Mâna de lucru s-a scumpit în România: Cele mai mari creşteri sunt în învăţământ şi asistenţă socială
Costul orar al forţei de muncă s-a majorat cu 13,91% în trimestrul III 2018 faţă de perioada corespunzătoare din anul precedent relevă datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Față de trimestrul doi rata de creştere este de 1,53%. Ambele valori sunt în formă ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare.
Învățământul, cea mai semnificativă creștere
Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă a crescut în toate activităţile economice.
Cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată) s-au regăsit în activităţile de sănătate şi asistenţă socială (32,64%), respectiv învăţământ (26,56%), ca efect al aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice.
Aceste activităţi au fost urmate de cele de informaţii şi comunicaţii (15,70%), respectiv construcţii (14,62%).
Faţă de trimestrul II 2018, cea mai semnificativă creştere a costului orar al forţei de muncă s-a înregistrat în învăţământ (29,29%), ca urmare a vacanţei şcolare şi diminuării timpului efectiv lucrat.
Cele mai mici creşteri ale costului orar al forţei de muncă s-au înregistrat în intermedieri financiare şi asigurări (7,65%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (6,32%), respectiv în industria extractivă (3,04%).