Când și cum să ceri o mărire de salariu
Dacă crezi că ar trebui să fii plătit mai mult pentru munca ta și vrei să faci ceva în privința asta, ai două opțiuni: să găsești un loc de muncă nou, mai bine plătit sau să ceri o mărire de salariu. Ambele alegeri pot produce anxietăți, dar fiecare reprezintă o poartă către noi oportunități. Dacă te-ai decis și vrei să îți convingi șeful să îți ofere mai mulți bani trebuie să ai în vedere mai multe aspecte.
De ce este important să demonstrezi că meriți o mărire de salariu?
Pentru a câștiga o mărire de salariu, poate fi necesar să-i dovedești șefului că meriți această investiție suplimentară. Majoritatea angajatorilor înțeleg importanța menținerii unei echipe care se simte mulțumită de locul lor de muncă și apreciată de compania lor. Luând măsuri pentru a îți convinge managerul că ești un atu valoros, e posibil ca acesta să se gândească la tine cu prima ocazie când va apărea șansa pentru o promovare sau o mărire.
Obține recunoașterea colegilor tăi
O modalitate eficientă de a-i arăta supervizorului tău că meriți o mărire de salariu este să le ceri colegilor să-ți transmită o anumită recunoaștere a aptitudinilor și abilităților tale. Indiferent dacă oamenii lucrează cu tine zilnic sau doar colaborat la un singur proiect, faptul că alții vă susțin munca este un indiciu puternic al valorii dvs. Le puteți cere să facă acest lucru sunându-vă managerul, trimițându-le o notă sau scriindu-le un e-mail. Oricum, feedback-ul lor poate impresiona managerul și le poate oferi informații valoroase care demonstrează că meriți o mărire de salariu, scriu cei de la https://www.indeed.com.
Ce spun specialiștii. Cum să ceri mărirea salariului
“Discuția despre salariu este întotdeauna un subiect delicat mai ales dacă deja ai câțiva ani în companie și nu ai primit nicio mărire până în acel moment sau, din contră, ești la început de carieră, ai câteva luni în firmă, dar ți-ai îndeplinit toate obiectivele propuse, chiar le-ai depășit și ai dovedit că vrei, că poți și ți s-a promis o mărire dacă lucrurile acestea se întâmplă”, spune Corina Neagru, Consultant HR, Dare (Development Advice & Resources). Așa că, pentru a deveni de neînlocuit,. „Există un grad de auto-promovare necesar oricărui angajat, iar dacă nu ceri, nu ți se va da” spune Joseph Weintraub, director si profesor al Babson Coaching for Leadership and Teamwork Program. “Și dacă este vreo lecție pe care să o fi învățat în cariera mea este că dacă tu nu te promovezi și nu vorbești despre cine ești și ceea ce faci sau poți face, nu o va face nimeni în locul tău. Deci… pregătește-te pentru o discuție deschisă, argumentată cu managerul tău. Nu te poți duce doar cu vorbe sau promisiuni, ci cu fapte concrete”, adaugă Corina Neagru.
Menține o atitudine deschisă și pozitivă, pregătește-te inclusiv pentru un refuz, pentru că, din păcate, nu întotdeauna lucrurile se întâmplă cum ne dorim. “Poate nu este momentul pentru tine și vei mai avea puțin de dovedit sau așteptat. Setează-ți obiective realiste, ai răbdare, nu-ți pierde motivația și entuziasmul, investește în tine, învață. Și reia discuția după o perioadă de timp în care ai mai acumulat experiență, feedback pozitiv, rezultate concrete. Iar dacă lucrurile tot nu se întâmplă deși ai făcut toate eforturile în acest sens și nu există niciun fel de recunoaștere, e timpul să te pregătești pentru o decizie în ceea ce privește cariera ta și oportunitățile financiare”, conchide specialistul în resurse umane.
Cauți un job nou? Vezi oferta publicată în Revista CARIERE
Iată câteva sfaturi pe care ar trebui să le ai în vedere dacă vrei să-ți maximizezi șansele pentru mărirea salariului
Alege momentul potrivit pentru a cere
Chiar dacă ai muncit din greu și ți-ai dovedit valoarea în fiecare zi, uneori momentul poate împiedica managerii să-ți recunoască performanța cu o creștere a salariului. De exemplu, multe companii iau în considerare majorări după unul sau doi ani de angajare. Iată câteva momente eficiente pentru a cere o mărire de salariu la serviciu:
Când lucrurile sunt calme. În loc să soliciți o mărire de salariu într-o perioadă deosebit de agitată sau stresantă, așteaptă până când lucrurile se așează. Procedând astfel, te poți asigura că managerul are timp și răbdare să te asculte.
Nu este neobișnuit să dorești o mărire de salariu. De fapt, într-un sondaj recent Indeed, doar 19% dintre oameni s-au simțit confortabil cu leafa lor. Cu toate acestea, atunci când ceri o mărire de salariu, trebuie să alegi cu atenție momentul. Pune-ți aceste întrebări în timp ce identifici momentul potrivit pentru a cere o mărire de salariu:
Care este starea financiară a companiei?
Dacă compania nu merge bine, nu este momentul să ceri o mărire de salariu. În calitate de angajat, este posibil să fiți conștient de sănătatea financiară a companiei. Ar trebui să cauți semne de avertizare, cum ar fi reducerea cheltuielilor sau disponibilizările. Fă cercetări despre companie și uită-te la rapoartele financiare.
Chiar dacă sănătatea financiară a companiei este bună, această cercetare îți va fi de folos atunci când vorbești cu managerul tău.
Care este volumul de muncă al managerului tău?
Dacă știi că managerul tău este supus mult stresului sau se concentrează pe prea multe lucruri în acest moment, poate că nu este momentul să ceri o mărire de salariu. Acordarea atenției stărilor de spirit ale managerului demonstrează un nivel de maturitate care va fi util să-l menționezi în conversația ta despre compensare.
Când este cel mai bun moment al anului pentru a cere o mărire de salariu?
În multe afaceri, există momente în care este firesc sau convenabil să vorbim despre salariu. Unii angajatori pot efectua analize anuale sau trimestriale cu angajații. Dacă aveți unul, angajatorul tău s-ar putea aștepta deja să discute despre compensația ta.
Sfârșitul anului fiscal ar putea fi o altă opțiune. Un an fiscal este o perioadă de 12 luni pe care companiile o folosesc în scopuri de bugetare și raportare fiscală. La sfârșitul acelei perioade (sfârșitul lunii ianuarie este în mod obișnuit), angajatorii probabil își fac planuri de angajare și compensare pentru anul următor.
Dacă vezi că una dintre aceste oportunități se apropie, noteaz-o. Acest lucru îți poate oferi un avans în planificarea conversației cu managerul tău.
Ai finalizat cu succes o sarcină sau un proiect semnificativ?
După ce ai finalizat un proiect important, acesta poate fi momentul ideal pentru a cere o mărire de salariu. Profită de faptul că tocmai ți-ai dovedit valoarea cerând o mărire de salariu fix după ce ai făcut o muncă impresionantă sau ai terminat un proiect mare.
Photo by Towfiqu barbhuiya on Unsplash