Conflicte pe piața muncii între angajații vaccinați și cei neimunizați?
În multe companii vor apărea din păcate probleme și conflicte, atât între colegi cât și între angajatori și angajați, din cauza intersectării fizice între colegii vaccinați și cei nevaccinați.
Candidații ne întreabă foarte des în cadrul interviurilor dacă angajatorul îi va obliga să se vaccineze, dacă le va cere să-și plătească testele PCR, dacă vor fi izolați față de cei vaccinați sau dacă vor fi nevoiți să lucreze numai de acasă. Procentul managerilor vaccinați care ne-au trecut pragul a fost mai mare decât al celor nevaccinați. Aproximativ 60% erau vaccinați, iar 40% neimunizați.
Este o problemă delicată, care va trebui gestionată cu mult tact și diplomație de către angajatori!
Legal, nu ai voie să obligi pe cineva să se vaccineze, dar companiile își vor dori să mențină un climat sigur pentru toți angajații.
Vor recurge în continuare la modalitatea de muncă hibrid, alternând venirea la birou a celor vaccinați cu a celor nevaccinați.
Mai greu va fi cu munca în echipă. Angajații vor fi nevoiți să lucreze în continuare de acasă, să-și țină ședințele online, dacă nu sunt în aceeași tabără de vaccinați sau nevaccinați.
Companiile sunt conștiente că există o lipsă a forței de muncă în România și va trebui să gestioneze și aceste conflicte pentru a nu-și pierde angajații. Nu ar fi înțelept să concediezi angajați buni și productivi care aduc rezultate grozave, doar pentru că sunt nevaccinați.
Acest lucru însă a început să aibă loc din păcate în lume. Vaccinarea este, de exemplu, obligatorie pentru angajaţii Google, United Airlines sau Facebook care lucrează de la birou.
Din această cauză, multe companii au hotărât să se lucreze pe termen nelimitat de acasă. LinkedIn și Twitter se numără printre ele.
Nu mi s-ar părea corect nici să le impui angajaților să-și plătească singuri testarea, mai ales în cazul celor care au alte probleme de sănătate și nu au voie să se vaccineze.
Pe de altă parte, este dreptul companiilor să promoveze vaccinarea. Unele companii chiar au organizat centre de vaccinare în incinta sediilor, au oferit beneficii sau zile libere pentru cei vaccinați. KFC, Bosch, Dacia, Transgaz, Azomureș, Ford, City Grill, Alro sunt doar câteva dintre ele.
Angajatorii români caută momentan metode mai puţin invazive prin care să îi întrebe pe angajați dacă s-au vaccinat.
Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay