Cinci strategii neobișnuite de căutare a unui job care chiar dau rezultate
1. Fă telemarketing. Telemarketingul reprezintă în continuare una din cele mai de succes tehnici de vânzare care există. De ce nu ai utiliza această tehnică pentru a îți vinde calitățile? Poți să suni la companiile la care ești interesat să aplici sau care au o poziție vacantă care ți se potrivește și să încerci să discuți cu cineva care se ocupă de procesul de recrutare. Dacă demersul tău este unul câștigător, atunci șansele de a obține jobul au crescut simțitor, deoarece nu mai ești doar un nume dintr-o multitudine de CV-uri primite de recrutor, potrivit careerealism.com. În plus, poți crea chiar și o legătură personală cu recrutorul. Probabil că nu va fi foarte ușor să intri în contact cu persoanele care se ocupă de procesul de recrutare și va fi nevoie să dai multe telefoane pentru a obține jobul dorit. Dar dacă până acum nu ai avut rezultate folosind metodele clasice, merită încercat, nu?
2. Participă la seminarii și conferințe dedicate industriei. Se spune că networkingul reprezintă una din cele mai importante „arme” pe care le poți avea la îndemână atunci când îți cauți un job. Și unde ai cele mai mari șanse de a interacționa cu oameni din industria în care îți dorești să lucrezi dacă nu la evenimente dedicate?! Participă la astfel de evenimente chiar și atunci când nu îți cauți un job, discută cu oamenii pe care îi întâlnești, creează o impresie bună și e posibil ca unul dintre ei să te dorească în echipa lui. Și nu uita: întâlnindu-te cu acești profesioniști în „mediul” lor, îi vei face să te vadă ca pe unul de-al lor, nu ca pe un „outsider” care încearcă să își facă loc în domeniu. Știu, vei zice că pentru a participa la astfel de evenimente este necesar să plătești o taxă. Totuși, sunt o mulțime de evenimente care sunt gratuite sau pentru care se percepe o taxă modică. Nu lăsa scuzele să te împiedice din drumul spre jobul dorit!
3. Trimite e-mail direct. Fiecare persoană cu putere de decizie are un e-mail pe care îl folosește zilnic. Deci, ce altă modalitate mai bună ai la dispoziție pentru a te asigura că CV-ul tău e vizualizat? Fii respectuos și scrie un e-mail personalizat care să conțină o scrisoare de intenție pentru a-ți crește șansele de obținere a interviului. Probabil vei spune că nu ai de unde să obții adresele de e-mail ale recrutorilor, însă nu e chiar atât de dificil precum crezi. În general, adresele de e-mail sunt formate din nume.prenume@siteul companiei. Tot ce trebuie să faci este să afli numele unei persoane care se ocupă de recrutare în compania la care vrei să aplici. Nu în ultimul rând, ai putea să îi scrii un mesaj direct pe profilul de LinkedIn.
4. Participă la evenimente sportive populare pentru industria în care vrei să lucrezi. Participând la diverse evenimente sportive îți crește șansele de întâlni persoane din industrii diverse. Spre exemplu, la noi sunt foarte la modă mersul pe bicicletă și se organizează o mulțime de tip maraton și semimaraton. Participând la astfel de evenimente și înscriându-te chiar în cluburi dedicate acestor sporturi îți crești șansele de a face networking cu cineva care te poate ajuta să obții un job.
5. Găsește-ți un mentor. În SUA, este recomandat să îți găsești un mentor și abia apoi să te apuci să îți cauți un job. Un bun mentor își va folosi reputația și cunoștințele și te va ajuta să îți găsești un job. Cea mai bună modalitate de a-ți găsi un mentor este să îți imaginezi cum îți dorești să arăți peste 20 de ani, atât din punct de vedere personal, dar și profesional și să încerci să intri în contact cu persoane care se potrivesc cel mai bine acestui profil. Mentoratul este un concept la modă în România și ai putea fi surprins de deschiderea pe care o pot avea diferite persoane pentru a-ți fi mentor dacă ești sincer și dornic să înveți și să te dezvolți. Cum identifici aceste persoane și cum intri în legătură cu ele? Pune în practică toate cele enunțate mai sus.
Oricine poate sta în fața unui calculator aplicând la diverse joburi postate online fără să obțină rezultatele la care se așteaptă. Așa că aplică pașii mai sus menționați, fă-ți cunoștințe noi, găsește joburile care nu sunt postate nicăieri și fă lucrurile să se întâmple!