Ce salariați sunt scutiți de impozitul pe venit în 2019
În ultimii 10 ani industria IT a cunoscut o dezvoltare puternică şi a devenit un pol important în România. Cei mai mulți oameni de afaceri spun că dezvoltarea se datorează și scutirii de impozite acordate angajaților din IT.
Din 2016 și alte categorii profesionale s-au adăugat pe lista beneficiarilor de scutiri de impozite dar rezultatele se vor vedea mult mai târziu. Un parlamentar al puterii a venit cu propunerea ca jurnaliștii si personalul tehnic din presă să se alăture grupei categoriilor profesionale scutite de impozitul pe venit. „Această potențială facilitate este prevăzută de un proiect de lege pentru modificarea Codului fiscal depus în parlament la sfârșitul anului trecut. În acest moment, proiectul se află pe circuitul de dezbatere din forul legislativ, urmând să fie aprobat sau respins. Din acest motiv, nu se poate anticipa dacă și când ar putea să intre în vigoare.”, precizează Monica Țariuc, Senior Manager Global Employer Services Deloitte România.
Care sunt categoriile profesionale scutite de impozitul pe venit în 2019 explicate pe înțelesul tuturor de Monica Țariuc, Senior Manager Global Employer Services Deloitte România.
În prezent, există patru domenii de activitate în care salariații sunt scutiți de impozitul pe venit. Este vorba de sectoarele: IT, cercetare-dezvoltare și inovare, HoReCA și construcții. În fiecare dintre domeniile enumerate, facilitatea se aplică diferit în funcție de anumite condiții pe care trebuie să le îndeplinească salariatul și/sau angajatorul.
Facilitățile fiscale dau posibilitatea firmelor să dea salarii mai mari
Scopul acestor facilități este atragerea și menținerea angajaților în domeniile de activitate menționate. Deciziile au fost fundamentate de legiuitor plecând de la dificultățile cu care se confruntă angajatorii din România. În ultimii ani, baza de recrutare s-a îngustat în primul rând din cauze demografice (sunt mai puțini absolvenți care intră pe piața forței de muncă decât în urmă cu un deceniu, iar fenomenul imigrației a luat amploare). Facilitățile fiscale au rolul de a sprijini angajatorii dându-le posibilitatea să ofere salarii mai mari.
Cota de impozit pe venit este în prezent de 10%. Acest nivel este în vigoare de la 1 ianuarie 2018, data de la care a fost redus de la 16% la 10%.
- IT
În IT beneficiază de scutirea de impozit pe venit salariații care obțin venituri ca urmare a desfășurării activității de creare de programe pentru calculator, în condițiile stabilite prin ordin comun al miniștrilor comunicațiilor și societății informaționale, muncii și justiției sociale, educației naționale și finanțelor publice. Mai exact, ordinul se referă la condițiile pentru încadrarea în activitatea de creare de programe pentru calculator pe care trebuie să le verifice angajatorul pentru a acorda scutirea.
- Cercetare-dezvoltare și inovare
Scutirea se aplică dacă sunt întrunite anumite condiții, respectiv salariații fac parte din echipa unui proiect de cercetare-dezvoltare și inovare cu indicatori de rezultat definiți. Scutirea se acordă în limita cheltuielilor cu personalul alocat proiectului de cercetare-dezvoltare și inovare, evidențiate distinct în bugetul proiectului. Scutirea la impozit in cazul acestui tip de activitate a fost introdusa din august 2016, (OUG 32/2016).
- HoReCA
Scutirea se acordă salariaților sezonieri care desfășoară activitatea pe bază de contract individual de muncă încheiat pe o perioadă de 12 luni cu persoane juridice române care desfășoară activități sezoniere, corespunzătoare celor opt coduri CAEN (enumerate de Codul fiscal în acest sens). Scutirea se aplică și dacă salariatul desfășoară activitate în baza unui contract de muncă cu timp parțial de lucru și sunt respectate condițiile. Se aplică din februarie 2017.
- Construcții
Începând din acest an, beneficiază de scutirea de impozit pe venit și salariații din sectorul construcțiilor. În plus aceștia sunt scutiți de contribuția de asigurări sociale de sănătate și primesc o reducere a contribuției de asigurări sociale (pensie). Facilitățile se aplică dacă sunt îndeplinite două condiții: salariul brut este între 3.000 lei (salariul minim în acest sector stabilit prin OUG 114/2018, actul normativ care prevede facilitatea) și 30.000 lei, iar angajatorul obține cel puțin 80% din cifra de afaceri din activități care se încadrează în codurile CAEN enumerate de OUG 114/2018.