Cum să găsești un loc de muncă în România
“Ceea ce numim început este adesea un sfârșit. Și a ajunge la sfârșit înseamnă a o lua de la început. Sfârșitul este locul din care pornim” – T.S. Eliott
Aș parafraza citatul de mai sus astfel: “Cele mai multe finaluri nu se închid cu dead end ci cu curbă la stânga/curbă la dreapta/traversează intersecția. Ceea ce numim sfârșit este adesea un început”.
În viața mea am avut experiența de a trebui să o iau de la capăt din punct de vedere profesional. De câteva ori m-am reintegrat ca angajat într-o companie, iar ultima dată am ales să devin antreprenor. În toate aceste experiențe personale am avut la îndemână energia și determinarea de care ai nevoie că să faci un astfel de pas, dar și cunoștințele de Resurse Umane pe care le-am dobândit în cei 20+ ani de lucru cu angajații și candidații din piața muncii. Au fost situații în care am lucrat pentru găsirea unui loc de muncă în paralel cu statusul meu de angajat și o situație în care am căutat și găsit un nou loc de muncă fiind în acel moment într-o …pauză de respiro/recuperare după un job extenuant.
Este important să avem în vedere că găsirea unui loc de muncă este un proiect important care merită timp, energie și FOCUS! Recrutorii de calibru spun că a-ți cauta și găsi un loc de muncă este un job în sine, care necesită ore de lucru zilnic (normă parțială, dacă nu chiar normă întreagă?).
Sunt câțiva pași esențiali de parcurs pentru a te apropia de sau chiar atinge obiectivul dorit:
-
Stabilirea motivației pentru reintegrare profesională. De ce să încep (din nou) să lucrez? Care sunt motivele, concrete, care ‘îmi cer’ să obțin din nou statut profesional și venituri? Ar putea să ți se pară întrebări cu răspuns evident, însă formularea acestor motive concrete îți poate da și direcție de acțiune. Așadar, motive concrete ar putea fi: am nevoie de venituri că să…familie/ bancă/ supraviețuire personală/ hobby-uri/ sănătate/ nu pot să stau degeaba/ reputația personală și preofesională etc. Aceste răspunsuri pot veni prin reflecție personală însă nu aș exclude consultări de calitate cu membri ai familiei sau prieteni care pot să ‘audă’ motivațiile voastre și să facă remarci sănătoase și de ajutor.
-
Alegerea domeniului de carieră pentru viitor. Ce din ce pot face eu vreau să fac pentru că “mă face fericit” sau “pot să obțin rapid rezultate” sau “sunt deja recunoscut în acest domeniu”. Ce sunt dispus să fac sau să investesc ca să pot intra în acest domeniu și să lucrez în job-ul pe care îl doresc?
-
Competențele profesionale de care am nevoie. De ce am nevoie ca să pătrund sau ca să am succes în viitorul meu rol profesional? Am studii pe care pot construi mai departe și adauga formări profesionale de scurtă durată sau am nevoie de studii universitare pentru ce îmi doresc? De exemplu, un economist care își dorește să lucreze ca psiholog are nevoie de studii universitare și formări profesionale în noul domeniu pentru a putea profesa. Un alt exemplu: un inginer care dorește să profeseze în domeniul HR are nevoie de studii superioare (orice) plus formări vocaționale (ex. program certificat HR Manager, Inspector de Resurse Umane etc)
-
Scrierea unui CV professional, după cele mai recente standarde. A scrie un Curriculum Vitae în format Europass nu este recomandat pentru căutarea unui loc de muncă în domeniul privat. Poate fi folosit, însă are un aspect greoi, greu de urmărit și în care găseșți cu dificultate ceea ce cauți. Mai degrabă un CV cu o structura clară, concis și acoperitor pentru ceea ce îl interesează pe Angajator: studii, certificări, instruiri de scurtă durată, responsabilități și realizări profesionale pe parcurs, abilități informatice și de utilizare a limbilor străine, durata angajărilor anterioare, alte abilități precum conducerea autoturismului, modalități de contact. Lungimea recomandată a unui CV care este citit de un Recrutor este de maximum 2,5 pagini. Este suficient întrucât fiind concis și structurat poți transmite și alte mesaje despre ține: eficientă, focus pe esențial, sinteză etc. A scrie o scrisoare de intenție este un obicei frumos însă a ieșit oarecum din uz, aceasta fiind înlocuită de un paragraf sau o simplă înșiruire de cuvinte plasate la începutul primei pagini din CV. CV-ul poate conține sau nu: fotografie personală, date personale privitoare la vârstă, adresa de domiciliu, activități în timpul liber.
-
Canale de plasare a CV-ului. Este important să știm care sunt canalele de comunicare cu Angajatorii, adică unde caută aceștia aplicații de la candidați. Unii Angajatori caută pe rețeaua profesională de socializare LinkedIn, alții pe FB, alții pe portaluri specializate precum eJobs, Bestjobs sau mai specializate, alții caută prin referințe de la alte persoane, alții caută la evenimente sociale, profesionale și de networking (târguri de job-uri, congrese ale specialiștilor, cluburi de business etc), alții lucrează cu agenții specializate de recrutare/executive search. În funcție de domeniul ales și nivelul organizațional al rolului vizat, un canal sau altul sau mai multe în același timp sunt recomandate.
-
Pregătirea pentru interviu. Angajatorii au anumite așteptări de la candidați: să cunoască bine cerințele postului așa cum au fost prezentate în anunțul de post vacant, să cunoască destul de multe despre compania angajatoare, să pună întrebări relevante, să fie stăpân pe sine personal și profesional, să aibă abilități de comunicare și relaționare pe care să le demonstreze la interviu. Sunt întrebări standard și spontane pe care le adresează un Recrutor și de aceea este bine să exersăm răspunsuri posibile la aceste întrebări, înainte de interviu. Această exersare poate fi făcută cu sine, scriind întrebările și răspunsurile, cu ajutorul unui prieten/membru de familie sau Consilier de Carieră (pentru găsirea unui loc de muncă).
Parcurgând pașii de mai sus cu profunzime și consecvent, obiectivul de a găși un loc de muncă potrivit devine realizabil!
Recomandare finală
În orice situație te-ai putea află atunci când cauți un loc de muncă, te rog să ai în vedere că nu ești singur!
Sursa foto: Pixabay