Criza forței de muncă în România. Nu există domeniu care să nu ducă lipsă de personal
2017, considerat a fi atipic față de anii anteriori, va fi urmat de un 2018 complex, cu dezechilibre mari pe piața muncii, cauzate mai ales de schimbările legislative recent anunțate.
Recrutări pe tot timpul anului
Felix Toma, Country Manager Romania & Bulgaria Gi Group, una dintre cele mai mari companii de resurse umane la nivel mondial, spune că, din punct de vedere al recrutării, 2017 a avut o dinamică diferită.
Mai exact, în luna ianuarie, compania gestiona deja mai multe procese de recrutare pentru clienţii săi decât la începutul anilor anteriori. Şi perioada estivală a fost una atipică, pentru că ofertele de angajare ale companiilor s-au intensificat în lunile de vară, astfel că nu a existat o pauză în iulie-august, la fel ca altădată. Mai mult, cu toate că suntem aproape de finalul anului, companiile au în continuare poziţii deschise şi estimează că vor avea procese de recrutare până după 15 decembrie.
Criză acută de personal: Nici măcar relocarea nu a rezolvat această problemă
Nu numai că angajările continuă să se facă până în apropiere de Crăciun, dar angajații sunt din ce în ce mai greu de găsit. Din datele Gi Group reiese că în multe zone din țară bazinul de recrutare a candidaților a scăzut considerabil, chiar dacă au continuat procesele de relocare și mobilitate națională începute în 2014. „Nici măcar aceste procese nu au putut oferi, în a doua jumătate a anului 2017, un număr satisfăcător de candidați pentru companii”, spune Felix Toma.
Există două explicaţii. Pe de o parte, acestă metodă a dat roade în anii anteriori, astfel că deja mulți candidați își desfășurau deja activitatea în alte zone ale țării decât cele de reședință. În plus, mobilitatea internațională a cunoscut un nou avânt în 2017, după o perioadă de stagnare în 2015 – 2016.
Astfel, la final de an putem spune că, în acest moment, România trece printr-o criză a forței de muncă, o criză specifică Europei în general și regiunii noastre în special. Acesta este motivul pentru care orașele mari sunt împânzite cu afișe de recrutare, nu doar din retail, ci din toate domeniile de activitate, un lucru care arată clar că în acest moment vorbim de o goană după personal angajabil, nu doar de o goană după talente.
„Dacă în trecut, chiar și în perioadele de creștere economică, puteam vorbi totuși de o anumită selecție, în acest moment vorbim doar de nevoia de a suplini întregul număr de angajați”, spune Felix Toma. El explică faptul că prezența anunțurilor de angajare în orice mediu, atât offline, cât și online, arată această criză majoră și, surprinzător sau nu, se reflectă în costul final al produsului livrat, deoarece un cost mare de recrutare afectează o companie, în general costul cu forța de muncă fiind primul sau al doilea cost în aproape orice companie.
“Cred că e greu să facem previziuni în acest moment pentru 2018, după un an 2017 atipic atât în planul recrutării, cât și al domeniului legislativ. Cred că în continuare vom asista la o migrație de personal, atât calificat, cât și necalificat, la nivel național și internațional. E posibil ca după ultimele modificări, specialiștii din zona IT să aleagă altă țară pentru a-și desfășura activitatea.
În continuare costurile procesului de recrutare vor crește, deoarece deficitul de angajați și criza talentelor nu se vor rezolva de la sine fără o politică coerentă la nivel național și fără implicarea tuturor actorilor din mediul economic. În plus, lipsa predictibilității legislative poate reprezenta un nou impediment în cadrul procesului de recrutare și angajare” –
Felix Toma, Country Manager Romania & Bulgaria Gi Group
Domeniile grav afectate de criza de personal
În acest moment, nu există un domeniu care să nu aibă nevoie de angajați, indiferent că vorbim de sistemul medical sau școlar de stat, ori de activitatea economică privată. Desigur, anumite domenii – în special cele care angajează un număr important de oameni, precum industria auto, manufacturieră, logistica, FMCG, IT și centrele de suport – au număr subdimensionat de angajați comparativ cu altele, spune Felix Toma.
Dacă vorbim de meserii, cele mai mari probleme apar în rândul celor calificați și al inginerilor. De asemenea, un alt domeniu în care angajatorii întâmpină dificultăți este în recrutarea managerilor, a personalului IT, a reprezentanților de vânzări, a personalului financiar-contabil, a managerilor de vânzări, a personalului pentru hoteluri și restaurante, respectiv a muncitorilor necalificați.
Prin urmare, în acest moment, pe piața muncii din România, există un deficit de angajați dublat de un deficit de talente. Acest deficit de talente îşi are rădăcinile în lipsa competențelor profesionale specifice rolului (așa-numitele hard-skills), lucru care se reflectă cel mai puternic în dificultatea cu care companiile reușesc să ocupe corespunzător funcțiile de middle și top management, dar și pozițiile care necesită competențe specifice.
În plus, după cum completează Felix Toma, există o diferență mare între așteptările salariale ale candidaților și bugetele companiilor pentru poziția respectivă. „Cred că în spatele deficitului se ascunde lipsa de experiență a candidaților, dar și o lipsă a abilităților interpersonale, de relaționare și comunicare (așa-numitele soft skills).”
Modificările legislative vor afecta piața muncii
Modificările legislative dezbătute și aprobate la final de an vor avea impact asupra pieței muncii în 2018, crede Felix Toma. El nu analizează oportunitatea lor, ci perioada în care au fost dezbătute și aprobate. Mai exact, aprobarea lor în noiembrie, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2018, este inoportună, fiindcă dacă o companie decide să nu intervină și să limiteze impactul asupra salariului net al acestor modificări, atunci salariul net și costul cu angajații pe companie vor scădea cu 15%-18%.
„Vor fi cu siguranță companii, în special cele mici și mijlocii, care nu vor face aceste ajustări, lucru care va duce la un dezechilibru în piața forței de muncă”, adaugă Felix Toma.
În plus, cei care își desfășoară activitatea în zona IT își vor pierde o parte din avantajul competitiv în termeni de costuri salariale, din cauza eliminării scutirilor. Astfel, este posibil ca anumite businessuri chiar să se închidă din această cauză. Pe de altă parte, multinaționalele și-au finalizat deja bugetele pentru 2018 înainte de luna noiembrie, astfel că orice modificare necesită aprobare de la grupul-mamă. „Pot afirma cu certitudine că modificările vor schimba dinamica pieței muncii în 2018.”