De ce nu ai obținut jobul mult dorit. Ce ți-a lipsit
„Îmi pare rău, am făcut oferta finală unui alt candidat”. Este o expresie pe care orice aspirant la un loc de muncă urăște să o audă, mai ales când zilele trec, recrutorul nu dă niciun semn de viață, iar el se întreabă tot mai des: „Unde am greșit?” Ce trebuie să faci?
Iată motivele reale pentru care candidații buni nu reușesc să pună mâna pe locul de muncă dorit, aceștia fiind refuzați de recrutori.
-
Nu te simte acolo
Meghan Keane, vicepreședinte editorial la Alloy Digital. „Sunt întotdeauna surprinsă când am un interviu cu cineva care îmi place foarte mult și nu mă urmărește cu atenție în timpul discuției, pare distrasă de ceva. De obicei, asta înseamnă că nu este atât de interesată de job pe cât mi-aș dori sau nu este atât de bună pe cât credeam”.
Motivul pentru care acest lucru contează și îi determină pe recrutori să nu-ți mai facă oferta finală este simplu. De fapt, este un bun indiciu al modului în care vei performa la locul de muncă: „Când lucrezi cu cineva ai nevoie ca acesta să fie responsabil, implicat, să fie acolo”, spune ea. „Dacă nu reușește să fie atentă pe parcursul interviului, când dorește cu adevărat să fie angajă, ar fi această persoană receptivă în fiecare zi?”
Ce trebuie să faci
După fiecare interviu, trimite un mesaj de mulțumire, recomandă Keane. Chiar dacă ai aflat că nu ai obținut postul, trimite-l. Fă acest lucru și în cazul în care persoana care v-a intervievat a fost nepoliticoasă și nu ai accepta postul dacă ți-ar fi fost oferit. Și dacă nu vrei jobul, fă-o pur și simplu pentru că nu știi niciodată unde va ajunge intervievatorul tău.
-
Nu cunoști compania
Ai crede că este suficient să ai abilitățile necesare pentru postul tău și o experiență vastă ca să obții un job dar nu este deloc așa. Dacă nu cunoști cu ce se ocupă companie pentru care ar urma să lucrezi, e foarte posibil să nu ajungi în acea organizație. „În afacerea noastră, trebuie să fii dedicat țării și armatei”, explică Scott Maddox, manager de șantier la o corporație națională de apărare. „Ca să nu mai vorbim că trebuie să fii capabil să treci de o verificare a antecedentelor. Am avut un solicitant care a menționat cu viclenie că face tot ce îi stă în putere pentru a nu-și plăti impozitele. Nu-mi venea să cred că ar spune așa ceva unei companii care lucrează cu guvernul.”
Ce trebuie să faci
Fă-ți temele! Și asta înseamnă să cercetezi nu numai compania unde urmează să ai interviul, ci și să țineți pasul cu normele și tendințele din industrie. Apoi, asigură-te că comportamentul tău și informațiile pe care le oferi în interviu îți vor ajuta cauza.
-
Prea ambițios e uneori periculos
„Bineînțeles că ne dorim angajați ambițioși și care speră să avanseze repede, împreună ce firma noastră se dezvoltă”, spune Jeremy Gates, liderul echipei de cercetare la o companie farmaceutică. „Dar, în același timp, nu vreau să angajez un începător care să nu fie mulțumit de jobul pe care îl primește. Am avut o domnișoară care era extrem de inteligentă și foarte motivată, dar nu a pus nicio întrebare despre care ar fi poziția ei acum. Ea a fost interesată doar de cât de repede ar putea fi promovată și de oportunitățile noastre de avansare. Dacă te uiți deja la slujba pe care ai putea fi eligibil peste câteva luni, îmi spune că nu vei fi mulțumit de poziția pe care o vei obține acum.”
Ce trebuie să faci
Există o linie fină între a dori să avansezi – și a dori atât de mult încât să te convingi să nu mai obții un loc de muncă pe care nu l-ai obținut încă. Este în regulă să puneți o singură întrebare despre oportunitățile de avansare ale acestui loc de muncă sau dacă compania promovează frecvent din interior, dar dacă doriți să fiți angajat, nu anunța niciodată că nu faci o muncă groaznică și concentrează-ți atenția pe a-ți dovedi că ești cel mai bun candidat pentru postul din fața ta.
