Cum alegi între două oferte de job
Bazează-te pe feeling
Spontaneitatea este fundamentală atunci când trebuie să alegi între două oferte de muncă. În cursul procesului de recrutare este foarte posibil să vezi cel puţin trei oameni din firma care te curtează. Gândeşte-te angajaţii cărei firme te-au făcut să te simţi mai în largul tău. Cum ai fost primit, cum ţi s-au explicat lucrurile? Aceste lucruri îţi pot spune multe despre atmosfera din firmă. Timpul pe care îl petreci la întâlniri poate fi considerat o mostră a ceea ce vei trăi acolo zilnic, dacă accepţi propunerea. Eşti tratat cu respect şi apreciat, atmosfera este una destinsă? Atunci poate vrei să descoperi şi restul. Din contră, vezi chipuri încruntate şi nu ţi se acordă destulă atenţie, interviul tău pare a fi o formalitate? Poate e cazul să te mai gândeşti puţin.
Fii consecvent în carieră
Este important când alegi între două joburi să te gândeşti care se potriveşte cel mai bine proiectelor tale de carieră. Poţi avansa? Unul dintre joburi îţi oferă o poziţie superioară celei pe care ai fost până acum? Trebuie să schimbi sectorul de activitate sau să treci de la o firmă mică la o multinaţională? Gândeşte-te bine cât vrei să avansezi, să urci pe scara ierarhică şi dacă firma pe care ai alege-o îţi oferă perspective. Fiecare om îşi pune în minte anumite lucruri şi ar fi bine să fii consecvent planurilor tale, oricât de tentante ar fi ofertele care ţi se fac la un anumit moment.
Cercetează perspectivele firmei
Ştii deja că este bine să studiezi puţin trecutul firmei la care vrei să te angajezi. N-ar strica să studiezi puţin şi viitorul. Caută pe Google şi vezi dacă numele firmei sau al unor persoane din firmă a apărut în scandaluri, dacă există pericolul insolvenţei sau al falimentului. Ia în calcul şi domeniul de activitate al companiei pentru care vrei să lucrezi, unele industrii sunt pe cale de dispariţie. Poţi chiar să încerci să obţii informaţii din interior despre atmosfera din fimă, de la prieteni, rude, cunoştinţe. Nu uita, în acest caz, că feed-back-ul poate fi subiectiv şi ceea ce nu i se potriveşte cuiva, ţie îţi poate veni mănuşă.
Încearcă să proiectezi viitorul firmei în următorii trei-cinci ani, o perioadă rezonabilă ca să rămâi la un loc de muncă. Ce crezi că ai putea face în timpul ăsta pentru firmă? Unde poţi ajunge? Dacă acum este bine dar ai îndoieli că va fi la fel peste cinci ani, gândeşte-te de două ori.
Nu te gândi doar la bani
Atunci când una dintre ofertele salariale este mult mai mare, probabil că nu o să mai stai pe gânduri. Doar că salariile sunt oarecum la niveluri apropiate în companii, aşa că e posibil ca diferenţa să nu fie foarte mare. Dar dacă… ţi se propune o renegociere rapidă, să spunem după un an, ai accepta jobul cu salariu mai mic? Nu uita nici de bonusuri, prime, asigurări, bonuri de masă sau de benzină. Iar dacă firma pentru care lucrezi e aproape de casă, gândeşte-te că o parte din bani îi vei recupera din transport. Şi mai mult, s-a demonstrat ştiinţific că angajaţii care merg la serviciu cu maşina sunt cu 13% mai stresaţi decât cei care folosesc transportul în comun. Aşa că autobuzul poate fi o alegere bună şi te ajută să economiseşti.