Cei mai doriți angajatori ai anului 2014. Află cine e mai iubit decât Google!
Primele patru poziții din top – ocupate de Oracle, Google, Microsoft și Continental, sunt aceleași cu cele de anul trecut. Companiile din afara Capitalei își consolidează prezența în top 20: Continental își mențile poziția în top 5, Hella a intrat pentru prima dată în top 20 național, Emerson a urcat două locuri. Angajatorii din FMCG & automotive urcă în topul preferințelor: Coca-Cola și P&G avasează două locuri, Unilever apare pentru prima dată în top 20, iar Renault urcă trei locuri.
La studiu au participat 14.800 de respondenți din toată țara, profesioniști cu studii universitare și studenți, iar datele au fost colectate printr-un chestionar online în perioada februarie – martie 2014.
Studiul dezvăluie percepțiile candidaților în raport cu angajatorii de pe piața românească, precum și alte date despre candidați, cum ar fi: disponibilitatea de relocare, așteptările salariale, canalele de unde își procură informațiile despre angajatori. Astfel, angajatorii pot avea acces la informațiile necesare pentru înțelegerea pieței și pentru dezvoltarea strategiilor de employer branding.
O caracteristică importantă a studiului Brainspotting este că respondenții nu au o lista predefinită de companii pentru a menționa care este angajatorul lor preferat, ci este o alegere spontană pe care o fac în funcție de primii angajatori la care se gândesc.
În ce domenii visează să lucreze tinerii cu backround economic
Cele mai dorite industrii de către tinerii cu background economic sunt: Consultanță, Bănci/Servicii financiare, Audit/Contabilitate și Media/Marketing/Cercetare de piață/Publicitate. Popularitatea industriei bancare este în continuă scădere (37% dintre tineri doresc să lucreze în Banking, față de 41% în 2013 și 45% în 2012).
Dezvoltare software, automotive, oil&gas sunt cele mai dorite industrii de către tinerii cu background tehnic (IT și inginerie). Industria de dezvoltare software și automotive au un trend ascendent. Popularitatea altor industrii – cum ar fi construcțiile, scade.
Doar unu din trei angajați nu-și schimbă jobul în primii trei ani de experiență
În primii trei ani de experiență, doar 1 din 3 angajați nu își schimbă locul de muncă. Cuvintele asociate cel mai frecvent cu cei mai doriți angajatori sunt profesionalism, seriozitate, performanță, inovație, dezvoltare, siguranță, putere, stabilitate, succes, calitate, creativitate. Exact același procent de respondenți ca și în 2013 (57%) nu a apliat încă la un job în cadrul angajatorului ideal. Pachetul salarial și cel de beneficii, oferta de training și reputația companiei rămân ca și în anii trecuți cei mai frecvent întâlniți factori utilizați de profesioniști și de studenți atunci când își aleg angajatorul. Importanța pachetului salarial este însă în scădere (47% dintre respondenți îl alegeau ca factor primordial în 2013, față de 43% anul acesta). Și importanța acordată siguranței locului de muncă, aflată până în 2013 în creștere, scade anul acesta (de la 36% în 2013, la 32% în 2014).
Obiectivele profesionale ale respondenților se diversifică, însă cele mai frecvente rămân ca și în anii precedenți dorința de a deveni specialiști, de a-și păstra un echilibru între viața personală și cea profesională și de a ajunge să fie bine plătiți.
Ce așteptări salariale au absolvenții de facultate fără experiență în muncă?
Un tânăr absolvent de facultate cu profil economic, fără experiență în muncă, vrea ca primul angajator să îi ofere un salariu net de 1.200 de lei pe lună în provincie și 1.500 de lei pe lună (in Capitala). Așteptările salarile ale tinerilor cresc odată cu dobândirea experienței în muncă, astfel că după cinci ani în câmpul muncii tinerii cu backround economic solicită un salariu de 3.000 de lei net/lună (în provincie) sau de 4.500 de lei net pe lună în Capitală.
Ca și în anii trecuți, în ceea ce priveşte beneficiile considerate de bază de tinerii profesioniști sau studenți, cele mai importante sunt asigurările medicale, finanțarea de la angajator pentru programele de training, tichetele de masă şi programul de lucru flexibil.