Care sunt cuvintele care-ți pot propulsa anunțul de angajare în topul celor mai accesate
Atunci când accesezi o platformă de recrutare și ești în căutarea unui job, pe majoritatea găsești un câmp unde trebuie să completezi un cuvânt cheie sau o combinație de cuvinte pentru a obține căutări relevante pentru tine. Recent, o platformă de recrutare a realizat un studiu despre acest subiect și mai jos vă prezentăm care sunt cuvintele care-ți pot propulsa anunțul de angajare în topul celor mai accesate.
Printre cele mai utilizate cuvinte cheie se regăsesc inginer, remote/acasă, part time, șofer, contabil, economist, asistent medical, agent vânzări, asistent manager sau manager.
Ca o noutate a acestui an, printre domeniile căutate s-a enumerat și HoReCa, domeniu ce s-a confruntat cu un deficit istoric de personal în ultima perioadă. Joburi precum bucătar, ospătar sau barman s-au bucurat de un număr crescut de căutări.
În teorie, cuvintele care-ți pot propulsa anunțul de angajare ar trebui să reflecte fie pregătirea ta profesională, fie experiența, abilitățile sau interesele tale legate de programul de lucru, pentru a restrânge listele de locuri de muncă și pentru a le găsi pe cele care ți se potrivesc.
CV-ul – oglinda candidatului
Cuvintele cheie nu sunt folositoare doar atunci când vine vorba despre căutarea unui loc de muncă; acestea sunt foarte relevante și în cadrul CV-ului.
Ele trebuie alese în funcție de jobul pe care dorești să îl obții. Trebuie să fii specific în primul rând. Să alegi acele cuvinte care descriu cu acuratețe acțiunile sau obiectivele care au fost îndeplinite de tine. Dacă folosești cuvinte folosite des de compania pentru care vrei să aplici, este iarăși un avantaj. Te poți califica mai ușor dacă vorbești aceeași limbă ca și compania țintită de tine. Să nu uităm de abilități – aici trebuie să incluzi abilități diverse pentru a vedea posibilul viitor angajator că ești polivalent, că te poți plia pe numeroase cerințe.
Totuși, sunt și cuvinte care trebuie evitate atunci când redactezi un CV. Iată o parte din ele: capacitate bună de comunicare, orientat către obiective, simț moral puternic, persoană prezentabilă, atent la detalii. Acestea au fost folosite mult prea des în CV-uri și, din păcate, nu descriu abilitățile candidatului. De multe ori aceste aspecte tind să plictisească recrutorul. Este mai eficient să includeți abilitățile tehnice, măsurabile, alături de exemple concrete.
Interviul de angajare
Acum că am trecut de CV, cuvintele cheie sunt importante și în momentul interviului de angajare:
Nu ești la primul interviu așa că ești cumva pregătit pentru ce urmează, totuși, ai emoții. Este bine, însă nu le lăsa să te copleșească. În momentul în care ești pus să spui câteva lucrui despre tine, nu te apuca să vorbești despre pisici sau pești, asta în cazul în care nu cumva vrei să te angajezi la un pet shop. Încearcă să vorbești despre performanțele profesionale, despre cât de important este lucrul în echipă, despre educație.
Bineînțeles, alte aspecte importante mai sunt și atitudinea ta, precum și hainele în care te prezinți la interviu.
Photo by sydney Rae on Unsplash