CV-ul nu e suficient ca să obții jobul la care visezi
Apoi, așteptăm ca providența să-și facă treaba. Și așteptăm… Și tot așteptăm până ne dăm seama că nu, nu am obținut jobul pe care ni-l doream atât de mult. De ce? Pentru că nu am muncit cu adevărat pentru a-l obține.
Într-adevăr, sunt multe lucruri pe care nu le putem controla atunci când vine vorba despre procesul de recrutare: filtre automate în funcție de cuvinte și nu de talent, recrutori leneși și așa mai departe. Cu toate astea, putem avea control asupra unui aspect, și anume asupra efortului pe care îl depunem atunci când ne căutăm cu adevărat un job.
Atunci când îți dorești să obții locul de muncă pe care ți-l dorești, nu te plânge că e greu și nu da vina pe alții, spun specialitii de pe rețeaua de networking LinkedIn. Da, sistemul este departe de a fi perfect. Acceptă asta și încearcă să găsești o metodă prin care să reușești să-l învingi. Ca să faci asta, trebuie să te dedici cauzei tale și să o iei pe cărări nebătătorite încă. Doar așa te vei putea diferenția și vei câștiga locul de muncă pe care ți-l dorești.
Citește și: Cine va fi şomer în minunata lume nouă?
Dar, înainte s-o iei de la capăt, poate ar fi bine să-ți stabilești planul de bătaie. Urmează sfaturile de mai jos și șansele de a obține jobul visat vor crește simțitor:
1. Pentru ce companie vrei să lucrezi?
Deși este o întrebare destul de pertinentă, majoritatea celor care își caută un loc de muncă aplică la toate anunțurile de angajare pe care le găsesc, indiferent de profilul companiei. Este timpul să nu mai faci asta. Tu pentru ce companie vrei să lucrezi?
2. Cum e compania unde vrei să te angajezi?
După ce ai stabilit unde anume vrei să-ți petreci cel puțin opt ore pe zi, fă tot posibilul să afli cât mai multe informații despre compania respectivă: de la rude, de la prieteni, de la cunoștințe, angajați ai companiei, clienți. Verifică dacă compania are conturi pe rețelele de socializare și urmărește-i activitatea. Atunci când ajungi să cunoști oamenii unei companii, ajungi să cunoști și compania.
3. Ce-i vei oferi companiei încă din prima zi?
Fiecare angajat al unei companii este o investiție. O investiție pe termen lung care, abia după câteva luni de training, va reuși să ajungă la performanțele dorite. Un angajat ideal ar trebui să fie capabil să livreze ceva încă din prima zi de lucru. Tu ce ai putea oferi?
4. Nu folosi cuvinte, ci dovezi
Cuvintele sunt puternice. Dar și mai puternice decât cuvintele sunt dovezile. Atunci când te prezinți în fața unui intervievator, evită să spui ceva fără să vii cu dovada. Astfel, demonstrezi că ești un om al faptelor, nu doar al cuvintelor.
5. O recomandare bună poate face diferența
Poate că, uitându-te în urmă, îți dai seama că nu ai avut un șef care să-ți admire cu adevărat munca, un coleg care să-ți prețuiască colegialitatea sau un client care să mai țină minte cât de mult i-a plăcut modul în care i-ai livrat ceva. Cu toate astea, ar fi bine să găsești pe cineva care să te recomande. În materie de recrutare, recomandările sunt precum aurul.
6. Fii cel care bate la ușă
Nu trebuie să aștepți să fii sunat pentru un interviu și nici nu trebuie să aștepți să se elibereze un post. La urma urmei, ai identificat modul prin care poți să ajuți compania imediat după angajare. Găsește o metodă prin care să te prezinți, întâlnește-te cu cineva care are autoritatea să influențeze o angajare și dă tot ce poți ca să ajungi unde îți dorești!
7. Afirmă-te
De regulă, interviurile de angajare sunt conduse de către mai multe persoane, dar nu toți cei prezenți lucrează în departamentul de resurse umane și nu sunt cei mai buni intervievatori. Așadar, fii direct și la obiect: explică-le ce poți să faci, povestește-le despre experiența ta (cu dovezi, nu doar folosind cuvinte) și subliniază de ce anume va beneficia compania dacă te va angaja.
Mai mult, spune-le că știi deja că a lucra pentru ei este ceva diferit (fiecare companie va spune că este diferită) și cât ești de entuziasmat de fiecare provocare care apare. Vinde-te: folosește-te de informațiile pe care le știi despre companie și de impactul pe care îl vei avea tu în funcția pentru care aplici.
8. Cere postul
Dacă îți dorești cu adevărat postul pentru care aplici, cere-l! Nu ai nimic de pierdut și nici de câștigat. Cine știe? Dacă ți-ai dat cu adevărat silința să te diferențiezi de ceilalți candidați, există posibilitatea să obții poziția respectivă.
Da, să-ți cauți un loc de muncă nu este deloc ușor. Dar dacă faci ceea ce fac ceilalți nu vei reuși să ieși în față. Când hotărăști că vrei să fii altfel decât turma, trebuie să faci tot ce îți stă în putință să faci asta. Abia atunci te vei distinge de ceilalți și vei avea șansa să obții jobul la care visezi.