Cluj-Napoca, pe primul loc în topul preferințelor tinerilor de a se muta pentru un job
Preferințele celor chestionați în ceea ce privește orașele din țara noastră în care ar fi dispuși să se mute pentru un job sunt clare: pe primul loc este Cluj-Napoca (46% dintre respondenți l-ar alege), urmat la mare distanță de București (17%), iar apoi Sibiu (8%), Brașov (7,5%), Timișoara (5,9%), iar pe ultimele locuri se situează Oradea, Iași, Târgu-Mureș, Alba Iulia, Constanța și Arad.
Participanții la sondajul TdC au fost întrebați și ce i-ar motiva să se mute pentru un loc de muncă într-o altă localitate. Astfel, 77% consideră că locul de muncă trebuie să fie în domeniul lor de interes, 67% doresc posibilități de promovare, 55% consideră un salariu mai mare drept criteriu definitoriu care i-ar determina să se reloce, iar 47% au afirmat că doresc și locuință de serviciu.
Când vine vorba de beneficiile oferite de angajator, pe lângă cele salariale, participanții la Târgul de Cariere au afirmat că cele mai importante sunt: concediul plătit în străinătate; asigurare de sănătate privată; sală de relaxare la birou; posibilitatea de a lucra de la distanță; transport asigurat sau decontarea costurilor; abonament la sala de sport; posibilitatea de a cumpăra acțiuni la firma respectivă (în această ordine a preferințelor).
76% dintre respondenți au afirmat că nu contează unde se angajează, atâta timp cât li se oferă un salariu mai mare. În același timp, pentru 51% dintre cei chestionați este mai important prestigiul locului de muncă decât salariul.
Ore suplimentare petrecute la birou – 57% ar accepta acest lucru dacă i-ar ajuta în dezvoltarea personală, iar 39% pentru recompensă financiară. Abia 4% ar rămâne peste program, pe motiv că “așa se face”.
Sondajul a fost realizat de Târgul de Cariere, în perioada 9 martie – 3 mai, în Iași, Sibiu, Brașov, Cluj-Napoca, Târgu-Mureș, Oradea și Alba-Iulia, orașe unde s-a desfășurat evenimentul de recrutare în această primăvară, pe un eșantion de 1926 de persoane.