Bilanț 2019: 50% dintre angajații români sunt mulțumiți de salarii
Jumătate dintre angajații români cred că 2019 a fost mai obositor din punct de vedere profesional, mai plin de provocări, efort și cu mai mult stres comparativ cu anul precedent. La polul opus, doar 14% simt că a fost un an mai calm și mai liniștit, care le-a adus echilibrul necesar între viața personală și job, reiese dintr-un studiu realizat de platforma de recrutare BestJobs. Studiul oferă totodată informații despre evoluțiile salariale și profesionale.
Din punct de vedere salarial, 2019 nu a fost prea productiv pentru o bună parte dintre angajați: o treime dintre respondenți au afirmat că salariul lor a stagnat, în timp ce pentru unul din zece chiar a scăzut cu până la 25%.
De cealaltă parte, 17,2% au declarat că au primit o majorare salarială de până la 5%, iar 11,4% au primit o majorare de cel mult 10%. Alți 16,6% au beneficiat de un salariu mai mare cu până la 20%, iar aproximativ unul din zece respondenți a reușit să obțină o majorare salarială de peste 20%.
47% dintre respondenți au afirmat că sunt mulțumiți de evoluția câștigului salarial din acest an și doar 10,3% au declarat că sunt foarte mulțumiți, fiindcă a reflectat corect performanța lor la job. În schimb, 26% au afirmat că sunt nemulțumiți, 16,7% fiind chiar foarte nemulțumiți, întrucât creșterea salarială nu a reflectat munca lor.
Realizări și neîmpliniri profesionale
Întrebați ce și-au propus să realizeze în 2019 din punct de vedere profesional și nu au reușit, un sfert dintre respondenți au declarat că ar fi vrut să schimbe angajatorul, în timp ce 20% dintre aceștia își doreau o majorare salarială. De asemenea, 14,3% dintre angajați și-au dorit să schimbe domeniul de activitate, fără să fi reușit, în timp ce 13% își doreau o poziție superioară.
Totuși, doi din zece respondenți au spus că au reușit să avanseze în 2019, fie în cadrul aceleiași companii, fie într-o instituție nouă. De asemenea, alți 13,7% dintre respondenți au schimbat complet atât angajatorul, cât și domeniul de activitate. Jumătate dintre angajați au rămas pe aceeași funcție ca aceea de anul trecut și la același angajator.
Puține prime de Crăciun
Potrivit sondajului, doar 28% dintre angajați vor primi prime de Crăciun, în timp ce 17% dintre respondenți vor primi tichete cadou. Doi din zece angajați estimează că valoarea beneficiilor este de cel mult 200 de lei, aproape 10% cred că va fi de 200-400 de lei și cei mai mulți nu știu care este aceasta. Un sfert dintre respondenți afirmă că angajatorul nu le va oferi niciun fel de beneficii.
Doar 16,6% dintre respondenți au afirmat că vor aloca pentru cadourile de Crăciun mai mulți bani în 2019 față de 2018. Aproape jumătate dintre angajați au afirmat că vor avea același buget ca în 2018, iar 18,6% au declarat că va fi mai mic, suma alocată scăzând cu până la 50%. Circa o treime dintre respondenți planifică să cheltuiască pentru toate cadourile cel mult 300 de lei, aproape un sfert – cel mult 500 de lei, unul din zece – între 500 și 700 de lei și tot aproape 10% – între 700 și 1.000 de lei. Peste 1.000 de lei vor cheltui doar 6,5% dintre respondenți.