Cum treci peste pierderea jobului. Există viață și după ce ai fost concediat
Adrian P are 38 de ani și a lucrat în ultimii 7 ani ca manager regional de vânzări pentru o renumită companie din domeniul auto. Acum patru luni și-a pierdut locul de muncă și, deși inițial nu și-a dat seama că acest lucru o să-l afecteze, la doar o lună a început să simtă cât de puternice sunt efectele depresiei care au survenit după ce a fost concediat.
“Nu mă așteptam să simt durere așa cum se întâmplă la despărțirea de un om drag și acum când am fost dat afară. Era o pierdere, dar nu a fost neașteptată. În urmă cu șase luni, mi-a venit un șef nou. Încă de la început nu ne-am înțeles deloc. Aveam viziuni diferite. El era departe de a fi un lider. Voia să-și impună ideile cu orice preț, chiar dacă nu reușea să vină cu argumente care să-i întărească deciziile. Pentru că nu le consideram oportune pentru companie, m-am împotrivit. Acest lucru a dus la multe certuri și, în final, la concedierea mea”, își amintește Adrian despre motivele care au dus la pierderea jobului.
“A fost ca și cum m-am despărțit de o persoană la care țineam, dar știam că este toxică. După pierderea jobului, mi-am dat seama că în ultimii mei șapte ani nu am făcut prea multe pentru mine. Am avut doar două concedii, așa că mi-am spus că este momentul să-mi acord puțin timp pentru sufletul meu. În loc să mă bucur de această perioadă, m-am trezit că sunt în doliu. Din cauza pierderii locului de muncă. O dată cu el, am pierdut și ceva din mine”, povestește cu amărăciune fostul manager regional de vânzări.
Psihologii susțin că sentimentele de durere după pierderea unui loc de muncă sunt complet valabile, din mai multe motive. Pentru mulți dintre noi, pierderea unui job nu reprezintă doar o pierdere de venit, ci și o parte esențială a identității noastre. Într-un studiu realizat în 1998 de către Richard H. Price, profesor de psihologie la Institutul de Cercetări Sociale al Universității din Michigan, a examinat ce efecte poate avea pierderea unui loc de muncă asupra sănătății mintale. „Unii oameni au locuri de muncă, alții au cariere, iar alții au așa zisele chemări”, spune profesorul. „Când cineva pierde un job, pierde mult mai multe.” Deloc surprinzător, acest sentiment poate fi amplificat pentru cei care investesc mult în locurile de muncă lor, fie că este vorba de timp, educație sau energie.
Efecte grave pentru cei deja predispuși la depresie
Pe scurt, avem tendința de a investi atât de mult în munca noastră, încât aceasta ne poate modela identitățile în moduri pe care poate nici nu ne dăm seama. Iar simplul act de a-ți pierde rutina — cafeaua de dimineață înainte de a merge la serviciu, conversația cu colegii de serviciu, prânzurile de lucru și chiar întâlnirile — poate crea un gol. „Majoritatea oamenilor nu realizează cât de importantă poate fi rutina în viața noastră”, explică Tina B. Tessina, Ph.D., psihoterapeut și autoarea cărții „How to be Happy Partners: Working it out Together”. „Enormitatea acestei pierderi poate fi o surpriză totală și, prin urmare, și mai supărătoare.”
Efectele pot fi chiar mai grave pentru cei care sunt deja predispuși la sentimente de depresie și anxietate, spune Price. Pe lângă pierderea locului de muncă, sentimentele de respingere și deznădejde se pot strecura pe măsură ce persoanele în căutarea unui loc de muncă caută un loc de muncă suplimentar. Pierderea veniturilor poate însemna pierderea potențială a unei case, mașini, asigurări și alte cheltuieli. Aceste tipuri de stres pot începe să fie copleșitoare. „Dacă este prea puternic, anxietatea și depresia te pot paraliza”, adaugă Price.
O altă sursă de anxietate este ceea ce Price și colegii săi numesc dubla povară a șomajului. „În căutarea unui loc de muncă, nu înseamnă doar să găsești un job și să aplici, ci și să te confrunți cu ceea ce pot fi, în multe cazuri, respingeri multiple înainte de a avea chiar posibilitatea unui nou loc de muncă”, spune el. Pentru mulți, căutarea unui loc de muncă poate dura peste șase luni sau chiar și mai multe; este important să recunoaștem că pot exista și multe respingeri înainte de a obține un nou serviciu.
Cu un plan concret, poți avea grijă de sănătatea ta mintală chiar și după o pierdere devastatoare a locului de muncă. Iată cum poți face acest lucru
- Acordă-ți timp să te întristezi, dar încearcă să nu stai prea mult “acolo”.
„Pierderea unui loc de muncă, mai ales involuntar, este o mare pierdere care trebuie îndurerată”, atenționează Tessina. Este perfect normal să te întristezi, dar cu cât aștepți mai mult să începi să faci un plan, cu atât mai dificil poate fi să revii în forța de muncă.
- Stabilește și respectă o rutină.
Este în regulă să folosești această pierdere ca o șansă de a îți lua o vacanță, dar trateaz-o ca atare. Programează timpul de „vacanță” așa cum ai face cu un angajator și, odată ce vacanța s-a încheiat, revenin-o la o rutină. O rutină ar putea include prepararea unei băuturi de dimineață, luarea unei pauze de prânz programată și, probabil, părăsirea casei pentru a căuta un loc de muncă în timpul orelor normale de lucru. „Ai deja un loc de muncă. Jobul tău este căutarea unui job și trebuie să începi să planifici cum să-l obții”, spune Price.
- Explorează noi oportunități.
Ești dornic să înveți o nouă abilitate, o limbă nouă sau să te întorci la școală? Ce zici de a-ți începe propria afacere sau de a schimba domeniul de carieră? Dacă finanțele permit, acesta poate fi un moment bun pentru a-ți concentra energia pe dezvoltarea pasiunilor.
- Evaluează-ți abilitățile.
Price a descoperit că mulți oameni au făcut o treabă atât de mult timp încât nu își pot enumera cu ușurință abilitățile. Crează o listă cu fiecare dintre abilitățile tale și gândește-te cum le poți încorpora în următorul job.
- Încearcă să eviți interiorizarea respingerii.
În timpul căutării unui loc de muncă, poate fi ușor să te simți respins personal de cererile de angajare fără răspuns și de interviurile care te lasă fără o ofertă. Nu te lăsa afectat de aceste lucruri. Încercă să “le reformulezi” ca o oportunitate pentru un alt rezultat. Așa cum te sfătuiește și Tessina, „Amintește-ți că tu cauți o situație care este bună pentru tine, nu doar un loc de muncă.”
- Ai nevoie de spirjinul celor dragi
Încurajarea pozitivă și răbdarea pot fi esențiale pentru cineva care și-a pierdut un loc de muncă. O persoană care este încă îndurerată poate părea leneșă sau dezinteresată, dar cei dragi ar trebui să-și amintească că asta poate fi și un semn de depresie. A avea o conversație despre schimbarea sarcinilor casnice și a rolurilor în familie poate fi de asemenea utilă.
- Căută ajutor profesional.
Pentru cei cu antecedente de depresie, este posibil să aveți nevoie de sprijin suplimentar. Dacă descoperi că ați devenit apatic sau fără speranță, contactează un psiholog, scriu cei de la HeadSpace.