Cum să angajezi oamenii potriviţi: Integritatea este cea mai importantă calitate
Întrebat despre cum angajează oamenii potriviţi în compania sa, Warren Buffett – care are o avere estimată în 2017 de Forbes la 78 de miliarde de dolari – a spus: „Când analizezi candidaţii, trebuie să te uiţi la trei calităţi: să fie integru, inteligent şi energic. Iar dacă nu are prima însuşire, atunci nu îţi mai bate capul”, consideră şeful Berkshire Hathaway.
Potrivit Inc.com, nici celelalte nu sunt de neglijat. E clar că vrei o persoană inteligentă în echipa ta, în contextul în care economia de azi înseamnă în primul rând cunoaştere. Iar energia reprezintă combustibilul care alimentează pasiunea şi motivaţia.
Dar integritatea? Aşa cum precizează Warren Buffett, e musai ca această calitate să nu lipsească de la nicio persoană care lucrează împreună cu tine. Pentru că este stâlpul central care ţine întreaga structură organizaţională, fără de care totul se va prăbuşi.
E greu să conteşti deciziile luate de o persoană integră, căci acţiunile sale vor fi transparente, întreprinse cu bună credinţă şi analizate cu atenţie.
De asemenea, această calitate poate fi un excelent punct de pornire pentru formarea unui lider autentic. O persoană care dă dovadă de integritate poate deveni, în timp, şi după acumularea de experienţă şi întărirea unor abilităţi de conducere, o persoană care să îi inspire pe alţii, să îi motiveze şi să îi ajute să devină cea mai bună variantă a lor.
Acestea fiind spuse, am cerut opinia unui specialist în recrutare.
Corina Diaconu, Managing Director al ABC Human Capital:
"Asistăm cu toții la o piață în continuă schimbare, care pare să își adapteze reperele peste noapte. Dinamica și volatilitatea sunt ridicate și foarte multe studii titrează că asistăm din nou la o piață a candidaților. Companiile întâmpina greutăți în procesul de recrutare și încearcă permanent să-și schimbe strategiile pentru a atrage și reține în organizație cei mai buni oameni. Multe companii au ajuns chiar la concluzia că, dacă oamenii pot fi instruiți din punct de vedere tehnic și pot învăța diverse lucruri, nu același lucru este valabil în cazul calităților personale.
De altfel este îmbucurător să știi că, într-o lume aflată într-o permanentă evoluție și care pare să nu mai pună accent pe reperele morale, există o serie de calități care par să nu fie desuete: empatia, rațiunea, conștiința de sine, adaptabilitatea, respectul, integritatea și pasiunea. Integritatea ar trebui să fie calitatea de bază a oamenilor, indiferent de poziția pe care se află într-o organizație.
Ea devine însă vitală în cazul posturilor de management, pentru că deciziile pe care le iau managerii au capacitatea de a influența întreaga companie și au un impact foarte mare asupra întregii culturi organizaționale.
Din păcate, modurile în care putem măsură integritatea nu sunt 100% accurate și angajatorii își vor pune întrebări dese legate de prezența sau absența acestei calități: va fi capabil angajatul să aleagă corect, în ciuda tuturor tentațiilor sau va ceda cu prima ocazie? Și asta pentru că, acționând corespunzător, un manager stabilește regulile de bază și comportamentele după care se conduce întreagă organizație.
Este evident că integritatea este poate cea mai importantă calitate pe care trebuie să o dețînă un om aflat la conducere și este un deziderat al oricăui angajator de a avea in echipă oameni cu înalte valori morale".
Integritate, inteligenţă şi energie = calităţile celui mai valoros angajat
Atunci când toate aceste piese ale puzzle-ului se unesc, rezultatul e unul excelent. Însă în timp ce integritatea „cântăreşte” cel mai mult, asta nu înseamnă că celelalte calităţi trebuie neglijate.
În caz contrar, după cum spune Tom Searcy – CEO şi cofondator al companiei Hunt Big Sales, expert în vânzări, autor şi speaker – vei avea parte de:
- un hoţ deştept, dacă persoana pe care o angajezi dă dovadă de un grad mare de energie şi inteligenţă, dar stă prost la capitolul integritate;
- un negustor, nu un motor de creştere, dacă persoana pe care o angajezi dă dovadă de un grad mare de inteligenţă şi de integritate, dar stă prost la capitolul energie;
- un bun funcţionar, nu un vizionar, dacă persoana pe care o angajezi dă dovadă de un grad ridicat de energie şi integritate, dar nu e foarte inteligentă.