Cum raspunzi la cele mai grele intrebari dintr-un interviu
Unora le e dificil sa se afle in centrul atentiei in timp ce raspund la intrebari care le sunt adresate extrem de rapid, in doar 30 de minute. Altora le lipseste increderea in sine si spiritul organizatoric necesare pentru a se asigura ca subliniaza toate aspectele pe care voiau sa le sublinieze, potrivit site-ului „Brazen Careerist”.
Dar, in cele mai multe cazuri, cel mai stresant element al unui interviu pentru o noua slujba este sa dai un raspuns la intrebarile standard, cele pentru care nu pare sa existe un raspuns corect, cele care le-au dat de furca tuturor aspirantilor la un job si cele care, indiferent ce ai fi spus in restul discutiei, sunt hotaratoare in ultima instanta. Nu e cazul sa iti faci griji; exista un mod de a raspunde la aceste intrebari, un mod care il va multumi pe intervievator si te va pune intr-o lumina buna.
1. De ce renunti la actuala slujba?
Indiferent ce simti vizavi de actualul tau angajator, nu vrei sa vorbesti de rau compania la care lucrezi, dar nici nu vrei sa te pui intr-o lumina proasta. Asa ca simplifica lucrurile: tu si firma unde lucrezi nu va mai potriviti.
Fireste, va trebui sa intri in detalii, nu te poti feri de ele, dar fa in asa fel incat raspunsul tau sa se refere in esenta la scopul tau pe termen lung si la faptul ca acesta nu concorda cu ceea ce iti poate oferi compania la care lucrezi. In acest punct al interviului, fii atent ce detalii oferi. Nu trebuie sa fie prea multe. Daca sunt, va parea ca vorbeste gura fara tine.
Cel mai rau lucru pe care il poti face este sa vorbesti de rau actualul angajator, dand detalii din interior despre el. Asa ca spune clar ca faptul ca vrei sa parasesti firma nu e motivat de vreo greseala a ta sau a angajatorului.
2. Unde te vezi in cinci ani?
Una din regulile de baza al unui interviu e sa tii minte ca te afli acolo pentru ca vrei o anume slujba, nu pentru slujba pe care ti-ai dori-o in viitor. Cu siguranta, intervievatorii iti vor pune intrebari legate de scopurile si aspiratiile tale. Cand raspunzi la aceasta intrebare, fa o legatura intre ce spui si slujba pe care o vrei in prezent.
O idee buna e sa spui ca vrei sa te dezvolti in interiorul companiei, folosind slujba pe care o vrei in prezent ca un punct de pornire, caci vei invata multe despre firma avand acest job. Nu spune ca vrei sa-ti schimbi domeniul de activitate. Daca esti intervievat pentru o slujba in departamentul de resurse umane, nu spune ca in cinci ani te vezi lucrand in finante, nu va da bine.
Angajatorii vor sa stie ca vezi o slujba in compania lor ca pe o trambulina catre joburi in pozitii de conducere in compania lor, nu intr-un alt domeniu de activitate.
3. Care e cea mai mare slabiciune a ta?
Asta e intrebarea la care intervievatorii spera sa fii cinstit, deci evita raspunsul clasic: „Muncesc prea mult”. In loc sa spui asa ceva, raspunde onest si spune lucrurilor care iti dau batai de cap pe nume, fie ca e vorba de coordonarea unei echipe sau de managementul bugetelor.
Atata timp cat tii minte sa punctezi in raspunsul tau ca iti place sa inveti cat mai multe si sa-ti remediezi astfel carentele, vei castiga respectul intervievatorului.
4. De ce esti persoana potrivita pentru aceasta slujba?
Acesta e momentul in care sa te pui intr-o lumina buna, dar multora le e frica sa nu para laudarosi. Nu e cazul sa-ti fie teama. Foloseste-te de ocazie pentru a demonstra concordanta dintre abilitatile tale si cele cerute de slujba respectiva.
Ai putea spune: „Mi-ai dat de inteles ca slujba necesita XYZ, iar, luand in considerare experienta mea in domeniul ABC, sunt pregatit si calificat sa fac XYZ”. Pune intrebari cu ajutorul carora poti clarifica si amplifica, in ochii intervievatorului, calificarile tale si expertiza. Aceste intrebari te pun intr-o lumina buna si iti permit sa creezi o intreaga pledoarie pentru a demonstra ca esti cel mai bun candidat, daca nu cel ideal, pentru aceasta slujba.