Ce trebuie să facă firmele care angajează ucenici sau stagiari dacă vor să primească subvenția de 2.250 lei/lună
Ce spune Ministerul Muncii
Primul pas pe care trebuie să-l facă angajatorii care vor să lucreze cu ucenici și stagiari, au obligația să comunice agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în a căror rază îşi au sediul, locurile de muncă vacante care pot fi ocupate prin încheierea de contracte de ucenicie sau stagii.
„Comunicarea se face prin completarea de către angajator a formularului prevăzut în anexa nr. 1 A la Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 174/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu următoarele menţiuni:
I) pentru ucenicii:
a) la rubrica “Denumirea ocupaţiei” se adaugă şi sintagma “CU” care provine de la prescurtarea “contract de ucenicie”;
b) codul COR (6 caractere) specific ocupaţiei pentru care se încheie contractul de ucenicie;
c) la rubrica durata încadrării în muncă se va completa durata contractului de ucenicie în funcţie de nivelul de calificare prevăzut la art. 9 din lege.
II) pentru stagii:
– la rubrica “Observaţii” se adaugă şi termenul “stagiu”; ”
„Angajatorul care comunică locurile de muncă vacante, reglementate prin legi speciale, are obligaţia de a transmite către agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, toate condiţiile speciale de acces pentru ocuparea acestor locuri de muncă”.
Pentru acordarea sumelor angajatorul va trebui să încheie cu ANOFM/AJOFM în termen de 30 de zile lucrătoare de la data expirării perioadei de probă cuprinse în contractul de ucenicie respectiv în termen de 30 de zile lucrătoare de la data încheierii contractului de stagiu, o convenţie. (conform modelului prevăzut în anexa nr. 5 a HG nr. 855/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă; respectiv anexa 6 a HG nr. 473/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior).
Ce acte trebuie să depuneți la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM/AJOFM)
Pentru a încheia convenţia angajatorii vor depune la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă următoarele documente:
- a) actul de identitate al ucenicului/stagiarului, în copie.
- b) contractul de ucenicie, înregistrat la inspectoratul teritorial de muncă, în copie respectiv contractul individual de muncă și contractul de stagiu, în copie.
„Angajatorul primește pentru fiecare ucenic suma de 2.250 lei care se acordă lunar, pe durata contractului de ucenicie în funcţie de nivelul de calificare prevăzut la art. 9 din lege, de la data expirării perioadei de probă cuprinse în contractul de ucenicie, proporţional cu timpul efectiv lucrat de ucenic, precum şi pentru perioada concediului anual de odihnă al ucenicului.”
Ce acte trebuie să mai depună angajatorul dacă vrea să încaseze banii
Verificarea şi acordarea sumei de 2250 lei se efectuează în baza următoarelor documente care se depun de angajatori la ANOFM/AJOFM până la data de 25 inclusiv a lunii următoare lunii pentru care solicită această sumă:
I) pentru ucenici:
a) un tabel nominal al cărui model este prevăzut în anexa nr. 6 a HG nr. 855/2013;
b) fişa de evidenţă zilnică a salariaţilor şi statul de plată pentru luna respectivă, în copie certificată de angajator;
c) raportul de monitorizare întocmit de coordonatorul de ucenicie.
În plus, angajatorul va da și o declarație pe propria răspundere că nu a avut cu persoana în cauză încheiate alte contracte de ucenicie, pentru aceeaşi calificare.
Convenţia se încheie pentru fiecare contract de ucenicie pentru care angajatorul solicită subvenţie.
Subvenţia se acordă lunar de la data expirării perioadei de probă cuprinse în contractul de ucenicie.
II) pentru stagiari:
a) un tabel nominal al cărui model este prevăzut în anexa nr. 7 a HG nr. 473/2014;
b) fişa de evidenţă zilnică a salariaţilor stagiari şi statul de plată pentru luna respectivă, în copie certificată de angajator.
Convenţia se încheie pentru fiecare contract de stagiu pentru care angajatorul solicită subvenţie.
Subvenţia se acordă lunar, de la data încheierii contractului de stagiu şi este proporţională cu timpul efectiv lucrat de stagiar.
Documentele pot fi depuse și online
„Documentele de mai sus se pot depune personal de angajator prin prezentare la sediul agenţiei, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire sau prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, conform prevederilor legale, ca urmare a deţinerii unui certificat calificat, eliberat în condiţiile Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică, republicată.”
Suma se acordă de ANOFM/AJOFM din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în termen de 15 zile lucrătoare de la data de 1 a lunii următoare expirării termenului de depunere a documentelor necesare pentru verificarea şi acordarea acestei sume.