Cât e de greu să îți găsești un job la 50 de ani
Persoanele care au 50 de ani și peste această vârstă dețin experiență în piața muncii și știu să-și facă bine meseria. Din aceste considerente, ar trebui să fie prima opțiune a angajatorilor. Cu toate acestea, cei care se află în această categorie de vârstă se plâng că își găsesc cu mare greutate un loc de muncă. Ei susțin că angajatorii îi consideră supracalificați, se gândesc că cer salarii mult prea mari, pe care aceștia nu și le pot permite și destul de rar li se oferă o șansă reală la postul dorit.
Am încercat să aflăm dacă sunt situații rare sau vorbim despre un fenomen, care sunt motivele ce stau în spatele deciziei de a nu angaja persoane din aceasta categorie de vârstă, dar și ce ar trebui să facă cei care se află în căutarea unei slujbe pentru a-și maximiza șansele obținerii postului mult râvnit, chiar și la 50 de ani.
Mioara Pop este de profesie contabilă și are 51 de ani. La începutul pandemiei, din păcate, a rămas fără slujbă. “Lucrez de la 18 ani, nici nu terminasem liceul când am obținut primul loc de muncă. În afară de primii patru ani, toți ceilalti i-am petrecut făcând contabilitate pentru diverse firme, și de stat, și private. Pandemia m-a prins însă în industria HoReCa, o industrie care a fost extrem de afectată. S-au făcut restructurări. În biroul de contabilitate au rămas cei mai tineri dintre noi. Deși aveam cea mai mare experiență, acest lucru nu a contat pentru conducerea companiei. Este adevărat că eu primeam și cel mai mare salariu din department”, povestește Mioara, care adaugă că decizia a avut la bază dorința reducerii costurilor cu angajații, cât mai mult.
“În acest context, evident că am fost prima la care s-a renunțat. Încă de atunci îmi caut un loc de muncă full-time, cu carte de muncă. Nu am reușit asta și acum trăiesc din mici colaborări. Știu că am expertiză în acest domeniu, nu-mi scapă nimic, sunt exact contabilul de care are nevoie o companie, și totuși sunt foarte rar chemată la interviuri”, mărturisește contabila.
Mioara povestește, cu dezamăgire, că a depus zeci de CV-uri și reacțiile au fost extrem de puține. “Am fost sunată de doar patru companii. Patru! De fiecare dată, am pierdut în fața unui contracandidat tânăr, la început de drum. Fără pretenții salariale mari. Nu știu cât au cerut ei, da’ așa mi s-a spus mie. Că nu au bani să mă plătească, trăim vremuri grele și aleg opțiunile cele mai bune pentru firmă.
Unul dintre potențialii angajatori a lăsat de înțeles că vârsta este de fapt problema principală și am realizat și eu asta. Pentru că am tot depus CV-uri și interesul aproape că nu a existat, deși am 30 de ani de experiență! Despre ce vorbim?! Degeaba știu eu meserie, îmi va fi foarte greu să pun mâna pe un job, dar nu renunț!”, mai spune contabila.
Mioara nu este singura care a decis să ne povestească despre cât de greu este să-ți găsești un job la 50 de ani. Și Loredana se află în situația ei. Are 50 de ani, a lucrat în presa peste 25. A condus departamente și a scris pe mai toate domeniile. “Cu toate acestea, când am încercat să mă angajez, nu am reușit. Am ajuns la interviu, dar de acolo nu am mai primit niciun semn. Am dedus singură că vârsta este o problemă și faptul că angajatorii credeau că am pretenții salariale astronomice, avand în vedere CV-ul meu. Nu e imposibil să-mi găsesc o slujbă în domeniu, dar cu siguranță este greu să-ți găsești un job când ai 50 de ani”.
Ce spun sociologii despre cât de greu este să-ți găsești un job la 50 de ani
Sociologul Mircea Kivu susține că în aceste situații vorbim despre un adevărat fenomen existent în piața muncii din România: “Așa este, persoanele care au 50 de ani, sau și mai mult, își găsesc cu greu un job. Există mai multe motive pentru care se întâmplă acest lucru.
În primul rând, angajatorii preferă să ia în echipă tineri pe care să-i formeze. Care să nu vină cu obiceiuri din alte culturi organizaționale gata formate. Alt motiv este și faptul că, în general, oamenii de peste 50 de ani au avut un salariu mai mare decât al unui tânăr de 20. În cazul celor experimentați, așteptările salariale sunt mai mari. Cu un salariu plătești un debutant, cu altul pe cineva cu 20-30 de ani de experiență în spate”.
Sociologul recunoaște că un om cu o experiență mare intră mai repede “în treabă”, dar spune că, pe de altă parte, firmele au în aceste vremuri, fiecare, specificul lor. “Nu mai este ca acum 20 de ani. Să fie nevoie de un strungar, acesta vine și se apucă de muncă. Lucrurile sunt mai complicate, nu mai există prea multe calificări standard. Fiecare companie are specificul ei. Trebuie luat în calcul faptul că sunt destul de mari cheltuielile de recrutare. Ca angajator, gândești această cheltuială ca pe o investiție în recrutare și în faza de integrare a unui angajat, o faci pentru o perioadă mai lungă, și nu pentru doi-trei ani, până se pensionează persoana care e aproape la sfârșit de carieră. Există avantaje și dezavantaje și dacă optezi pentru un tânăr, și dacă optezi pentru cineva experimentat”, conchide Mircea Kivu.
Și totuși, de ce e așa greu să-ți găsești un job la 50 de ani
“Nu aș generaliza spunând că angajatorii sunt reticenți. Mai degrabă aș spune, și o pot susține cu declarații ale celor 45+, că mulți angajatori îi ocolesc pe aceștia, considerându-i rigizi, rezistenți la schimbare, presupunând că cer salarii mari și poziții de management. Unii poate cer, dar cunosc mulți care ar munci oriunde, doar să facă ceva, căci facturile curg…”, susține Corina Neagu, Consultant HR, Dare (Development Advice & Resources).
Consultantul în HR le-a oferit și câteva recomandări celor care au 50 de ani și sunt în căutarea unui job:
- să identifice clar cine este, ce-și dorește, ce i-ar plăcea să facă, ce activitate i-ar aduce satisfacții și venituri în același timp, dacă s-ar vedea și peste 10 ani făcând activitatea respectivă;
- să-și facă un CV personalizat și un profil de LinkedIn;
- să caute un job targetat, să nu trimită sute de email-uri fără a se concentra asupra unui job sau companie anume;
- să-și mărească rețeaua de contacte cu oameni care pot ajuta;
- să se documenteze despre mersul pieței, e important să fii mereu la curent cu ce se întâmplă în jurul tău, mai ales când cauți job;
- să nu dispere și să nu-și piardă entuziasmul;
- să intre în comunități de oameni de aceeași vârstă, cu același target, pentru a împărtăși din experiențele avute;
- să se gândească și la antreprenoriat;
- să-și găsească un mentor, să apeleze la un coach sau la consiliere în carieră dacă simte că s-a blocat;
- să nu renunțe!”.
foto Unsplash