Cum te motivezi după ce îți pierzi job-ul?
Economia în care trăim este instabilă, iar eșecurile vor apărea din ce în ce mai des. Indiferent că ești manager, antreprenor sau angajat, e din ce în ce mai posibil să fii concediat de șef sau de clienți. Dacă ai fost concediat pentru că s-au făcut restructurări, împacă-te cu gândul că nu a fost vina ta. Important e că poate ai familie, copii, chirii, rate și cheltuieli și ai nevoie de motivație pentru a merge mai departe.
Cum o găsești? Ți-am pregătit câteva recomandări.
Acceptă
Fiecare pierdere vine cu sentimentele de rigoare. Este în regulă să te simți supărat/ă. Pierderea unui job, mai ales dacă ai investit mult timp și enegie acolo, poate fi asemănătoare pierderii unei persoane dragi. Vei simți șoc sau frustrare o perioadă, dar partea frumoasă este că acestea vor trece.
Fă o pauză și gândește
De prea multe ori ne prindem în gânduri, stres și acțiuni mărunte. Nu vedem pădurea din cauza copacilor și ne simțim blocați. Detașează-te și reflectează. Care sunt lucrurile pe care le faci bine? Care sunt lucrurile pe care le poți face mai bine? Ce decizii sunt necesare acum? Care e o întrebare care are nevoie de răspuns?
Cere ajutorul
După un training, un participant a venit la mine și mi-a spus că a fost concediat și că se simte la pământ. Nu are job și are un copil mic de întreținut. Am discutat cu el după câteva săptămâni și mi-a spus că a apelat la un consilier, a găsit un job și acum se descurcă mult mai bine.
Faptul că ceri ajutorul nu spune despre tine că ești slab, ci spune că ești suficient de puternic încât să îl ceri. Cere ajutorul tuturor oamenilor apropiați, vor fi foarte deschiși să te ajute.
Crează-ți „rețeaua”
Paul Renaud, autorul cărții „A Networking Book” și Executive Coach pentru multiple companii spune „Faptul că am trăit în Canada, România, America, Brazilia, Ungaria, Cehia, Thailanda, Republica Democrată Congo, Haiti sau Algeria în timp ce eram înconjurat numai de străini a fost descurajator, dar știam că va trebui să fac networking dacă vreau să lucrez.”
Începând să cunoști oameni, ți se pot deschide oportunități multiple. Chiar dacă nu știi cum te poate ajuta acum o persoană pe care o cunoști, la un moment-dat îți poate oferi un job de care ai nevoie. Cel mai important sfat pe care l-am învățat în networking este „Oferă fără să ceri nimic în schimb.”
Crează-ți un CV „altfel”
În general, un manager de HR va ști din primele secunde în care se uită pe CV-ul tău dacă vei fi chemat/ă la interviu. Dacă vei merge la o companie mai creativă, găsești aici câteva CV-uri care chiar uimesc: http://www.hongkiat.com/blog/beautiful-resume-design/
Un instrument pe care îl poți folosi gratuit pentru a-ți face un super CV este Canva.Com și este de preferat ca în CV să ai recomandări de la persoane cu influență. Dacă nu ai, dar ai interacționat cu astfel de persoane, cere-le. Cei mai mulți le vor oferi cu drag.
Caută, caută, caută
Dacă îți dorești un job în care să muncești 8 ore pe zi, ar trebui să cauți acel job timp de 8 ore pe zi. Află ce poți învăța din experiența cu fostul job, explorează alte domenii și găsește acele abilități care te pun în primii 20% din domeniul în care dorești să activezi.
Să fii concediat sau să pierzi un loc de muncă poate fi chiar acea motivație care să te ducă mai departe în cariera și viața ta. Mergi mai departe cu încredere.
Veronel Guiman este CEO&Fondator VMotivation și lucrează cu antreprenori, manageri și performeri care vor să aibă o motivație crescută la nivel personal, profesional și organizațional. Are 3 ani de experiență în domeniul motivației, fiind fondatorul serviciului SMS Motivațional Gratuit și autorul cărții „Dușul cu Motivație”.