-
Victimele nu sunt dorite
„Din când în când, întâlnesc candidați care pare să fie cei mai ghinioniști”, afirmă M.C., un manager bancar comercial. „Au fost nevoiți să părăsească un loc de muncă din cauza unui părinte bolnav, apoi au fost disponibilizați două luni mai târziu și apoi au avut o problemă personală de sănătate. Ei vorbesc despre viața lor ca și cum ar fi o serie de evenimente nefericite. Și chiar dacă acele evenimente au scăpat de sub controlul persoanei, toată acea negativitate poate fi îngrijorătoare. Sau poate pur și simplu nu vreau să aduc voodoo-ul lor rău în companie.
Ce trebuie să faci
Da, se poate întâmpla să ai un șir de evenimente neplăcute, dar să-ți speli rufele murdare în cadrul unui interviu nu îți poate aduce nimic bun. Concluzia este că nu te poți aștepta ca un manager să aibă timp sau energie pentru a se ocupa de viața ta personală, mai ales înainte de a te dovedi un angajat bun. Amintește-ți: recrutorii caută pe cineva care să le ușureze munca și pe cineva care știe să rezolve problemele pe măsură ce acestea apar. Păstrează-ți poveștile triste pentru cel mai simpatic prieten al tău și pune cel mai bun chip la bătaie atunci când ești în căutarea unui loc de muncă.
-
Neglijarea limbajului corpului
„Odată ce ați făcut acest lucru pentru o perioadă, aveți capacitatea de a citi oamenii după comportamentul lor”, spune Deb Niezer, COO al AALCO Distributing. „Te uiți la limbajul corpului, la felul în care vorbesc și la felul în care se prezintă pentru a-i vedea întreaga imagine. Dacă spun: „Sunt deschis la idei noi”, dar apoi stau cu brațele și picioarele încrucișate, este discutabil. Dacă spun că au abilități de management, dar nu se poartă ca lideri, este greu să ai încredere în această afirmație. Detaliile fac diferența.”, scriu cei de la themuse.com.
Ce trebuie să faci
Nu este suficient să vorbești. Managerii experimentați aud multe dintre răspunsurile pe care tu i le dai, așa că trebuie să privească dincolo de retorică pentru a găsi oameni care se potrivesc cu adevărat cu cultura companiei. De aceea, profesioniști precum Niezer acordă atenție detaliilor mai subtile, cum ar fi modul în care te porți.
-
Lipsă de încredere
„Îmi amintesc o candidată grozavă care a mers la o școală uimitoare și avea toate abilitățile de care aveam nevoie, dar pur și simplu mirosea a disperare”, își amintește Aaron Sapp, un avocat din vestul mijlociu. „Orice slujbă era pregătită să facă. Oricare ar fi plata, era dispusă să o ia. Se părea că nu avea încredere în munca ei. Se simte puțin rău, pentru că ai idee că ea chiar avea nevoie de slujbă, dar, în același timp, nu am timp să țin nimănui mâna sau să-i asigur că făceau o treabă bună. Caut oameni care își cunosc valoarea și o cer”.
Ce trebuie să faci
Candidații de top nu ar trebui să se simtă rău că spun ceea ce speră să obțină dintr-un loc de muncă, să refuze cerințele nerezonabile sau să refuze să accepte mai puțin decât un salariu echitabil în industrie. La urma urmei, angajatorii doresc să angajeze oameni care reflectă o imagine bună pentru companie, iar cunoașterea valorii tale este o calitate importantă pentru orice angajat.
„Dovada că ai încredere în tine poate înseamna să ceri ceea ce meriți. Evident, fără a trece în cealaltă extremă. Pentru că, noi recrutorii, ne lovim și de candidați care cer salarii de mii de euro, deși nu au experiență. Ei invocă motivul <nu mi-am tocit degeaba coatele în facultate>. Dar de aici până a accepta orice este cale lungă, iar un angajator valoros nu o să fie mulțumit să vadă că viitorului lui om, acela pe care așteaptă să se bazeze, spune da unui post care este mult sub calificarea lui sau unei lefe mizere”, explică și Iulia Banu, recrutor.
Photo by Christina @ wocintechchat.com on Unsplash