Cinci profesii cu ajutorul cărora poți deveni liber profesionist
În ultima perioadă profesiile liberale și antreprenoriatul au luat tot mai mult avânt și pe bună dreptate, pentru câtă flexibilitate îți oferă acest stil de muncă: rareori depinzi de alții atunci când vrei să duci o treabă la bun sfârșit și îți faci programul așa cum îți dorești.
Dacă te uiți în toate codurile CAEN de pe piață, îți vei da seama cât de multe opțiuni există, însă dacă alegi această cale de muncă, trebuie să îți dai seama în primul rând de calitățile pe care le ai și experiența pe care ai acumulat-o de-a lungul timpului.
Profesii potrivite pentru a deveni liber profesionist
Liber profesionist sau antreprenor la început de drum sunt sintagme asemănătoare, așa că le vom folosi pe ambele.
1. Tehnician unghii
Fie că ești o doamnă căreia îi place să arate bine mereu sau un domn pasionat de frumusețe, jobul de tehnician unghii este perfect pentru tine.
Atestarea poți să o iei în urma unui curs, iar, mai apoi, poți să îți pui imaginația la muncă în fiecare zi, creând artă pe unghii.
În acest sens, vei avea nevoie de o lampa UV de calitate, ojă potrivită pentru aceasta, aparat de sterilizare și accesorii. Chiar dacă la început ai de făcut o investiție, ea este minoră în raport cu rezultatele și se amortizează în timp, iar zâmbetele clientelor atunci când ies pe ușa salonului în care lucrezi sunt de neprețuit.
2. Inspector resurse umane
Fiecare companie, fie că este de stat sau privată, are nevoie de cel puțin o persoană în departamentul de resurse umane. Aceasta se poate ocupa de recrutare sau de partea administrativă.
Oricare ar fi drumul pe care dorești să îl urmezi în acest domeniu, te asigurăm că nu vei avea perioade de pauză. Partea cea mai bună este că, cel puțin pentru partea de recrutare, nu trebuie să fii neapărat angajat și să mergi la un sediu, ci poți să lucrezi chiar și de acasă, remote, cum ne-am obișnuit majoritatea în ultimii ani. Clienții tăi pot să fie din orice colț al globului dacă cunoști o limbă străină de circulație internațională.
3. Designer de interior
Creativitatea poate fi pusă în practică și fiind designer de interior. Tot mai multe persoane aleg această meserie deoarece se poate face de oriunde, însă vizitele pe șantier sunt necesare atât înainte de a începe proiectul, cât și pe parcursul său și, mai ales, la sfârșit, pentru a vedea roadele muncii.
Cursuri online și offline sunt o mulțime, în funcție de bugetul fiecăruia, însă acest job este bine plătit odată ce acumulezi experiență și lumea aude de tine.
4. Creator de conținut
Odată cu propulsarea rețelelor sociale în viața de zi cu zi au apărut și joburi noi de creator de conținut.
Acestea sunt foarte diverse și încep de la a scrie pe blog articole sau advertoriale, la crearea de postări pentru social media – atât text cât și imagini sau video -, sau vlogging.
Găsește nișa care ți se potrivește și începe să creezi conținut despre ceea ce știi mai bine. Când lumea va începe să te cunoască, poți să știi sigur că vei avea un venit stabil.
Nu uita însă, o comunitate se construiește în timp și rezultatele se văd la fel.
5. Specialist IT
Joburile în IT sunt poate la cea mai mare căutare în ziua de azi. Zeci de studii spun cât de mare este nevoia în acest domeniu, începând de la rolul de tester și până la programatori sau designeri.
În același timp, și cursurile online au luat-o înaintea facultăților de multe ori, oferind lecții online pentru cele mai căutate joburi în domeniu, începând de la nivelul începător și până la avansat.
Și în acest caz, poți avea clienți din lumea-ntreagă, iar remunerația este pe măsură, mai ales dacă alegi să lucrezi ca și liber profesionist.
Toate aceste domenii sunt începutul perfect pentru un liber profesionist și toate aduc plus valoare societății, iar ție o mare satisfacție văzând cum poți să îi ajuți pe ceilalți prin intermediul muncii tale.
Alege să pornești pe cont propriu și vei vedea ce înseamnă asta și pentru balanța viață personală – viață profesională și, mai ales, cum este atunci când depinzi doar de tine pentru a duce un lucru la bun sfârșit. Investește în tine și rezultatele nu vor întârzia să apară!
Credite foto: unsplash.com