Cand poti fi concediat
„Dispozitiile legale nu prevad categorii de abateri care pot atrage concedierea unui salariat si altele care pot atrage alte masuri disciplinare, astfel incat faptele care pot constitui abateri disciplinare vor putea fi stabilite de fiecare angajator” declara Mihaela Cracea, Managing Associate – Pachiu & Associates. Cu toate acestea, sunt cateva incalcari generale care pot aduce concedierea salariatului.
Neindeplinirea sarcinilor
Relatia angajat-angajator este una contractuala, prin care angajatul primeste o remuneratie in schimbul unor servicii aduse angajatorului. In momentul cand angajatul esueaza in mod regulat in a oferi serviciile cerute, din diferite motive, acesta poate fi tras la raspundere. Multe companii, mai ales IMM-urile, nu isi pot permite sa aiba angajati incapabili de a duce la indeplinire sarcinile, fapt ce aduce cu sine sanctionarea lor prin eliminare. Inainte insa de a lua aceasta hotarare, este bine ca managerul sa se asigure ca nu au existat probleme de comunicare in ceea priveste transmiterea si intelegerea clara a cerintelor pe care le asteapta de la angajat.
Totusi, ce tip de abateri repetate pot duce la concedierea cuiva?
Comportarea neetica
Sunt anumite tipuri de comportament pe care angajatul trebuie sa le evite pentru a nu fi dat afara. Cei care fura, comit o frauda sau care au un comportament neadecvat fata de clienti, vor fi concediati automat de catre superiori. La fel si cei care incalca o clauza de confidentialitate.
„Incalcarea obligatiei de confidentialitate poate atrage prejudicii foarte mari pentru companii. Aceasta se va raporta, in cele mai multe cazuri, la natura informatiei divulgate, astfel incat salariatii care divulga informatii cruciale despre activitatea societatii vor fi expusi unor sanctiuni mult mai severe decat cei care divulga informatii care, chiar si in masura in care ar fi dezvaluite, nu ar atrage prejudicii atat de insemnate pe cat ar putea atrage divulgarea unor informatii ce tin de aspecte importante ale afacerii.” ne spune Mihaela Cracea.
Angajatii care isi barfesc colegii sau care vorbesc in nume de rau compania pot de asemenea sa aiba probleme.
Absenteismul
Daca ai prea multe absente nemotivate de la program, atunci poti sa fii sigur ca la un moment dat, seful va opera sanctiuni. Conform intelegerii contractuale, angajatorii se bazeaza pe o anumita productivitate din partea fiecaruia. Cu fiecare zi de neprezentare la munca, productivitatea ta scade, astfel ca vei ramane in urma celorlalti. Nu este un semn tocmai pozitiv, spre exemplu, sa abuzezi de toate zilele de concediu medical fara a avea de fapt vreo problema de sanatate. Chiar si atunci cand nu puteti ajunge intr-o zi la lucru, este bine sa anuntati din timp.
Performanta inconstanta
Angajatii trebuie sa ofere o munca de calitate constanta pentru ca firma pentru care lucreaza sa poata castiga ceva de pe urma lor. Desi este normal sa existe fluctuatii de performanta, atunci cand acestea sunt prea dese, compania trebuie sa apeleze la programul de asistenta al angajatilor. Pentru a preveni astfel de situatii neplacute, managerii trebuie sa realizeze controale asupra performantei angajatilor la intervaluri regulate de timp. In cazul in care astfel de programe nu sunt suficiente pentru a-l stimula pe angajat sa dea un randament constant, compania il va putea concedia.
Probleme de comunicare
Unii angajati au un nivel al inteligentei emotionale mai scazut ca altii si ca atare, poseda abilitati mai slabe de comunicare. Acestea se resimt la locul de munca prin aparitia tensiunilor nedorite care pot afecta buna colaborare si productivitatea. Astfel, managerii sunt obligati sa ia masuri, fie prin oferirea de ajutor pe planul dezvoltarii personale, fie sa fie mai duri, concediindu-l pe angajatul-problema. Pentru a evita astfel de situatii, recrutorii trebuie sa coreleze cat mai eficient personalitatea candidatilor cu cea ceruta de fisa postului. Nu este nimic rau in a fi antisocial, insa anumite posturi necesita un grad de deschidere mai mare decat altele.