcții.
În costul forței de muncă sunt cuprinse salariile, dar și alte cheltuieli, precum contribuțiile sociale.
Luna trecută, Valentin Lazea, economist șef al Băncii Naționale a României (BNR), forța de muncă din România este subplătită, iar capitalul este supraplătit, dar dacă vrem să vorbim de salarii trebuie să lovim cu bila noastră alte popice și anume să rezolvăm cu drumurile, producția și justiția.
Citeşte mai multe despre această temă Oficial BNR: Forţa de lucru e subplătită în România – Trebuie să lovim alte popice cu bila noastră
DEFICIT DE TALENTE
Cu toate că suntem plătiţi prost în raport cu alte state membre UE, ţara noastră se confruntă cu un deficit uriaş de talente. Potrivit unui studiu publicat recent de ManpowerGroup, România se regăsește pe locul trei la nivel modial în topul țărilor care se confruntă cu această problemă. Cu o rată de 72%, ne clasăm după Japonia, 86%, respectiv Taiwan, 73%.
De asemenea, Corina Gonteanu, Strategic Director of Marketing Europe, ManpowerGroup, a explicat în cadrul CIO Council Conference 2017, cel mai important eveniment dedicat managerilor din IT, că în ciuda faptului că specialiştii în tehnologie sunt mai bine plătiţi ca cei ce activează în multe alte sectoare în România, totuşi IT-iştii se află pe locul 7 în rândul profesioniştilor pentru care e foarte greu să găseşti candidaţi valizi, în vreme ce recrutarea unui specialist în IT poate dura, în medie, 51 de zile pentru anumite posturi, dar poate ajunge până la 107 zile (sau chiar poate depăşi), pentru poziţiile de top management.
Drept urmare, practica și programele de internship pot reprezenta răspunsul pentru nevoia de calificare în câmpul muncii şi ar trebui începute încă de pe băncile şcolii, potrivit specialiştilor.
„Devine clar pentru toți cei implicați, în mod direct sau indirect, sistem de învățământ, angajatori, studenți și chiar părinți, că trebuie să existe o colaborare, o susținere reciprocă în punerea bazelor unui sistem curent și sănătos, apt să le ofere tuturor celor implicați satisfacțiile pe care și le doresc/așteaptă. Iar acest proces este bine să înceapă cât mai devreme", a susţinut recent Ovidiu Folcuț, Rectorul Universității Româno-Americană.