Ce să scrii (și ce nu) în CV-ul tău
Când aveți îndoieli, mizați pe ce este relevant.
Indiferent că aveți o experiență în muncă sau treceți printr-un moment de schimbare de carieră, poate fi destul de dificil să decideți ce să includeți în CV. Acest lucru este valabil mai ales atunci când ajungeți la un punct în care vă întrebați dacă experiența dumneavoastră de lucru într-un anumit domeniu mai este de actualitate și relevantă pentru a putea fi inclusă în CV-ul dvs.
Majoritatea oamenilor caută un răspuns sau o regulă directă care să le spună exact dacă experiența de acum 10 ani mai este relevantă la momentul scrierii CV-ului. Cu toate acestea, experții în carieră și antrenorii spun că nu există un răspuns corect pentru această nelămurire.
Fast Company a vorbit cu Michelle Aikman, CNRW, cofondator și director al Adventure Learning din Cerno, pentru a discuta despre cât de îndepărtată ar trebui să fie experiența profesională pentru a fi relevantă în CV.
Transmiterea informației relevante
Norma standard pe care o vor auzi adesea este că orice experiență din ultimii 10 ani nu este relevantă și nu ar trebui să fie păstrată într-un CV. Dar Aikman subliniază că nu există o regulă care să se aplice tuturor deoarece unele persoane nu au experiențe de lucru care să le conducă la ceea ce vor să facă în continuare.
„Regula mea este să descoperim cât de relevantă este experiența de până acum pentru locul de muncă la care aplicați și dacă este important să o transmitem. Este esențial să comunici calificările sau experiențele trecute cu o documentație cronologică atașată”, spune Aikman.
Dacă experiența se aplică încă, indiferent de momentul în care a avut loc, Aikman spune că trebuie să o puneți în continuare în CV-ul dvs.
„Atâta timp cât îi oferă angajatorului suficiente informații despre expertiză, deschide ușa pentru a vorbi despre acea experiență”, explică ea. „Este posibil să nu fie recent, dar este încă relevantă.”
Totul este despre relevanță
Când vine vorba de a pune experiența veche de muncă pe CV-ul tău, Aikman spune să te concentrezi asupra relevanței. Dacă ați făcut ceva în liceu sau în facultate, care este mai relevant pentru ceea ce încercați să faceți decât alte experiențe recente, atunci Aikman spune că trebuie să îl includeți complet pentru că vă adaugă calificările și vă măresc șansele de reușită.
Dacă ați realizat lucruri în viața personală de care sunteți mândri, puteți găsi modalități de a prezenta aceste realizări în CV-ul dvs., ca o experiență relevantă.
De exemplu, dacă există un decalaj în ceea ce privește ocuparea forței de muncă pentru că a trebuit să vă îngrijiți de un membru al familiei, puteți explica ceea ce ați învățat sau ați realizat prin experiența respectivă într-un mod care prezintă lucrurile relevante pentru postul pentru care aplicați acum. Poate că această experiență te-a învățat cum să gestionezi viața unei alte persoane – ca să poți arăta de ce ai fi un bun conducător de echipă sau un bun asistent.
„Este vorba doar de a găsi cuvintele relevante pentru a descrie ceea ce ai făcut”, spune Aikman. „Modul în care prezentați informațiil este foarte important. Gândiți-vă la modul în care puteți comunica această experiență utilizând un limbaj care va rezona cu angajatorul.”
Citește și: Perioada sabatică: Cum explici unui angajator acest gol din CV-ul tău
Explicarea/traducerea experienței anterioare
Nu numai că oferă o experiență relevantă importantă, dar este, de asemenea, important să traduceți experiența pentru viitorul dvs. angajator. Aikman spune că trebuie să vă conformați provocărilor cu care vă confruntați în timp ce sunteți șomer, dar arătați angajatorului motivul pentru care sunteți motivat și doriți să lucrați pentru acesta.
„Scrisoarea de intenție este un loc foarte bun pentru a explica acest lucru”, ne sfătuiește Aikman. „Este important să oferiți detalii cu privire la motivele pentru care încercați să faceți tranziția chiar acum, deoarece angajatorii tind să devină nervoși sau suspicioși în legătură cu motivul pentru care sunteți șomer sau nu ați fost încă angajat.”
Aikman explică faptul că aceasta este o problemă semnificativă pentru mulți oameni cu un decalaj mare în ceea ce privește ocuparea forței de muncă și că multe centre de servicii profesionale sau profesioniști nu sunt în măsură să ajute, deoarece nu știu cum.
Mergi dincolo de CV
Din păcate, încă există stigmă în jurul șomajului. Când căutați un nou loc de muncă, procesul standard de completare a unei aplicații online sau de livrare a unui CV nu este întotdeauna suficient. Aikman recomandă celor care se află în această situație să fie mai proactivi în a ajunge la angajatori prin participarea la evenimente de networking și construirea de relații cu alți profesioniști.
Când este vorba despre asta, Aikman spune că trebuie să-i comunici angajatorului că experiența pe care o ai, indiferent de momentul în care s-a întâmplat, te face calificat pentru această funcție.
„Trebuie să crezi în CV-ul tău ca să funcționeze. Cred că orice poate merge scris într-un CV, modul în care îl comunici folosind limba corectă contează cel mai mult”, spune ea.
Acest articol a apărut inițial pe Glassdoor.